dsc00351

Nieuws

Uitspraak Raad van State wordt cruciaal voor toekomstpad van Feyenoord

Van de redactie

Komende zaterdag speelt Feyenoord tegen FC Emmen waarin de club de competitiestart een positief vervolg hoopt te geven. Maar vooral buiten het veld breekt een cruciale week aan. 

Op donderdag 1 september behandelt de Raad van State het bestemmingsplan voor Feyenoord City en daarmee de komst van een nieuw stadion. Na de zitting zal duidelijk worden of direct wordt overgegaan tot een uitspraak of dat een tweede zitting noodzakelijk wordt geacht.

In aanloop naar de zitting, informeerde 1908.nl naar de mogelijke consequenties bij gebiedsontwikkeling expert Ivo Motshagen. Vanuit zijn vakgebied is Motshagen betrokken bij bouwprojecten in meerdere gemeentes en heeft dagelijks te maken met procedures rondom bestemmingsplannen.

Volgens Motshagen verliest de Kuip de bestemming van voetbalstadion zodra de Raad van State het bestemmingsplan goedkeurd. “In het bestemmingsplan wordt wel gezegd dat Feyenoord in de Kuip kan blijven voetballen tot een nieuw stadion is opgeleverd, maar het is de vraag hoe de Raad van State met dit artikel omgaat.”

Eind 2021 kwam naar buiten dat het stadion circa 180 miljoen euro te duur was voor de stadionclub. Dit was voor Feyenoord een reden om vooralsnog een streep te zetten door de nieuwe stadionplannen. Algemeen directeur Dennis te Kloese gaf destijds aan dat de voetbaltak geen heil meer ziet in de stadionontwikkeling en over tien tot vijftien jaar opnieuw de haalbaarheid wil onderzoeken. Motshagen: "Feyenoord heeft de gemeente al eerder laten weten dat zij het niet eens waren met onderdelen van het bestemmingsplan. Feyenoord was van mening dat het bestemmingsplan een negatief effect kan hebben op de ontwikkelmogelijkheden van De Kuip en Feyenoord op het moment dat het nieuwe stadion niet door zou gaan".

Navraag leert dat Feyenoord – ondanks de stellingname van Te Kloese – geen bezwaarschrift heeft ingediend tegen het bestemmingsplan. Daarmee heeft de club de deur op een kier gehouden voor potentiële problemen. Met de zitting op komst berichte het Algemeen Dagblad gisteren dat de gemeente Rotterdam blijft geloven in een nieuw stadion. Door een extra bezuiniging van 54 miljoen en een verhoging van de inkomsten uit de business case hoopt het projectteam het  financieringsgat vlot te trekken. Deze kostenreductie komt bovenop de eerdere bezuiningsrondes in 2018, 2019 en 2020.

"Indien het bestemmingsplan wordt goedgekeurd bij de Raad van State, is de kans dat het nieuwe stadion gerealiseerd wordt gezien de huidige marktomstandigheden, de desintresse van investeerders en supporters nog altijd verwaarloosbaar”, aldus Motshagen. Een goedgekeurd bestemmingsplan dat uiteindelijk niet leidt tot een nieuw stadion, brengt echter wel de Kuip in een lastig parket. In dat geval kan het stadion ook geen beperkte aanpassingen meer doen aan de huidige staat, zoals het aanbouwen van faciliteiten, herindelen van plaatsen of andere ingrepen om het stadion te verbeteren. De ontwikkeling van de Kuip komt daarmee tot stilstand. Motshagen: “Mocht er later voor worden gekozen het stadion grondig te renoveren, zal opnieuw een bestemmingsplan moeten worden aangevraagd. In dat geval zal de Kuip langs de meetlat van moderne eisen van voetbalstadions worden gelegd. En aangezien het stadion is gebouwd in een tijd met andere eisen, is het nog maar de vraag of De Kuip aan die nieuwe regels kan voldoen".

