yv20210405-8320op

VK Sportphoto

Nieuws

“Feyenoord heeft in potentie minimaal de waarde van Ajax”

Dennis

Hans de Zeeuw is één van de Vrienden van Feyenoord (VvF) en heeft bovendien een uitgesproken mening. De ondernemer, tevens algemeen directeur van FC Dordrecht, heeft duidelijke ideeën welke richting de Rotterdamse club op moet.

“Ik ben niet betrokken geweest bij het tot stand komen van de VvF. Na circa een jaar wilde een van de participanten om gezondheidsredenen stoppen en toen ben ik benaderd door een van de vrienden en ben ik in contact gebracht met Pim Blokland en toen was het zo gepiept”, zo vertelt De Zeeuw in Perspectief, het magazine van de vereniging aandeelhouders Stadion Feijenoord.

Het uitbreiden van De Vrienden van Feyenoord om meer kapitaal op te halen vind hij geen goed idee. “Het is nu al moeilijk om alle kikkers in de kruiwagen te houden en mijn ideaal beeld zou zijn dat de groep juist veel kleiner wordt tot bijvoorbeeld circa 5 met minimaal 10 miljoen per participant. Daarmee creëer je kortere lijnen dus meer daadkracht en minder meningen.”

Verhalen over grote investeerders die geld willen steken in de club of het stadion gaan af en toe rond. Concreet werd het echter nooit. “Ik hoor veel verhalen in de wandelgangen maar ook daar kunnen we niets mee , aldus De Zeeuw. Eén grote partij zou volgens hem wel de beste oplossing zijn voor Feyenoord. “Het is heel lastig om een waarde te kunnen bepalen maar het is een veelvoud van datgene wat de VvF heeft betaald voor het percentage wat in hun bezit is. Feyenoord is een slapende reus die in potentie minimaal de waarde heeft van Ajax en we moeten echt de lat hoog leggen. Angst is een slecht raadgever.”

Volgens De Zeeuw is er veel te lang gesproken over stadionplannen. “Dit dossier heeft natuurlijk veel te lang geduurd. Geen daadkracht door toenmalige directie veel te lang gewacht te weinig of geen verantwoordelijkheid genomen en lekker je eigen positie beschermen en op het pluche blijven zitten. Dat is het in een notendop. Feyenoord is ondanks een paar mooie transfers afgelopen zomer hierdoor financieel niets opgeschoten en dat is een kwalijke zaak.” De ondernemer heeft een duidelijk idee waar de club naar toe moet. “Op de eerste plaats moeten stadion, aandeelhouders en BVO samen gaan en onder een directie en RvC komen te staan. Hier begint alles mee. Als dit niet gebeurt dan blijft het pappen en nathouden. Renovatie moet plaatsvinden. Daar kan je alles van vinden, en hoe en waar je gaat beginnen is allemaal leuk en absoluut uitvoerbaar, maar je moet met het belangrijkste beginnen en dat is eenheid.”

Delen

Reacties

Er is weinig tegen dit verhaal in te brengen. Maar een organisatie kost geld want in de beste variant; club neemt stadion over, heb je geld nodig om (de meerderheid van) de aandeelhouders van de Stadion NV af te kopen en je hebt geld nodig voor het achterstallig onderhoud, c.q. de renovatie van de Kuip met het oog op de komende 10 jaar.
Ik heb voor de zekerheid even in mijn spaarvarken gekeken, maar helaas: Dat gaat hem, wat mij betreft, niet worden. ;-)
En dan heb ik de schuld bij Goldman Sachs nog niet eens genoemd!
GWMD?!

Al decennia gelul en dat voor de club met zo’n slogan

Schaam de ogen uit je kop!

Nu moet er doorgehakt gaan worden aangezien we idd naar een. Kun en een organisatie moeten

Zeker ook omdat de investering in deze club vraagt om een organisatie

Gebeurt dat niet zal er ook nooit een serieuze investeerder komen om geld in de club te pompen

Nooit!!
En hoe lang praten ze al niet over eenwording dan? Duurt ook te lang!
Die man geeft aan dat versimpelen van de organisatie beter is voor de club.
Dat is toch ook zo, er is toch maar 1 club.
Ik word een beetje moe van die supporters die zich overal mee willen bemoeien.
Overal tegen zijn en nergens verstand van hebben .

