yv2022410a1a04243

VK Sportphoto

Nieuws

Europees Hof tackelt FIFA-regels: mogelijk grote gevolgen voor voetbalwereld

Stan

Het Europese hooggerechtshof heeft vrijdagochtend bepaald dat de regels van de FIFA rondom transfers van voetballers in strijd zijn met de wetgeving van de EU. Dat gebeurde in het kader van de zaak rondom Lassane Diarra, die in 2014 zijn contract bij het Russische Lokomotiv Moskou verbrak. De uitspraak van het hof kan grote gevolgen hebben voor voetbalwereld, nu spelers hun contract bij een club eenzijdig kunnen opzeggen.

Het Europese hof verwees bij hun uitspraak naar de bepalingen rondom vrij verkeer van personen binnen Europa. "De regels in kwestie zijn van dien aard dat ze het vrije verkeer belemmeren van profvoetballers die hun activiteit willen ontwikkelen door voor een nieuwe club te gaan werken", verklaarde de rechtbank. 

Aanleiding van de uitspraak was het vertrek van Lassane Diarra bij Lokomotiv Moskou in 2014. De Franse middenvelder besloot destijds na een conflict met de trainer zijn nog drie jaar lopende contract op te zeggen. De Russische club deed dat vervolgens ook en eiste op basis van de regels van de FIFA een schadevergoeding van 20 miljoen bij Diarra. De geschillencommissie van de wereldvoetbalbond bepaalde de vergoeding uiteindelijk op 10 miljoen. 

De transfervrije Diarra hoopte daarna een contract af te dwingen bij Charleroi, maar zag een overstap naar de Belgische club in het water vallen. Charleroi was namelijk bang mee te moeten betalen aan de vergoeding voor Lokomotiv Moskou. Door het mislopen van de transfer stapte Diarra op zijn beurt weer naar de rechtbank in België, waar hij een schadevergoeding van 6 miljoen eiste van de FIFA en de Belgische voetbalbond. 

Gevolgen voor de voetbalwereld (en Feyenoord)
De uitkomst van de zaak rondom Diarra heeft als gevolg dat voetballers in de toekomst hun contract eenzijdig kunnen opzeggen en zo meer vrijheid hebben. Wanneer een club dus een flinke transfersom voor een speler neerlegt, bestaat de mogelijkheid dat dit bedrag niet volledig wordt terugverdiend als de speler in kwestie besluit zijn contract te beëindigen. Ook wanneer dit niet gebeurd kan de mogelijke opzegging gebruikt worden als een dreigmiddel in contractonderhandelingen of bij interesse van andere clubs. 

De uitspraak zal zo vooral veel veranderen voor clubs die lager in de 'voedselketen' van de voetbalwereld vertoeven. Ook Feyenoord en de Nederlandse Eredivisie horen daarbij. Feyenoord gedijt bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van voetballers om ze vervolgens met winst door te verkopen aan clubs uit de grotere competities van Europa. Voor spelers uit de eigen jeugdopleiding, die ook voor de Rotterdammers als een levensader geldt, is het financiële risico kleiner, maar ook zij hebben in de toekomst het recht hun contract eenzijdig op te zeggen.

De beslissing van het Europese hof is bindnend en verwacht wordt dan ook dat de FIFA de regelingen rondom spelerscontracten, in ieder geval in Europa, spoedig zal gaan aanpassen.