Wanneer de Raad van State besluit het bestemmingsplan goed te keuren, is het voor Feyenoord praktisch onmogelijk om dit terug te draaien en naar een alternatief voor nieuwbouw uit te kijken. Ook de simpelste aanpassingen aan De Kuip kunnen daardoor snel tot problemen leiden. Dit allemaal ongeacht de haalbaarheid van een nieuw stadion. Dit is de reden dat een verbond van supportersdelegaties, omwonenden, investeerders en Feyenoord-legendes de handen ineen hebben geslagen. Zij proberen het bestemmingsplan via de Raad van State nietig te laten verklaren. Een middenweg met vergunningen voor twee stadions is volgens Motshagen niet mogelijk. "Het is onmogelijk om twee stadions naast elkaar te laten bestaan, omdat er behoefte moet zijn om beide rendabel te te krijgen. Die behoefte is er simpelweg niet in Rotterdam".

Over de naderende uitspraak van de Raad van State zegt Motshagen: "Mensen moeten de zitting niet onderschatten. De uitspraak is onherroepelijk en bindend. De belangen voor Feyenoord zijn dus enorm. Bij goedkeuring mag de ontwikkeling van een nieuw stadion doorgaan, maar blijft de realisatie daarvan uiterst onzeker omdat de financiering tot dusver onhaalbaar is gebleken. Tegelijkertijd wordt de beweegruimte van de Kuip tot bijna nul ingeperkt. Definitief. Wanneer de aanvraag wordt afgekeurd kan de situatie en de daarbij horende risico’s opnieuw worden bekeken, waarbij de Kuip als ontwikkelingsoptie wel blijft bestaan.” 

Delen

Reacties

Hallo, ik ben de heer LESCOUBLET Pierre, zakenman van Franse afkomst en woonachtig in Frankrijk. Om armoede en bancaire uitsluiting te bestrijden, bied ik u online: - Commerciële leningen - Persoonlijke leningen - Financieringsleningen - Vastgoedleningen En alles variërend van 3.000 euro tot 950.000.000 euro. De kredietrente is 0,80% tot 4% over de gehele lening en de voorwaarden voor het aanbieden van leningen zijn zeer eenvoudig. De gevraagde leningen worden binnen 72 uur na de indiening van de dossiers verkregen. Mijn aanbod is serieus, u zult het kunnen realiseren via de procedure die de wettelijke procedure is voor het verstrekken van leningen tussen individuen. Neem vandaag nog contact met me op en laat me weten hoeveel geld je wilt lenen. Mijn e-mailadres is: lescoubletpierre8@gmail.com
WhatsApp: +37061772534
Dennis te Kloeze is gepokt en gemazeld in de keiharde wereld van de sport in Amerika. Hij is een directeur met kwaliteiten die niet alleen voor ons fans helemaal nieuw zijn, maar zoals er momenteel ook geen 2e is in het Nederlandse betaalde voetbal. Hij vult het niet in alsof voorzitter van een voetbalclub toch ook een beetje een erebaantje is, waarbij je gerust zo vanuit de tv wereld bij aan kunt schuiven. Nee, hij neemt keiharde bestuurlijke voetbalkennis mee, die geen enkele andere Algemeen directeur in ons landje kan matchen! Ik denk dat zijn benoeming de club naar hele nieuwe hoogten gaat voeren. Hij heeft het nieuwe stadion geparkeerd als zijnde 'niet realistisch op dit moment'. De bal ligt bij de gemeente, omdat DtK de bal daarheen heeft getrapt. Ik denk dat hij, wanneer het moment er voor hem is, alles uit de kast gaat trekken voor de club Feyenoord: E140 mlj. voor Boijmans van Beuningen; een nieuw stadsicoon te vergelijken met het operahouse in Sydney; kunstbeurzen, Hifi beurzen, concerten, interlands, Europacup finales, enzovoort, - allemaal prestige en nog meer naamsbekendheid voor de havenstad. Maar zijn focus zal te allen tijde liggen op veel meer geld voor de club. En dat vaste voornemen zal hij niet meer los laten. Wat heb ik een vertrouwen in Feyenoord!
Ik denk dat je hier in gelijk hebt.
En dat is goed nieuws. Wel moeten we geduld kunnen op brengen net als met het aankopen van spelers.