Gewoon 1 bestuur en 1 RvC, die controleert of het bestuur zijn werk goed doet.
Je beweert van alles maar je zegt niks.
Mensen zoals jij moeten niet zo zeuren en zich niet bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben.
Vooral niet bemoeien met het besturen van een club in dit geval Feyenoord.
Gewoon een kaartje kopen en je club steunen
A. Dat maak jij niet uit.
B. Heb je geen idee waar ik wel en niet verstand van heb.
C. Geef je eerst zelf een quasi oordeel waarmee je helemaal niks zegt: "Er is toch maar 1 club". Ja, zo lust ik er nog wel een paar.
17 jaar geleden is na gesprekken met alle betrokkenen binnen de organisatie de m.i. terechte conclusie getrokken dat Feyenoord het beste geleid kan worden o.b.v. een RvC die het beleid op hooflijnen bepaald en de invulling en de uitvoering over laat aan een professionele directie.
Omdat ik dat een terechte conclusie vind, beoordeel ik keuzes in de organisatie o.a. op dat principe, en zal ik als daarvan lijkt te worden afgeweken een kritisch oordeel vellen.
Zoals ik dat ook doe als de situatie ontstaat dat te veel bevoegdheden bij één persoon komen te liggen, wat nu met Te Kloese dreigt te gebeuren. Ik heb geen bezwaar tegen de man, maar tegen de machtsconcentratie.
Zoals ik ook een kritisch oordeel vel als Feyenoord een samenwerkingsverband aan gaat met een club aan de andere kant van de Atlantische oceaan, die zgn. een talentenfabriek zou zijn maar waar vandaan inde afgelopen 5 jaar niet één speler is doorgestroomd naar een betere club.
En zoals ik ook positief reageer als Feyenoord meer werk gaat maken van de samenwerking met FC Dordrecht of als Feyenoord een jonge veel belovende speler als Thomas van de Belt aantrekt.
Ik ben kritisch geweest (o.a. op FR-Fans.nl) Arnesen in zijn eerste jaar als TD en zéér lovend over hem in zijn tweede jaar. En als ik dan zie dat m.i. te veel wordt afgeweken van de keuzes zoals die toen, ook organisatorisch, gemaakt, zijn, en waarmee de basis is gelegd voor de huidige voorspoed, dan geef ik daar mij mening over. Supporter zijn is nl iets anders dan deel uitmaken van een kudde klapvee.
Sinds wanneer is het een goed idee als er zoveel mogelijk macht ligt bij zo min mogelijk mensen?
Daardoor wordt je alleen maar overgeleverd aan de intenties van die persoon/partij.
De laatste zin (“je moet met het belangrijkste beginnen en dat is eenheid”) klopt als een bus, maar eenheid begint met het opzetten van een goede organisatiestructuur, niet met het zorgen dat de eenheid uit zo min mogelijk mensen bestaat. Lekker makkelijk eenheid vormen in je eentje.
Als je iets eerder in diezelfde alinea kijkt zie je dat hij dat ook zegt:
"Op de eerste plaats moeten stadion, aandeelhouders en BVO samen gaan en onder een directie en RvC komen te staan."
Daar heeft hij het dus juist over de organisatiestructuur...

Dat er minder mensen moeten komen gaat over de Vrienden van Feyenoord. Dat zijn er nu teveel en wil hij terug brengen tot een stuk of 5:
"mijn ideaal beeld zou zijn dat de groep juist veel kleiner wordt tot bijvoorbeeld circa 5 met minimaal 10 miljoen per participant. Daarmee creëer je kortere lijnen dus meer daadkracht en minder meningen.”