Delen

Reacties

Moet eerst de uitspraak lezen, want vertaling in de pers klopt vaak niet als het over je eigen vakgebied gaat. Het arbeidsrecht is binnen de EU nog grotendeels nationaal bepaald met Europese richtlijnen op het gebied van discriminatie, veiligheid en arbeidsomstandigheden die de lidstaten de nodige implementatieruimte laten. Zoals de uitspraak nu wordt vertaald, zou dat ingrijpende inperking betekenen van het nationale arbeidsrecht. Een werknemer kan altijd zijn contract opzeggen vanwege het grondrecht op vrije arbeidskeuze. Bij een contract voor bepaalde tijd zonder tussentijds opzegbeding is werknemer echter een schadevergoeding verschuldigd over de periode dat het contract zonder opzegging zou hebben voortgeduurd. Na het Bosman arrest in 2000 zijn vooraf door de UEFA en FIFA bepaalde transfersommen niet meer toegestaan en werken alle clubs met tijdelijke contracten zonder tussentijds opzegbeding. Als deze uitleg bewaarheid blijkt, dan zouden clubs en werkgevers in het algemeen binnen de EU geen enkele contractsvrijheid meer hebben t.a.v. de duur van het contract want altijd opzegbaar door werknemer zonder schadevergoedingsplicht. Dan kan Feyenoor zijn opleiding afschaffen……
Het lijkt allemaal op het Bosman arrest uit 1995, waar ook niets van terecht kwam. Het gaat dit keer om werknemersrechten, dus zullen de spelers wel in een andere setting in een contract gestopt worden, wie weet als ZZP'er, dan omzeil je de werknemerspositie, en met een ''bedrijf'' kun je wel allerhande voorwaarden in een contract zetten.
@1908; Wat gaat er nu met de opleidingsvergoeding gebeuren en kan je die niet evt verhogen in plaats van transfersom?
Zou slecht voor Feyenoord zijn als spelers hun contract zo maar kunnen opzeggen tegen een kleine schadevergoeding.

Om het ff te vertalen in jip en janneketaal. Dan zou afgelopen zomer bijvoorbeeld Hancko voor pakweg 3 miljoen naar Atletico zijn gegaan.