Ik ben zeer blij met de ontwikkeling van Feyenoord, er is de laatste tijd een stekke bedrijfsvoering. Dit zie je op veel punten terug. 1 hele duidelijke is, er wordt niks meer gelekt naar de pers.
Alle info die naar buiten kwam, was van de pers uit het land waar de speler vandaan komt. Dit is z'n goede ontwikkeling, nu kun je veel sterker en harder onderhandelen.
Bezuinigingen ...? Dus geen dak bijv. dus ook geen concerten! Meer inkomsten uit 'n fictieve business case? Je zelf 'rijk' kan iedereen. Wellicht denkt de gemeente en architect dat er ipv 150.000 mensen/j zich komen 'vergapen' aan nietszeggende verlichtte kerstbal aan de Maas, er wel 250.000/j komen .... en dat voor de komende 25 jaar. De gemeente wil dit zonder zelf bijv € 300 milj in het stadion te willen investeren. Wat 'n gekken zitten er in de rotterdamse gemeenteraad. Feyenoord doet er goed aan het AZ poldermodel te bestuderen en de gemeente Rotterdam vaarwel te zeggen.
Zonder iemand te beledigen, maar vind de reacties van Hank en Nicolas4FR toch meer gebaseerd op verstand en niet per se op gevoel. Meer mensen zouden hun hersenen moeten laten werken.

Sfeer in een stadion is iets dat je zelf in de hand hebt. Volgens mij zijn fans van Feyenoord overal ter wereld/Europa geliefd en gehaat

Geliefd omdat we altijd en overal voor een heel bijzondere sfeer kunnen brengen,

Gehaat omdat we ook vaak mensen mee zien gaan die liever wat anders doet dan naar voetbal kijken en genieten. Ze doen er alles voor om tot rellen te komen, de steden te vernielen, vuurwerk in en om stadions. Zijn zo maar wat dingen die ik kan noemen.

Als je echt van de club houdt stel je je ook open voor vernieuwing ook iets waar we met DtK aan begonnen zijn.

Ja stiekem hoop ik op een nieuw stadion, maar hoop ik ook dat de Kuip ook behouden blijft. Het is en blijft het icoon van van Feyenoord en van Rotterdam. Iets waar iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt trots op moet en zal zijn
Wat is dit voor een slecht verhaal zeg, een no-one met een gekleurde bril vragen naar zijn mening...Op zich positief dat 1908.nl deskundigen aan het woord laat, maar dan wel een met track record en niet het neefje van de moderator aub die al jarenlang op Twitter zijn mening verkondigd tegen een nieuw stadion...
Ik lees nu ook de reactie van FTM hieronder, die aangeeft dat de volgende keer een voorstander aan het woord komt. Het punt is, FTM, dat het artikel als onpartijdig (als de waarheid) wordt gepresenteerd als in we laten een expert aan het woord...maar het is dus maar een (gekleurde) mening. Prima om opinie te maken maar presenteer het dan ook zo!
Exact dit...lees ik hier feiten of opinies? Zou goed zijn om een opiniestuk ook op die manier aan te merken 👍🏼
Een nieuw stadion op de lange termijn is onvermijdelijk.

Maar Feyenoord hoeft niet (deels) verantwoordelijk te zijn (al dan niet alleen in naam) voor de herontwikkeling van een van de armste stukken Nederland.

Er spelen teveel dingen buiten de sportieve belangen, met, net zoals intern bij Feyenoord, teveel belangenverstrengeling.

