van-geel

Nieuws

Eerste Divisie-kenner: "Niet meedoen Jong Feyenoord historische vergissing"

Dennis

Koert Westerman was jarenlang de presentator van de Open Dag van Feyenoord en tegenwoordig kenner van de Keuken Kampioen Divisie. De sportverslaggever meent dat er veel talent rondloopt in de eerste divisie en noemt het niet meedoen van Jong Feyenoord een historische vergissing.

“Ik zou zo een eredivisiewaardig elftal kunnen samenstellen van spelers die nu in de Keuken Kampioen Divisie (KKD) actief zijn”, zo vertelt Westerman in gesprek met Perspectief. Volgens hem lopen er altijd pareltjes rond die zich als een komeet kunnen ontwikkelen. “Feyenoord haalde Thomas van den Belt en Thomas Beelen bij PEC Zwolle en Mats Wieffer bij Excelsior. Had jij als kenner ingeschat dat deze spelers ooit bij Feyenoord terecht zouden komen?”

Nieuwe Stefan de Vrij
Westerman herstelt zich deels direct. “Bij Wieffer natuurlijk wel, dat kon een blinde nog zien in zijn tijd bij Excelsior. Het mooie aan Mats vind ik dat hij bijna altijd op de goeie plek staat waar de bal komt. Daarbij heeft hij niet alleen een scherp overzicht over waar die bal dan vervolgens naartoe moet, maar het lijkt wel dat hij een soort scanner heeft voor spelsituaties. Een ongekend talent. Feyenoord gaat hem nog missen, want een échte vervanger voor hem zie ik in de huidige selectie niet. Over Beelen kan ik kort zijn: dat wordt de nieuwe Stefan de Vrij. Die gaat Oranje halen, zeker weten. Bij Van den Belt had ik m’n twijfels. Ik hoop dat hij bij Dick Schreuder in Spanje een basisplaats krijgt en zich verder kan ontwikkelen.

Eerste Divisie-kenner
Westerman liep al rond in de eerste divisie toen deze nog door het leven ging als TOTO-Divisie. Hij zag vele wedstrijden en nog meer spelers. Volgens hem heeft de komst van Jong elftallen de ontwikkelingen van talent versneld. “Door alleen al de deelname van de Jong elftallen van AZ, Utrecht, PSV en Ajax herbergt de eerste divisie heel veel jong talent. Die gasten bouwen bovendien veel weerstand en duelkracht op, want vergis je niet: er wordt ook in de eerste divisie op het scherp van de snede gespeeld. Het zijn vaak ware uitputtingsslagen en alleen al daarom heerlijk om naar te kijken.”

Jong Feyenoord
De huidige ESPN-verslaggever noemt het een gemiste kans dat Martin van Geel destijds namens Feyenoord besloot niet in de eerste divisie te stappen met Jong Feyenoord. Naar verluidt vanwege geldgebrek toentertijd. “Honderd procent een gemiste kans. Jij noemt nu geldgebrek, maar ik miste destijds ook de echte wil om dat te doen. Er werd wel heel gemakzuchtig overheen gestapt en ik vind dat een historische vergissing. Niet alleen van Martin hoor, want het was een veel breder gedragen beslissing. Als die wil er geweest was toen, dan was er ook heus een weg geweest. En nu zit je met de gebakken peren. Pijnlijk dat zelfs FC Utrecht en AZ er wel spelen met hun Jong ploegen en Feyenoord niet.”

Groot nieuws
Als vaste volger van de KKD zag Westerman dat Feyenoord in het verleden samenwerkingen aanging met Excelsior en FC Dordrecht en tegenwoordig wederom met de Dordtenaren. “Dat verbond met Excelsior heb ik altijd heel mooi gevonden. Leuke, fijne club, waar ik nog steeds graag kom. FC Dordrecht was een ander verhaal. In de tijd dat ik nog weleens uitgenodigd werd op de Nieuwjaarsreceptie was er een keer groot nieuws te melden. Althans, zo noemde toenmalig Feyenoorddirecteur Jan de Jong dat. Hij kondigde toen aan dat de club nauw zou gaan samenwerken met FC Dordrecht. Nou, iedereen keek elkaar een beetje meewarig aan en ik zag ook mensen in hun vuistje lachen. Was dit nu groot nieuws? FC Dordrecht stond destijds nummer laatst in de eerste divisie. Nee, dat project was toen gedoemd te mislukken en dat deed het ook.”