Deze regel zou er voor zorgen dat de kloof tussen de Nederlandse competitie en pakweg de Engelse competitie gigantisch groot worden. Want dan gaan alle spelers die een beetje kunnen voetballen allemaal richting Engeland en Spanje.
Denk dat de gevolgen wel mee zullen vallen, er wordt nu specifiek gedoeld op ontbinden van contracten, anderzijds is het weer heel normaal een concurrentiebeding op te nemen met werknemers, wat juist weer bij voetballers niet gebruikt wordt. Heel wat contracten worden gewoon herzien en worden contracten afkopen vervangen door afkopen van je concurrentiebeding.
Gevolgen meevallen??? Spelers kunnen straks gewoon vertrekken, einde van transfersommen is de doodsteek voor kleine competities
Heb je ook verder dan de eerste komma gelezen? Overigens was mijn mening slechts gebaseerd op het geval dat concurrentiebeding het zou kunnen afvangen. Echter heb ik inmiddels begrepen dat niet zo zal zijn en daarmee stel ik natuurlijk mijn mening bij en maak ik mij evengoed zorgen ;)
Je mist straks een belangerijk deel van je inkomsten.
Dat is sterk de vraag. Clubs willen graag ook weer van hun spelers af, sua een verbintenis bij een club is op dit moment altijd tijdelijk. Zoals ik het begrijp is in Nederland het concurrentiebeding al niet meer geldig. Dat geldt ook voor positieverbetering. Zo kun je een verdubbeling van je loon bij een andere werkgever denk ik prima omschrijven. https://www.secarbeidsrecht.nl/werknemers/concurrentiebeding
Ik kan foutjes in de tekst niet aanpassen. In een tijdelijk contract kun je geen rechtsgeldig concurrentiebeding opnemen.
Daarin blijk ik mij helaas in te hebben vergist, vanzelfsprekend als het op die manier niet af te vangen is, maak ook ik mij er zorgen om.
Ik las dat een professor sportrecht dacht dat het transfersysteem wel deels, maar niet helemaal hoeft te worden aangepast. Er stond niet bij hoe hij dat voor zich ziet. Het getailleerde vonnis moet nog bekend worden gemaakt. Dan zal wel wat duidelijker worden wat de (on) mogelijkheden zijn. Feit is dat de meeste clubs hun financiële huishouding deels hebben gebaseerd op transferinkomsten.
Valt nog niet te zeggen of het mee danwel tegenvalt. Het ligt eraan welke regels van de Fifa de Belgische rechter in zaak Diara als onverenigbaar opvat met Europees recht. Pas daarna kunnen we de gevolgen overzien.
Kan je niet gewoon met vaste aantallen in selecties werken waar je niet overeen mag gaan en vaste inschrijfperiodes om spelers in te schrijven. Dan moet je alleen nog een oplossing het financiele gedeelte. Of zeg ik iets compleet geks en is dat ook al tegenstrijdig?
Lijkt me op het eerste gezicht een goed plan. Je zou de selecties die je mag inschrijven daarbij stapsgewijs kunnen inkrimpen. Dan heb je sowieso minder transfers. Maar ik weet ook niet precies hoe dat juridisch allemaal werkt. De eerstvolgende transferperiode is al over een paar maanden, dus ze zullen wel snel met een alternatief moeten komen.
Dan hou je wat je nu hebt. En dat is te beperkend. 2 windows om te vertrekken maar alleen bij de juiste prijs, en dat bepaalt dan de club. Contract ontbinden kan alleen tweezijdig. Blijft dus over het eenzijdige opzeggen je contract onder voorwaarde van een opzegtermijn zoals reguliere werknemers hebben. Nog zonder de verstrekkende gevolgen indien er een grote transfersom inclusief tekengeld zijn gemoeid: stel je voor dat elke speler met het opzeggen van zijn contract uiterlijk na een paar maanden weg is ongeacht het moment van opzeggen...
Niet helemaal, want je kan nog steeds eenzijdig opzeggen, maar je kan dan niet direct spelen. Ik denk dat je dat ten alle tijden moet zien te voorkomen, anders gaan spelers vlak voor wedstrijden weg.
Als dat de consequentie heeft dat Mbappé of een andere toppert bij Feyenoord kan komen voetballen, dan vind ik het een goed idee! Anders naar het CAS gaan. Dan tackelen we dat Europese Hof gewoon terug!😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Je denkt toch niet dat een sport arbitrage hoger in rang staat dan het hoogste rechterlijk orgaan dat we in Europa hebben? 😅
Het CAS kan het Europese hof niet overrulen. Deze uitspraak blaast het hele transfersysteem op.
Ik wist niet dat het Europees Hof kon voetballen. Wat een gemene tackelaars! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Adem in, adem uit. De details van de uitspraak moeten nog volgen. Verder kun je in een contract met een speler voorwaarden opnemen waar beide partijen voor tekenen.
Niet in de huidige contracten, spelers waar je dacht veel geld voor te kunnen vragen lopen straks gratis de deur uit als je pech hebt
Maar te beperkende voorwaarden zullen geen standhouden ook al is men akkoord gegaan. Zoals deze rechtszaak en het Bosmanarrest eerder hebben aangetoond. Zware boeteclausules, concurrentiebedingen, buiten proportie? Dan houden ze geen stand. Recht op werk en vrije arbeid voor het individu etc.
Op welke termijn kunnen we wijzigingen en consequenties ervaren?
Dat is het einde van het Nederlandse voetbal. Wij kunnen nu al financieel niet concureren en als er straks niks meer te verdienen valt aan spelers is het klaar. De ene na de andere club gaat of failliet of heeft een elftal dat zeker Europees geen potten meer kan breken
Gerechtelijke uitspraken zijn per direct. Bij een uitspraak van het Europese Hof kan je niet in hoger beroep.
De sportieve resultaten consistent houden zal een uitdaging an sich worden als er om de haverklap een speler zijn contract opzegt en over 8 weken weg is. Laat staan dat je in moet schatten wat je voor een speler overhebt aan salaris en/of transfersom als die laatste altijd zijn baan bij je op kan zeggen. Of hij nou tevreden is of niet...
Begrip tekengeld zal ook een nieuwe definitie krijgen.