dsc00341

Nieuws

Ergernis bij aandeelhouders; Schimmenspel rondom Sportclub Feyenoord-deal duurt voort

Van de redactie

De aandeelhouders van Stadion Feijenoord hebben wederom geen uitsluitsel gekregen over de invulling van de deal met Sportclub Feyenoord. Dat was de conclusie na de algemene aandeelhoudersvergadering afgelopen maandag in De Kuip. “Er komt geen uitleg, jullie kunnen een rondleiding krijgen”, zo meldde Cees Ultee namens de amateurtak. 

Op de vergadering ging het bijna een uur over de overeenkomst die het stadion heeft gesloten met Sportclub Feyenoord. Deze voorziet in een jaarlijkse betaling van 275.000 euro aan de amateurvereniging, met een looptijd van veertig jaar. In totaal maakt Stadion Feijenoord in die periode 11 miljoen euro over, met de afspraak dat het geld wordt aangewend voor charitatieve doeleinden. Omtrent de wederdienst is echter al vanaf het begin een schimmenspel gaande, tot ergernis van de aandeelhouders.

Deal blijft etteren
Tijdens de vergadering werd wederom gevraagd naar de tegenprestatie die de Sportclub moet leveren voor het miljoenenbedrag. Vorig jaar werd deze vraag eveneens gesteld en sindsdien is daar geen antwoord op gekomen, ondanks toezeggingen tot een overleg. Meerdere pogingen om met Sportclub Feyenoord daarover het gesprek aan te gaan werden niet beantwoord met een concrete datum. Door de aanhoudende onduidelijkheid blijft de achtergrond van de deal daardoor etteren bij de aandeelhouders. Die werden bovendien geconfronteerd met een nieuw feit.

Niet openbaar
Gedurende de discussie werd duidelijk dat de overeenkomst met Sportclub Feyenoord al in 2020 was getekend, in een periode dat het water aan de lippen stond bij het stadion. Een veel gestelde vraag was dan ook, waarom Stadion Feijenoord een dergelijke langdurige verplichting is aangegaan terwijl de financiële positie als uiterst penibel kon worden omschreven. Vanuit de stadiondirectie en Raad van Commissarissen kwam daar geen antwoord op. Deze nieuwe informatie in combinatie met de onduidelijke inhoud van de overeenkomst zorgde voor een grote bron van ergernis bij de toehoorders.

Desondanks werd gemeld dat de overeenkomst niet openbaar zou worden gemaakt. Wel werd verteld dat de jaarlijkse transactie met Sportclub Feyenoord een kostenpost betreft voor Stadion Feyenoord en daarmee geen gift is. Fiscaal gezien dient er een weder prestatie tegenover de kostenpost te staan. De aanhoudende vragen noopte President-commissaris Pieter van Oord tot de volgende toezegging: “Ik ga de overeenkomst doorlopen en kijken of er delen openbaar kunnen worden gemaakt”. Een kleine overwinning voor de aandeelhouders, maar gezien eerdere gedane toezeggingen een die met de nodige sceptisch werd ontvangen.

Sportclub gooit deur dicht
Van Oord had verder nog een dringende boodschap om de onvrede enigszins weg te nemen. “Ik adviseer Sportclub Feyenoord snel met een overleg te komen.” Namens Sportclub Feyenoord reageerde Cees Ultee echter als door een adder gebeten. “Er komt geen uitleg, je kan een rondleiding krijgen.” Voor de aanwezigen werd daarmee duidelijk, dat de amateurtak daarmee de deur richting enige inhoudelijke uitleg dichtgooit.

Wantrouwen
Het niet openbaar maken van de overeenkomst en de stellingname van Ultee zorgde voor een gevoel van wantrouwen in de zaal. Dat gevoel werd versterkt toen de stadionbestuurders niet wilden delen welk notaris kantoor betrokken was bij de begeleiding en ondertekening van de overeenkomst.

De vraag naar het betrokken kantoor werd met name gesteld, omdat er gestemd moest worden over het verlengen van de termijn van commissaris Marianne de Waard-Preller. Zij is partner en notaris bij het kantoor NautaDutilh. Ondanks deze schijn van verwevenheid, wilde het stadion niet de naam van het kantoor prijsgeven.

Uitleg voor de bühne
Terug naar de deal. Met nul op het rekest bij Sportclub Feyenoord, werd ook aan Stadion Feyenoord gevraagd wat de kostenpost voor hen rechtvaardigt. In een poging de discussie te beëindigen, werd aangegeven dat het geld onder andere wordt aangewend voor jeugdelftallen, pupillenvoetbal, aparte ruimtes en senioren voetbal. Vanuit de zaal werd vervolgens opgemerkt dat dit behoord tot de kerntaken van een voetbalclub, waarvoor contributie wordt betaald. De additionele maatschappelijke insteek voor het geldbedrag ontging de aanwezigen. En daardoor is het laatste woord nog niet over de deal gezegd.