De huidige samenwerking met FC Dordrecht is volgens Westerman wél een goed verhaal. “Vooral omdat er niet lukraak een paar spelers worden gestald, maar er ook een plan achter zit met die spelers. Vorig jaar zorgde Feyenoord er bovendien voor dat er met Pascal Bosschaart ook een Feyenoorder in de staf zat bij Dordt, om zo ook de ontwikkeling van spelers als Sebaoui, ’t Zand en Tsoungui intensief te kunnen volgen en managen. Dat zit nu met Melvin Boel als trainer ook wel snor. Die heeft zeven jaar bij Feyenoord gewerkt, dus daar kan de club uitstekend mee sparren. De huidige samenwerking met FC Dordrecht, daar is beter over nagedacht en de uitwerking is optimaal in mijn ogen.”

Delen

Reacties

Poeh, dan ben je hooguit twaalf jaar Feyenoord-supporter.
Toen Van Geel kwam, was Feyenoord bijna failliet. Hij heeft Feyenoord met de Vrienden en Ronald Koeman terug naar de top gebracht. Hij zorgde ook voor een elftal dat na 18 jaar eindelijk weer kampioen werd. Financieel zwarte cijfers en sportief bijna structureel Europees voetbal. Er zijn technisch directeuren uit het verleden die daar jaloers op zijn.

Mark Wotte, Peter Bosz, Leo Beenhakker en Sjaak Troost waren deze eeuw als technisch directeur een regelrechte ramp. Dat was voor jouw tijd.

Rob Baan was een kanjer met successen. Dat zijn ze van de laatste 30 jaar.
Wat heb ik toch en hekel aan mensen als deze Westerman. Omdat hij alle KKD-wedstrijdjes moet volgen om zijn maandelijkse boterhammetje te verdienen is hij gelijk een kenner en heeft hij een glazen bol in wat wel en niet een goede voetballer is? Zeggen dat iedereen wel inzag dat Wieffer een buitengewoon goede voetballer is is achteraf zo makkelijk roepen, Hebben de andere grote ploegen dan zo liggen slapen bij hem als het zo overduidelijk was? Lijkt me sterk.
En achteraf roepen dat het een historische vergissing was om niet toe te treden tot de voetbalpyramide is ook heel makkelijk. Weet hij wat er toentertijd bij Feyenoord speelde en hoe elk dubbeltje werd omgedraaid voordat het werd uitgegeven? In plaats van een plek in de KKD hebben we nu een trainings- en jeugdcomplex waar grotere internationale clubs alleen maar van dromen en waar jong talent op wordt binnengehaald.

Als de beste man zo'n ongelofelijke kenner is van wat er aan talent rondloopt in de KKD, laat hem dan eens een top 10 samenstellen van zijn zogenoemde talenten en dan zien hoeveel daadwerkelijk hogerop komen. Ik vrees dat het dan heel stil wordt bij hem en hij ineens niet meer zo zelfverzekerd klinkt.

