Nieuws
Door topsportbegeleiding moeten zoveel mogelijk jeugdspelers Feyenoord 1 halen
Trainen in de schaduw van De Kuip. Elke jeugdspeler van Feyenoord ziet dagelijks zijn einddoel wanneer hij zich op Varkenoord bevindt. Alleen die route richting dat stadion, is er één met vele hobbels. Varkenoord heeft een enorme metamorfose ondergaan op het gebied van topsport. In een interview met Feyenoord Magazine bespreekt de coördinator topsportbegeleiding, Ferdinand Claessen, de ontwikkelingen op het gebied van topsport binnen de Feyenoord Academy.
Sinds 2021 werkt Ferdinand Claessen fulltime bij de Feyenoord Academy als coördinator topsportbegeleiding. Claessen kreeg de kans om zijn visie op topsportbegeleiding op papier te zetten. Hijzelf heeft in de jeugd van Feyenoord gespeeld en was jeugdtrainer bij de club. Daarnaast heeft hij gestudeerd in Sport Management & Coaching en Sportpsychologie. Deze rijke ervaringen neemt Claessen mee naar zijn huidige functie. Hij is ervan overtuigd dat in het verleden meerdere spelers het eerste elftal van Feyenoord niet hebben gehaald vanwege het gebrek aan goede begeleiding. Vanwege de immense druk in het professionele voetbal heeft Feyenoord nu een zorgprogramma geïntroduceerd: Player Care, zo wordt dat genoemd binnen de jeugdopleiding.
Feyenoord heeft vijf leerlijnen opgesteld in het opleidingsprogramma van de Academy: Methodisch, Technisch & Tactisch, Individueel, Fysiek en Topsport. De laatste valt onder de verantwoordelijkheid van Claessen. De Topsport leerlijn richt zich op de training en begeleiding van de persoonlijke ontwikkeling van jeugdspelers. Deze leerlijn bestaat uit drie onderdelen: Player Care & Social Skills (sociaalmaatschappelijke vorming), Lifestyle & Life Skills (professionele levensstijl) en Mental & Performance Skills (topsportmentaliteit). Maar waarom besteedt Feyenoord zoveel aandacht aan deze leerlijnen? Claessen antwoordt: "Het doel van de Feyenoord Academy is en blijft het opleiden van zoveel mogelijk spelers voor Feyenoord 1. Hiervoor leren de spelers tactische en fysieke vaardigheden. Als je bij Feyenoord komt, kun je voetballen. Maar soms lukt dat niet vanwege andere factoren. Misschien gaan ouders scheiden of loopt het niet lekker op school." De jeugdspelers van Feyenoord worden nu professioneel begeleid in dergelijke situaties door Player Care.
Feyenoord Academy doet er alles aan om de top te bereiken. Voor elk aspect zijn specialisten aangesteld, velen met ervaring in het betaald voetbal. Dirk Marcellis is prestatiecoach bij Feyenoord. Deze oud-speler van PSV, AZ, NAC en PEC is als prestatiecoach medeverantwoordelijk voor de mentale begeleiding van de jeugdspelers. Ook hij is sinds 2021 in vaste dienst bij de club. De begeleiding bij Feyenoord wordt geleidelijk aan persoonlijker. In de jongste jeugd krijgen vooral de jeugdtrainers richtlijnen om hun spelers te begeleiden. Naarmate de spelers ouder worden, krijgen ze meer individuele begeleiding. Vanaf zestien jaar wordt de begeleiding nog persoonlijker. "Spelers komen dan dichter bij Feyenoord 1. Sommigen krijgen een contract, en er komt meer externe aandacht, ook via sociale media." Hoe ouder een speler wordt, hoe meer maatwerk er wordt geleverd. Dat is de methodologie van de Feyenoord Academy.
Reacties