Jij combineert 2 losstaande uitspraken met elkaar en trekt daar een conclusie uit die dus nergens op gebaseerd is... Volgende keer gewoon even beter lezen ;-)
Dank voor je reactie. Lezen gaat mij prima af trouwens. Terechte opmerking dat er over de organisatiestructuur gesproken wordt i.v.m. stadion, aandeelhouders en BVO, maar dat kun je echt niet los zien van wat er in de alinea daarvoor gezegd wordt:

"Verhalen over grote investeerders die geld willen steken in de club of het stadion gaan af en toe rond. [...] Eén grote partij zou volgens hem wel de beste oplossing zijn voor Feyenoord."

Met andere woorden, hij vind dat de diverse groep investeerders in de club idealiter één investeerder wordt. Zelfs als die investeerder maximaal 49% belang in de club (en de BVO de rest) heeft lijkt mij dat verre van wenselijk. Teveel macht bij een enkele investeerder.
Ik denk dat hij daar praat over het aantrekken van vermogen van externe (buitenlandse) investeerders. Dat hij dus denkt dat het beter is voor Feyenoord als er 1 nieuwe (buitenlandse) investeerder komt dan dat alle Vrienden van Feyenoord allemaal wat meer gaan lappen...
Dat is altijd zo, korte lijnen, kun je snel beslissen.
Moet je alleen de juiste mensen neerzetten (bestuur)en hoef je dat alleen maar te bewaken.(RvC)
Je krijgt niet een goed bestuur door maar zoveel mogelijk meningen te hebben die de besluitvorming vertragen. Dat leidt tot chaos. Een bestuur kan niet goed functioneren zonder een sterke leider. Dat wil niet zeggen dat die leider maar kan doen wat hij wil. Daarvoor is er de controle van de rvc
Sinds Feyenoord een bedrijf is. En een bedrijf run je niet met zoveel mogelijk mensen en zoveel mogelijk meningen! En dan maar een gemiddelde van al die meningen kiezen. Dan zal deze slapende reus nooit meer wakker worden. Een bedrijf run je met een met een kleine groep kwalitatief goede mensen (directie) die weet wat er moet gebeuren en die laat je controleren door een Raad van Commissarissen of iets dergelijks. En als ze het niet goed doen, dan kun je ze ter verantwoording roepen en ontslaan.
Als we Feyenoord alleen als bedrijf gaan zien (die waarschijnlijk het doel heeft om zoveel mogelijk geld te verdienen i.p.v. supporters happy maken), maakt het inderdaad ook niet meer uit wat dhr. De Zeeuw of jij of ik van de bedrijfsvoering vinden. Nu kunnen de doelstellingen van een investeringsbedrijf wel hand in hand gaan met de hoop op succes van supporters, maar ik heb liever niet dat de club alleen maar een melkkoe wordt van een investeringsbedrijf.
Het klinkt altijd mooi. Eerst alles opruimen en mooi maken en dan stappen wij eruit. Maar je bent wel aandeelhouder. Dus als dat allemaal is gebeurd wil jij dan nog je aandeel voor een goedkoper bedrag verkopen? Of is er een vast bedrag afgesproken en alleen daarvoor mag iets gekocht/verkocht worden?
Ik denk hetzelfde. Vraag: zijn die ego’s in staat een stap terug te doen want het pluche zit heerlijk…
Blijft zorgwekkend als een "vriend van Feyenoord" zo nadrukkelijk een vinger in de pap wil hebben. In het belang van de club om ze z.s.m. uit te kopen en de deur te wijzen.
Dat is het hele idee erachter, deze gasten zorgen (in tegenstelling tot gasten als gudde) dat feyenoord überhaupt nog bestaat, en niet voor een habbekrats verkocht is zoals een Vitesse bijvoorbeeld. Deze man zal het echt geen probleem vinden om uitgekocht te worden tegen de tijd dat het stadion gerenoveerd is, en de hele organisatie gefuseerd is.
Dat strookt niet met zijn verhaal dat er een kleinere groep met meer kapitaal per deelnemer moet komen. Deze man is/lijkt juist op zoek naar meer zeggenschap ipv uitgekocht te worden.