Het kan natuurlijk niet dat een club zegt dat ze voorlopig voor 15 jaar niet naar een nieuw stadium kijken en dat de gemeente buiten de club om het zelf gaat uitzoeken. Dat is de omgekeerde wereld. Dan zegt dat alles dat dit met veel meer dan voetbal te maken heeft.
Motshagen is er weer één uit de kliek van Van Holst, Verveen, De Ridder, Mulder, dat soort figuren. Objectiviteit hoef je dus niet te verwachten.
En dat is precies wat je krijgt omdat 1908 met De Feijenoorder samen is gaan werken. Dan weet je dat je de hele behoud de Kuip kliek erbij krijgt, ook al beweert De Feijenoorder een min of meer neutrale rol in te nemen.
Het bestuur van de bestuur zit vol met coke snuivende ex hooligans, echt totaal niet serieus te nemen. Jammer dat 1908.nl hiermee samen werkt, want voor de rest is het een top website
Ik wil me echt totaal niet mengen met de hele stadiondiscussie, maar stop met mensen in hokjes duwen. Ik denk dat we allemaal het beste voor de club willen. Waarom zou je mensen wegzetten als bovenstaand; en waarom zou dit überhaupt iets te maken hebben met onze mooie samenwerking met DF? Verlaag je tot niet een of ander chagrijnig niveau, man. Deze website zetten wij neer voor elke supporter en geven ruimte voor mensen uit iedere invalshoek. Volgende keer laten we voorstander(s) van Feyenoord City aan het woord. Vind het wel mooi dat het wat in mensen losmaakt.

1908.nl is neergezet voor iedere supporter - dat wilde ik even verduidelijken.
Maar Rutger wat als bepaalde hokjes, niet discussieerbaar, de club schade toebrengt? Vind je dan nog steeds dat deze hokjes inspraak of een podium moeten krijgen?