Delen

Reacties

En dit is precies waarom PSV mijlenver voorloopt op Feyenoord, daar werkt iedereen samen. Miljardair, miljonair, supporter of barman, allemaal samen. Bij Feyenoord vecht iedereen elkaar de tent uit, niemand trekt samen op, allemaal tegen elkaar. Des te knapper zijn de prestaties van Feyenoord de afgelopen jaren, maar op deze manier gaat dat weer instorten.
Destijds maakte het onderbrengen van de C-aandelen (voorheen A-aandelen) deel uit van het voorsorteren op de verwezenlijking van het Feyenoord-City plan. Die aandelen zouden dan later kunnen worden doorverkocht aan de nieuwe stadionentiteit of een projectontwikkelaar. Met andere woorden het zou moeten gaan om de opbrengst van de bezittingen (vooral grond) van De Kuip. Eerlijk gezegd had ik toen de indruk dat de jaarlijkse betaling een compensatie was voor de inkomsten die de aandeelhouders 'anders' hadden gehad. Er vanuit gaande dat de Stadion NV winst zou zijn blijven maken.
De V-aandeelhouders (naast de sportclub die er ook een aantal heeft) hadden destijds het nakijken bij deze constructie. Hoe dan ook, het voornemen om tot deze deal te komen dateert van nazomer 2019 en vrij kort daarna was er de voorspelbare meerderheid voor. Dus dat er in 2020 een contract is gesloten, lijkt mij niet erg verrassend.
Hooguit had je ontbindende voorwaarden kunnen of mogen verwachten in het geval het Feyenoord-City project toch niet doorging. Dat dit niet zo is, is eigenlijk best opmerkelijk. Hoe deze deal zich verhoudt tot de huidige werkelijkheid waarbij Feyenoord City van de baan is en het erop lijkt dat De Kuip over bijna 12 jaar gewoon haar eeuwfeest gaat vieren is interessanter. Al met al blijft het stadiondossier in meerdere opzichten een schimmig verhaal.
De grond hoort in het geheel niet bij De Kuip.
Er loopt een 99 jarige erfpachtconstructie dus het gaat enkel om de opstal en de contante waarde van die erfpachtconstructie.
Daarnaast is het een heel vreemde constructie om aandeelhouders, eigenaren dus, al dividend uit te keren, voordat je winst maakt.
Dat zie je bij geen enkel bedrijf, dus leuk verhaal wat je schrijft, maar klopt geen zak van.
Dat van de erfpacht was ik idd even vergeten. De afkoopconstructie is veel minder vreemd dan je veronderstelt, ook elders in het bedrijfsleven gebeurt het wel dat eigenaren (aandeelhouders) worden uitgekocht en naast een vergoeding per aandeel (het eigendomsrecht) compensatie krijgen voor 'eventuele' inkomsten uit dividend die ze zonder de verkoop (overdracht) zouden hebben gehad. Dus leuk verhaal dat je schrijft maar..... verder is de toon en de woordkeus weer zoals we die van je gewend zijn, die van een verbale hufter. Wat een ongelooflijk zielig mannetje moet je wel niet zijn om alleen zo te kunnen reageren als je iets leest wat je niet bevalt of waar je anders tegen aankijk. Een tragische lul, dat is nog de beste omschrijving.
Dank je wel Keessie, een groter compliment kan je niet geven.
Randdingetjes. Voetballen! Voetballen!
Inderdaad, dat roept die Ultee ook steeds, waar maak je je druk om, bek houe en voetballen en geld gaat in onze zakken
Ik word vooral heel moe van dat moddergooien en eigenbelang binnen een organisatie.

De sportclub is gewoon een amateur vereniging. Waarom moet daar jaarlijks geld vanuit het stadion naar toe? Rare deal. Uit contributie, omzet en sponsoring moet de SC rond komen.

De echte talenten lopen bij de BVO.
Het is prima om als SC op het niveau Alphense boys of Spartaan te spelen maar het blijft toch vooral een amateur tak.

Al met al kunnen we gewoon een streep zetten door eenwording. Er zijn gewoon veel te veel mensen met eigenbelang. En dan wordt het inderdaad van alle kanten schimmig.
De sportclub speelt binnen de hele Feyenoord familie een schimmige rol.
Ze zijn eigenaren van 2.000 C aandelen ( geen zitplaatsrecht ) die ondergebracht zijn in St. De Kromme Zandweg. Wat daar de bedoeling van is, is mij in ieder geval onduidelijk.
Daarnaast zijn er 2.000 V aandelen ( met zitplaatsrecht ) waarvan de eigenaren vooral vertegenwoordigd worden in en door de VASF.
Waarom je als stadion zo'n deel gaat maken met de helft van je aandeelhouders is al twijfelachtig, dat je daar geen opening van zaken over wilt geven wat er met dat geld gebeurt, werpt op z'n minst de schijn op , dat er gesjoemeld wordt.
En dat kan je aan Ultee wel overlaten.
Deze week schreef ik hier over de intentie van stadion en BVO om 1 entiteit te worden er nog heel wat water door de Maas zou stromen om alle belanghebbenden dezelfde kant op te krijgen.
De sportclub zal in ieder geval dwars gaan liggen en miljoenen gaan eisen, die hebben maar 1 belang en dat is hun eigen belang.