Rondom het voetbal lopen zoveel opgeblazen types rond die het allemaal zo goed weten, waaronder helaas ook een hoop voormalig topvoetballers die nadat ze de schoenen aan de wilgen hebben gehangen nooit meer iets van waarde hebben laten op voetbalgebied. Het zijn de stille krachten die hun werk onvermoeid en zo goed mogelijk doen, ondanks alle gratuite kritiek uit de verschillende spelonken en die moeten we respect tonen, zoals bijvoorbeeld DtK.
Eigenlijk is de lijst met historische vergissingen onder Gudde en Co (die er nu allemaal nog zitten) sowieso bizar lang. Onprofessionele hersenloze organisatie.
Ach Gudde kwam toen de fatale fouten die Feyenoord jaren onder curatele van de financiële commissie zou brengen al gemaakt waren. Toen hij vertrok waren we kampioen en waren er twee KNVB-bekers gewonnen en, wellicht nog belangrijker, waren grotendeels uit eigen middelen 1908 aangelegd en Varkenoord volledig vernieuwd. Er zijn Algemeen en Technisch directeuren van Feyenoord met een slechtere erfenis dan Gudde en Van Geel.
Westerman kan beter commentator blijven. Hij noemt drie spelers op die niet bij een Jong ploeg hebben gespeeld. Het toppunt is het noemen van Jong FC Utrecht waarbij er volgens mij geen enkel talent is doorgestroomd naar het eerste van Utrecht.
Westerman is volgens mij een heel vriendelijke man maar de slechtste sportcommentator sinds het ontstaan van het universum. Heel veel clichépraat en een overspannen over-articulering die opwinding moet suggereren maar hem alleen maar een idiote indruk laat maken. Misschien dat 'Ter land, ter zee en in de lucht' iets voor hem is maar dan heb je het ook wel gehad.
Zullen we dit dossier uit het verleden eens lekker laten voor wat het is? Gaan we ook nog artikelen wijden aan hoe slecht het voetbal onder Jaap Stam was? Kom op zeg. Als er geen nieuws is even gewoon niks publiceren.
Het is een typisch voorbeeld van willekeurig winkelen. Wie kijkt naar de periode sinds de introductie van de 'voetbalpiramide' ziet dat er bij Feyenoord niet minder eigen talenten doorbreken dan bij de clubs die wel aan die piramide deelnemen. Illustratief is bv de laatste wedstrijd van het seizoen 21-22; voor Ajax, PSV, FC Utrecht en AZ was dat de 34e wedstrijd in de Eredivisie voor Feyenoord de finale van de Conference League. In die wedstrijd had Feyenoord meer zelf opgeleide spelers in de basis dan de andere 4 in hun laatste wedstrijd.
Dat is een momentopname, zeker maar als je over een langere periode naar 'eigen spelers' in de a-selectie kijkt, zie je geen opvallend beeld in Feyenoords nadeel. Had wel deelnemen aan de piramide dan geen voordelen kunnen hebben? Natuurlijk wel maar als Feyenoord de samenwerking met FC Dordrecht zou kunnen aanvullen met een vergelijkbare samenwerking bv een goede Eerste Klasse-club uit België dan kun je spelers een prima alternatief aanbieden voor een -21-team in de KKD.
Van mij had Van Geel destijds best een andere keuze mogen maken maar gezien de omstandigheden, Feyenoord stond nog onder curatele van de financiële commissie van de KNVB, was de keuze om niet mee te doen te begrijpen. Dat het samenwerkingsverband met Excelsior werd opgezegd en er niet creatiever is gescout lijken mij grotere inschattingsfouten van Van Geel dan de keuze m.b.t. de voetbalpiramide.
Inderdaad. Belangrijkste reden voor niet meedoen kkd was geen geld om dat hele circus, wat miljoenen kost, op te tuigen. Verstandige beslissing destijds. Nu kijk je daar gemakkelijk overheen.
Satelliet clubs waar je talenten ervaring op laat doen, zijn effectiever gebleken.
Categorie zelf nadenken.
Historische fout om jeugd teams toe te voegen. Minachting van die competitie.
Hier heb je wel een punt. Als je nu kijkt naar de voetbalkalender dan zou een Eredivisie van 16 clubs een KKD met 20 clubs, zonder -21-team de beste optie zijn. Maak goede -21 competities van 8 clubs zodat daarin de sterkste teams 4 x tegen elkaar spelen en je hebt een prima basis voor talentontwikkeling.
Per slot van rekening de spelers die in 2010 en 2014 2e en 3e werden op het WK hadden geen van allen in de voetbalpiramide gevoetbald.
Jeugd speelt nu ook internationaal tegen sterke teams, eerste divisie was zeker wat jaren terug nog wel aardig, het is nu niet veel meer.
Uiteraard moet je wel blijven rond kijken en dat gebeurt ook wel. Beelen is gouden zet geweest, van den Belt niet, maar die kan nog best aardige carrière krijgen, Feyenoord red die niet.
Hoe vaak gaat men dat nog herhalen? Het is gebeurd en zal voorlopig niet veranderen. In plaats van balen, moet je oplossingen zoeken, zoals bijv. Met een Dordrecht.