Mijn tip: heroverweeg jullie samenwerking met FSV DeFeijenoorder, je ziet het aan de vele reacties en likes, men verdenkt jullie dan van gekleurd nieuws, of werk samen met groepen die onafhankelijk hiervan zijn. Zoals de Roze Kameraden.
Lekker hoor 90ste min een goal, nu hopen dat ze olympiacos uitschakelen
Als je bij de top van Europa wilt horen, is er gewoon een nieuwe stadion nodig. Vroeg of laat komt het stadion er toch. Je moet vooruit en niet achteruit. Sla die paal zo snel mogelijk in de grond.
Uiterst stom dat er geen bezwaar is gemaakt
Hmmm, Motshagen.. Juist ja. Lekker objectief 😂.
Mooi artikel maar deze Ivo Motshagen is al bekend als openlijk anti-Feyenoord City 'expert'. Heb hem even opgezocht en hij blijkt projectleider te zijn in Goeree-Overflakkee, waardoor ik zeer twijfel of hij wel echt zoveel kennis heeft over het project als dat hij zelf denkt. Ook gezien het recente partnerschap met FSV en de meningen van Rutger op Twitter denk ik dat je je moet afvragen of het wel een heel erg goed afgewogen artikel is.
In dit artikel wordt een toelichting gegeven op de bestuurlijke/wettelijke kaders. Lijkt me wat 'doemdenkerig' om daar een hele subjectieve kleur in te zien. De feiten *** je er daardoor gelukkig zo uit, als je niet geïnteresseerd bent in zijn mening.
Ik wil niet de Onheilsprofeet uithangen maar als dit verhaal klopt dan lijkt mij dat er slechts 1 oplossing over blijft ..... Een nieuw stadion bouwen buiten Rotterdam ....
Hou op met die drama. Gewoon kijken voor een nieuw stadion. Mits de club er niet onderdoor gaat. Feyenoord moet weer een club worden die internationaal wat betekend. Een stadion waar grote wedstrijden in worden gespeeld. Waar concerten zijn. Zoals vroegah.
De drama zit-um meer in jouw opmerking. Blijkbaar heb je de ontwikkelingen omtrent het stadion van de afgelopen 15 jaar gemist .... Concerten zijn er de laatse 15j nauwelijks meer wat m.n. te danken is aan ene Jan v Merwijk die o.a. MOJO flink geschoffeerd en weggejaagd heeft en vervolgens beweerd dat er geen markt voor is. In 020 lachen ze zich de l** uit de broek om zoveel domheid.
Voor de verandering weer eens lekker creatief aan het boekhouden dus.
Wat is het toch jammer dat Gnonto niet bij ons speelt. Gozer speelt heel de verdediging dol, is bij alle goals betrokken en dat terwijl het nog 0-0 is en hij in deze belangrijke wedstrijd op de bank zit.
Zegt inderdaad wel iets over hem dat hij betrokken is bij alle goals in een 0-0 stand.
Dit maakt eens te meer duidelijk wat een onvoorstelbare puinhoop de mensen die kostte wat kost aan Feyenoord-City wilden vasthouden er van hebben gemaakt. En door geen bezwaar aan te tekenen tegen het plan van de gemeente lijkt Feyenoord geen eens bezwaar te hebben tegen een situatie waarin het verplicht wordt om toch voor het megalomane plan te moeten kiezen.
De voorstanders lijken dus nu hun eieren in het mandje van de Gemeente te leggen. En die gaat gewoon de papieren werkelijkheid van de businesscase wat opleuken om het alsnog quasi haalbaar te maken. En dan heeft de betonmaffia alsnog zijn zin.
Je kunt Dick Advocaat een fossiele trainer vinden, Martin van Geel een matig TD of Jorien van de Herik een megalomane eigenheimer maar de mensen die dit waanidee aan Feyenoord zijn blijven opdringen, richten een schade aan die vele malen groter is. En let op, ik ben niet perse tegen een nieuw stadion maar wel tegen absurde plannen.
Linksom of rechtsom, er moet wat gebeuren. Niks doen is geen optie. Zodra je een keuze maakt er vol voor gaan en actie. Vooral niet de illusie hebben dat je iedereen tevreden gaat maken.
Er moet ook op die plek een nieuw stadion komen, nergens anders. Als hier dalijk woontorens komen is deze locatie voor eeuwig weg. Vroeg of laat moet je naar een nieuw stadion, en zit je dalijk opeens rond het vliegveld omdat alleen daar nog ruimte is
Op zich leuk om een expert eens te laten duiden wat hier aan de hand is. Wel gek om er dan een te kiezen die al publiekelijk partij gekozen heeft in het stadion dossier, en dan ook nog bewoordingen te gebruiken die geenszins objectief te noemen zijn.
Gemiste kans om een objectief en informatief artikel op papier te zetten.
Ivo, onderdeel van StadionOpZuid de groep waar leden van meededen aan de intimidatiespeurtocht en ook een stadionverbod kregen, waar ze nooit afstand van hebben gedaan. Nee deze groep en de individuele leden horen nooit meer serieus genomen worden. Verder een sterk staaltje framing van iemand die bij een gemeente werkt ter grote van Hendrik Ido Ambacht.
“Mocht er later voor worden gekozen het stadion grondig te renoveren, zal opnieuw een bestemmingsplan moeten worden aangevraagd. In dat geval zal de Kuip langs de meetlat van moderne eisen van voetbalstadions worden gelegd. En aangezien het stadion is gebouwd in een tijd met andere eisen, is het nog maar de vraag of De Kuip aan die nieuwe regels kan voldoen"

