
ProShots
Nieuws
Feyenoord betaalt ruim 10 miljoen aan zaakwaarnemers, maar houdt details geheim
Feyenoord heeft afgelopen seizoen ruim 10 miljoen euro uitgegeven aan spelersmakelaars, zo blijkt uit cijfers van de KNVB, die in het Algemeen Dagblad worden besproken. Hoewel de bond de totale bedragen per club publiceert, wil Feyenoord – net als andere clubs – echter niet prijsgeven welke zaakwaarnemers bij welke deals betrokken waren.
De KNVB maakt ieder een jaar een klassement openbaar waarin de bedragen te zien zijn die de Eredivisie-clubs in het voorgaande seizoen hebben uitgekeerd aan spelersmakelaars. Het gaat daarbij meestal om de percentages over spelerssalarissen en transfersommen. Feyenoord vindt zichzelf in de ranglijst terug op de tweede plek, met een totale spendering van 10.000.000. Daarmee blijft het AZ (7.600.000) en PSV (5.700.000) voor die op de derde en vierde plek staan. De Rotterdammers moeten het echter afleggen tegen Ajax, dat onder het bewind van Sven Mislintat maar liefst 17.000.000 uitkeerde aan zaakwaarnemers en zo de absolute koploper is wat betreft zaakwaarnemerskosten.
Clubs uit Nederland zijn verplicht de uitgegeven bedragen aan zaakwaarnemers bekend te maken. Waar in competities in andere landen nog veel meer contextuele informatie wordt gedeeld, blijft het in de Eredivisie echter alleen bij dit klassement. Volgens de KNVB was er vroeger meer transparantie, maar zijn clubs inmiddels minder geneigd om deze informatie te delen. Dat heeft onder andere te maken met concurrentie. Als andere clubs precies weten wat Feyenoord betaalt aan makelaars, kunnen ze daar hun biedingen en salarissen op afstemmen. "Je snijdt jezelf als club in de vingers door die informatie prijs te geven", legt oud-PEC Zwolle-directeur Xander Czaikowski uit aan het AD.
Toch blijft de discussie over transparantie spelen. In Engeland wordt niet alleen bekendgemaakt hoeveel clubs betalen, maar ook welke zaakwaarnemers bij welke transfers betrokken zijn. In Nederland is dat dus niet het geval, en Feyenoord lijkt ook niet van plan om daar verandering in te brengen. De club houdt de focus liever op de prestaties op het veld dan op de bedragen die daarbuiten omgaan. "Als club betaal je doorgaans tussen de 5 en 12,5 procent courtage over de contractwaarde van een speler, afhankelijk hoe graag je hem wil hebben. Is er veel concurrentie en word je gek gemaakt door de hectiek rond een speler, dan kun je geneigd zijn wat meer aan een agent te betalen", aldus Czaikowski.
Tom Kamphuis, agent bij Iconics Management, heeft er geen bezwaar tegen als openbaar wordt hoeveel hij en zijn collega’s van een club ontvangen. "Openheid draagt bij aan een eerlijker speelveld en een beter imago van onze branche", geeft Kamphuis aan. "Het zorgt ook voor een gezondere markt, waarin spelers en clubs beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Uiteindelijk is het in ieders belang dat er helderheid is over financiële stromen in het voetbal en dat er geen ruimte is voor speculatie of wantrouwen", vertelt hij in het AD.
Reacties
Alle kosten die gerelateerd zijn aan de aankoop van één specifieke speler, moeten worden geactiveerd. Daarna vindt afschrijving plaats over de contractduur.
Als voorbeeld de transfer van Geertruida voor 20 miljoen ( Wieffer is nog een uitgebreider verhaal ) naar Leipzig , dan gaat daarvan 20% naar de belastingdienst en in de regel geschat 5% naar de zaakwaarnemer , 5% naar Geertruida en 5% solidariteitsbijdrage. Feyenoord zal daar dan iets van 13 miljoen netto overgehouden hebben.
Tegelijkertijd zal Leipzig ook tekengeld hebben betaald aan Geertje en zijn zaakwaarnemer, vergelijkbare percentages schat ik in.
Dus die zaakwaarnemer en Geertje hebben allebei denk 2 miljoen gekregen voor een handtekening zetten.
Met Wieffer is het nog een ander verhaal, volgens de berichten 32 miljoen, zelfde kosten, daar bovenop nog 15% doorverkoop Excelsior en Twente opleidingsvergoeding , daar heeft Feyenoord denk van die 32 hooguit 17 miljoen aan over gehouden.
Ik vind het nogal meevallen die 10 miljoen totaal over al je aan - en verkopen.
Vergis niet dat die geldwolven ook nog eens verdienen aan contractverlengingen. Het blijft veel die 10 miljoen euro. Wel mooi dat die lui Ajax een hogere rekening sturen omdat ze weten dat de bankrekening daar nog steeds goed gevuld is.