Nieuws
"Een stuk van die maatschappij zit in de Kuip, dus haal je de problematiek van buiten naar binnen"
Racisme en discriminatie zijn een maatschappelijk probleem, dat al jaren in voetbalstadions rondwaart. Zo ook in Rotterdam. Feyenoord gaat daarmee continu de strijd aan, maar dat is niet gemakkelijk. Het is balanceren tussen de club, supporters en de maatschappij. "Ik hoef geen politieagentjes op de tribune", zo zegt SLO'er Steven Burger in gesprek met Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder.
"Wat een Supporter Liaison Officer doet? We slaan een brug tussen de club en supporters. We vertalen het beleid van de club naar de fans en andersom behartigen we de belangen van de supporters richting Feyenoord”, aldus Burger. Hij is inmiddels een routinier met zijn zeven jaren ervaring. Steven heeft nog eens elf collega’s die eenzelfde betaalde functie hebben, maar ieder met zijn of haar eigen specialisme. In zijn geval is dat discriminatie en racisme.
Feyenoord, de gemeente Rotterdam, de politie en het Openbaar Ministerie zitten geregeld met elkaar om de tafel in een werkgroep. Veiligheid – zowel fysiek als sociaal – in en rond De Kuip is een belangrijk thema. In het overleg behandelen de vier partijen onder meer de bestrijding van discriminatie en racisme. Een soms lastig te tackelen onderwerp. “Want tot waar reikt onze invloed?” vraagt Steven zich wel eens af.
Deze maand op 21 maart komen alle vier de partijen samen. Maar wat is het idee daarachter? “Wij zeggen als club: Feyenoord is voor iedereen. Maar is dat wel zo? Persoonlijk vind ik van wel, maar we moeten dat veel meer uitdragen. Natuurlijk zijn er altijd zaken die beter kunnen, maar we willen een inkijk geven in wat we doen en waar we voor staan. De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is een goed moment om aan te grijpen.”
Ook kun je een klacht indienen, maar hoe werkt dat? "Je kunt contact opnemen met Service & Tickets van Feyenoord om je klacht in te dienen. Of je zoekt de discriminatiemelder op de website van de KNVB of op Ons Voetbal Is Van Iedereen. Het probleem is: als je het meldt, is het altijd achteraf. Want wie was het dan? Rij 3, stoel 10? Het komt in een mailbox terecht en wordt soms veel later pas bekeken. Het moment is dan al voorbij.”
En hoe zit het met onderling corrigerend gedrag? "Ik verwacht niet van een supporter dat hij zijn medesupporter corrigeert. Ik hoef geen politieagentjes op de tribune. Wat ik hoop, is dat er dan gewoon andere Feyenoord-liederen worden ingezet en dat gebeurt soms wel. Idealiter corrigeren mensen elkaar wel, maar het zijn ook de verhoudingen in de maatschappij. Niet alleen in het stadion, maar ook in de stad, de tram en bioscoop. Als iemand daar herrie maakt en je zegt er wat van, moet je ook maar zien of je bril nog rechtstaat en je geen bak popcorn in je nek krijgt. We hebben een stuk van die maatschappij in de Kuip zitten, dus haal je de problematiek van buiten naar binnen."
Justitieminister Van Weel maakt extra geld vrij voor Meld Misdaad Anoniem om wangedrag in het stadion te melden en de zwijgcultuur te doorbreken. Hoe kijk jij daarnaar? “Ik vrees dat dit het zoveelste proefballonnetje is. Er gebeurt iets, men roept even en vervolgens verdwijnt het van de politieke agenda. Het is in het verlengde van de discriminatiemelder: soms is het ook roepen om het roepen zonder er verder over door te denken.”
Ook laatst in de uitzending van Boos kwam de club in beeld vanwege een roze kameraad en dat sommige niet meer in het stadion durven te zitten. “Dat zou ik echt heel vervelend vinden. Ik weet niet of het echt niet durven is. Wat ik wel weet, is dat sinds het gedoe met de Roze Kameraden er meer spanning is gekomen. Toen die werd opgericht ontstond er een antireactie van veel fans die zeiden: er is hier geen homofobie, maar door dit zo neer te zetten, zeg je dat het er wel is. Uiteindelijk is het helemaal geëscaleerd met onder meer die aanval op de sportschool van oprichter Paul van Dorst.”
Toch is het lastig om te voelen hoe iemand het ervaart. “De discussie ging hard over en weer. Klopt, het is heel lastig hoe iemand het voelt of ervaart. Daar kan ik niet over oordelen. Het is een mannenwereld: dus misschien krijg je in het stadion wel een paar rare blikken, maar dat is het dan ook wel. Lopen jullie als twee mannen hand in hand door bepaalde meer islamitisch georiënteerde wijken dan krijg je gewoon klappen.”
Wanneer is jullie aanpak geslaagd? “Als er nooit meer discriminerende spreekkoren zijn én iedereen zich welkom voelt. Dat je naar Feyenoord komt voor Feyenoord en het voetbal. En dat je in De Kuip een lekkere dag hebt zonder dat je je bezwaard voelt of het idee hebt dat je niet welkom bent. Of je nu gekleurd, homo, Joods, man of vrouw bent. Dat die slogan ook écht is: Feyenoord is voor iedereen.”
Tekst: Peter Schouten
Lees de complete tekst in Hand in Hand. Verder in de nieuwste editie:
- Supportersverbod Lille
- Waar passie samenkomt
- Quilindschy Hartman
- Webshop in oorlogsgebied
- Kirsten van de Westeringh
- Santiago Giménez
- Topspits in de eerste divisie
En nog veel meerrr..... Leden ontvangen Hand in Hand op de deurmat! Nog geen lid? Wacht niet en meld je hier aan!
Reacties
Tegen racisme zijn, maar direct generaliseren over moslims. Daarmee de ogen sluiten voor het homogeweld dat er altijd is geweest in Nederland en ook in Rotterdam naar boven kwam na de oprichting van de Roze Kameraden. En als toetje nog even bagatelliseren dat Paul van Dorst niet meer naar de Kuip durft.