Dit is het enige juiste aan het artikel en het is aan de lezer wat dit vooral zegt over de huidige staat.
Maar dat de directie van de NV Stadion Feyenoord bewust de keuze heeft gemaakt om het achterstallig onderhoud tot de huidige gruwelijke staat op te laten lopen, maakt van een megalomaan nieuwbouwplan nog geen goed plan.
En dat Nieuwe stadion wordt weer gerund door de directie van de BV Het Nieuwe Stadion, dus de BVO Feyenoord, onze club, heeft dan weer het nakijken.
@KeesPijl, wat wil.je nou sugereren dat stadion en BVO totaal andere belangen dienen wb het stadion? 😂
@SterkerDoorStrijd, Toon van Bodegom gaf aan dat investeerders daarna wegliepen... de schade liep in de tientallen miljoenen. Wat een helden. -_-
Voor goed een einde maken aan dat Feyenoord City plan. Kansloos en iedere keer te duur bevonden. Daarbij verlaat toch geen enkele club met zo een iconisch stadion hun thuisfront denk aan Anfield, Old Trafford en Santiago Bernabéu bijvoorbeeld.
Kan nog wel herinneren dat red de Kuip hun financiering enz rond had, wat had het mooi kunnen zijn.
Oef, wat zou de ellende nu groot geweest zijn als we daadwerkelijk met dat rammelende plan doorgegaan waren. Financieel ravijn en de Kuip onherstelbaar verminkt.
Red de Kuip was een grote grap, doe toch normaal man
Red de Kuip was het meest amateuristische plan dat je je maar kan indenken. Dat je zo de Kuip wil verkrachten. Ben ontzettend blij dat die gasten buiten de deur zijn gehouden!
Kijk ook ff naar wat die renovaties kosten. Als je Feyenoord City al te duur en onhaalbaar vindt val je met die referenties al helemaal van je stoel.
De schrijver van dit stûk moet in elk geval een kursus ABN volgen.
En we gaan weer verder met de grootste soap ooit, zal wel weer noodzakelijk zijn om een tweede zitting te doen, en een derde en een vierde etc etc etc. Had wel een euro willen hebben voor de keren dat het plan geflopt is.
Het is doodzonde dat Feyenoord zoveel geld in dit totaal onhaalbaar onrealistisch plan heeft geïnvesteerd, van dat geld had de Kuip nu al een 3e ring gehad inclusief de faciliteiten van deze tijd.
Het is zeker zonde dat er veel geïnvesteerd is in een plan dat het, voor nu, niet gehaald heeft.

Het is echter heel fijn dat we niet onze kop in de strop van een renovatieproject gestopt hebben, dan waren de gevolgen niet te overzien.
Met de huidige bouwkosten vast zitten in een half verbouwd stadion? Yikes.
Kan dit artikel, en de negatieve sfeer waarin het gebracht wordt, niet los zien van de samenwerking met FSV De Feijenoorder.
Amen, het is zo overduidelijk een lobby van bepaalde individuen.
Feyenoord wordt gewoon gechanteerd! Je moet toch volledig idioot zijn wil je dit een goed idee vinden, al vanaf begin wordt Feyenoord erin geluisd!
Onderbouw dat eens. Stijgende bouwkosten even daargelaten (daardoor ligt het nu terecht stil), waarom is wat alle experts over de haalbaarheid en winstgevendheid van Feyenoord City zeggen niet waar?
Dat kan hij niet, SterkerDoorStrijd heb ik nog nooit met verifieerbare feiten zien strooien.
Niks geen stemmingmakerij, al de mensen die hiervoor waarschuwden en voor tokkies enz werden uitgemaakt krijgen gewoon hun gelijk.
Nee, de voorstanders krijgen gelijk. #GoFeyenoordCity
Ja dat Feyenoord city is wel een voltreffer, jullie willen er namelijk eens soort van Manchester city van maken. Alleen de de variant waar het ziel uit getrokken is zonder prijzen succes.
Je bent te vroeg het het halen van je gelijk op basis van een paar opmerkingen van een no- one
College zal Feyenoord de nek wel omdraaien.
Tuurlijk niet... welk belang hebben ze daarbij?
Hallo, ik ben de heer LESCOUBLET Pierre, zakenman van Franse afkomst en woonachtig in Frankrijk. Om armoede en bancaire uitsluiting te bestrijden, bied ik u online: - Commerciële leningen - Persoonlijke leningen - Financieringsleningen - Vastgoedleningen En alles variërend van 3.000 euro tot 950.000.000 euro. De kredietrente is 0,80% tot 4% over de gehele lening en de voorwaarden voor het aanbieden van leningen zijn zeer eenvoudig. De gevraagde leningen worden binnen 72 uur na de indiening van de dossiers verkregen. Mijn aanbod is serieus, u zult het kunnen realiseren via de procedure die de wettelijke procedure is voor het verstrekken van leningen tussen individuen. Neem vandaag nog contact met me op en laat me weten hoeveel geld je wilt lenen. Mijn e-mailadres is: lescoubletpierre8@gmail.com
WhatsApp: +37061772534