VK Sportphoto
Nieuws
Europees Hof tackelt FIFA-regels: mogelijk grote gevolgen voor voetbalwereld
Het Europese hooggerechtshof heeft vrijdagochtend bepaald dat de regels van de FIFA rondom transfers van voetballers in strijd zijn met de wetgeving van de EU. Dat gebeurde in het kader van de zaak rondom Lassane Diarra, die in 2014 zijn contract bij het Russische Lokomotiv Moskou verbrak. De uitspraak van het hof kan grote gevolgen hebben voor voetbalwereld, nu spelers hun contract bij een club eenzijdig kunnen opzeggen.
Het Europese hof verwees bij hun uitspraak naar de bepalingen rondom vrij verkeer van personen binnen Europa. "De regels in kwestie zijn van dien aard dat ze het vrije verkeer belemmeren van profvoetballers die hun activiteit willen ontwikkelen door voor een nieuwe club te gaan werken", verklaarde de rechtbank.
Aanleiding van de uitspraak was het vertrek van Lassane Diarra bij Lokomotiv Moskou in 2014. De Franse middenvelder besloot destijds na een conflict met de trainer zijn nog drie jaar lopende contract op te zeggen. De Russische club deed dat vervolgens ook en eiste op basis van de regels van de FIFA een schadevergoeding van 20 miljoen bij Diarra. De geschillencommissie van de wereldvoetbalbond bepaalde de vergoeding uiteindelijk op 10 miljoen.
De transfervrije Diarra hoopte daarna een contract af te dwingen bij Charleroi, maar zag een overstap naar de Belgische club in het water vallen. Charleroi was namelijk bang mee te moeten betalen aan de vergoeding voor Lokomotiv Moskou. Door het mislopen van de transfer stapte Diarra op zijn beurt weer naar de rechtbank in België, waar hij een schadevergoeding van 6 miljoen eiste van de FIFA en de Belgische voetbalbond.
Gevolgen voor de voetbalwereld (en Feyenoord)
De uitkomst van de zaak rondom Diarra heeft als gevolg dat voetballers in de toekomst hun contract eenzijdig kunnen opzeggen en zo meer vrijheid hebben. Wanneer een club dus een flinke transfersom voor een speler neerlegt, bestaat de mogelijkheid dat dit bedrag niet volledig wordt terugverdiend als de speler in kwestie besluit zijn contract te beëindigen. Ook wanneer dit niet gebeurd kan de mogelijke opzegging gebruikt worden als een dreigmiddel in contractonderhandelingen of bij interesse van andere clubs.
De uitspraak zal zo vooral veel veranderen voor clubs die lager in de 'voedselketen' van de voetbalwereld vertoeven. Ook Feyenoord en de Nederlandse Eredivisie horen daarbij. Feyenoord gedijt bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van voetballers om ze vervolgens met winst door te verkopen aan clubs uit de grotere competities van Europa. Voor spelers uit de eigen jeugdopleiding, die ook voor de Rotterdammers als een levensader geldt, is het financiële risico kleiner, maar ook zij hebben in de toekomst het recht hun contract eenzijdig op te zeggen.
De beslissing van het Europese hof is bindnend en verwacht wordt dan ook dat de FIFA de regelingen rondom spelerscontracten, in ieder geval in Europa, spoedig zal gaan aanpassen.
Reacties
Om het ff te vertalen in jip en janneketaal. Dan zou afgelopen zomer bijvoorbeeld Hancko voor pakweg 3 miljoen naar Atletico zijn gegaan.
Deze regel zou er voor zorgen dat de kloof tussen de Nederlandse competitie en pakweg de Engelse competitie gigantisch groot worden. Want dan gaan alle spelers die een beetje kunnen voetballen allemaal richting Engeland en Spanje.
Begrip tekengeld zal ook een nieuwe definitie krijgen.