de-kuip-foto1908nl-2

Nieuws

Feyenoord in gesprek met supporters over parkeerbeleid: dit zijn de uitkomsten

Dennis

Veel supporters die met enige regelmaat de Kuip bezoeken hebben ermee te maken: het parkeerbeleid rondom het stadion. Supporters van de Feyenoord Supporters Raad (FSR) gingen een tijdje geleden in gesprek met de club om van gedachtes te wisselen en ideeën te opperen. Namens Feyenoord was Robert Gjini aanwezig, die verantwoordelijk is voor het mobiliteitsplan van de club.

Wat kan wel en wat kan niet? Welke suggesties zijn er gedaan? Voor iedereen die zich afvraagt welke keuzes er worden gemaakt om het parkeren in goede banen te leiden, beschrijft 1908.nl de verschillende thema’s op basis van de uitkomst van het overleg.

Parkeerplaatsen 
Op wedstrijddagen is Feyenoord verantwoordelijk voor voldoende parkeerplaatsen. Op basis van mobiliteitsgegevens van supporters, worden de aantallen benodigde parkeerplaatsen bepaald. Dit zijn de bekende parkeerplaatsen rondom het stadion en de P+R’s zoals Noorderhelling en Beverwaard. Er is voldoende ruimte voor extra parkeerplaatsen, maar die liggen een stuk verder van het stadion, waaronder de Kralingse Zoom.

Het beleid van de club is erop gericht om de wijken rondom het stadion te ontlasten van auto’s van supporters. Om die reden worden drie uur voor een wedstrijd de wijken afgesloten.

P+R De Noordhelling
Voor P+R De Noordhelling geldt tijdens wedstrijden betaald parkeren. De garage wordt afgehuurd van de gemeente. De club neemt alle beschikbare parkeerplaatsen af en die worden weer verkocht. Voor De Veranda geldt dezelfde situatie. Op wedstrijddagen vervalt dus de oorspronkelijk functie van P+R, die altijd gratis dienen te zijn. Deze uitzonderlijke situatie is vooralsnog de uitkomst van overleggen tussen de club en de gemeente.

Bus 12 
Vanuit supporters klinkt de wens om de pendeldienst Bus 12 weer in ere te herstellen. Feyenoord geeft echter aan dat er is besloten om deze niet meer te organiseren vanwege de hoge kosten.

Uitstroom auto
Elk parkeerterrein heeft zijn eigen uitstroomroute. Dit duurt tot een uur na de wedstrijd om de auto’s zo snel mogelijk weg te leiden. Daarbij zet de gemeente de verkeerslichten zoveel mogelijk op groen om de doorstroom te bevorderen. Ook staan er verkeersregelaars op de weg om alles door te geleiden. Verder worden de kruispunten bij Beverwaard afgesloten om de uitstroom te faciliteren, zodat supporters zo snel mogelijk op de snelweg kunnen zijn.

Rondom de Veranda is het vlak na de wedstrijd altijd erg druk. Vanaf de Olympiaweg is het dan niet mogelijk om rechtsaf te slaan. Iedereen wordt vanaf het kruispunt naar links gestuurd, richting de stad. Dit wordt gedaan omdat er rondom de tramhalte veel publiek staat, waardoor het op de weg gevaarlijk wordt. Pas als het bij de trams rustiger wordt, mogen de auto’s er weer rijden.

Deelscooters 
uitgangspunt is om supporters zoveel mogelijk aan te moedigen met alternatief vervoer naar de Kuip te komen, waaronder met deelscooters. Tijdens de wedstrijden staan er echter bij West en het Topsportcentrum zoveel deelscooters, dat het bij die locaties volgebouwd is. Feyenoord is in gesprek met de gemeente om de capaciteit in te richten, zodat het geen overlast voor anderen oplevert. Zo staan er vaak dagen na de wedstrijd nog veel scooters.

Alternatief vervoer 
De meeste supporters komen nog altijd met de auto, mede omdat er geen passend alternatief wordt aangeboden, zoals het openbaar vervoer. Voor veel supporters is de auto nog steeds de meest praktische en voordeligste manier om naar het stadion te gaan. Het weghalen van parkeerterreinen en hogere parkeerkosten zijn geen antwoord op het probleem. Feyenoord geeft aan dat het technisch niet mogelijk is om meer trams in te zetten. Wel ziet de club meer ruimte in het gebruik van de trein. Feyenoord erkent dat erover valt te praten om na te gaan of de trein goedkoper en betrouwbaarder kan worden. Er komen namelijk veel supporters met de auto uit Dordrecht, dus daar is veel winst te behalen.

Evenement
Het organiseren van een evenement na de wedstrijd, om de uitstroom over een langer tijdsbestek te verspreiden, behoort niet tot de mogelijkheden. Feyenoord geeft aan dat de verstrekte vergunning niet toereikend is om dit stelselmatig te doen.

Delen

Reacties

Ik heb een perfecte plek gevonden op pakweg 10 min kwartier lopen, 7 euro dagkaart.

Ga hem alleen niet delen natuurlijk ❤️
Komen vanuit Dordrecht altijd met de auto. Parkeren wordt wel meer en meer problematisch. Trein heen zou op zich nog wel kunnen, maar trein terug is niet te doen, zo overvol en volgepakt.
Parkeren bij diverse stations en dan treintje/tram direct richting kuip. Klaar..
Zeker een goed alternatief, toch blijft dat met 21:00 wedstrijden lastig. De laatste trein gaat in veel gevallen al vrij vroeg. Naar mijn woonplaats Zwolle kom je dan sowieso niet meer op dat tijdstip
Ik heb die tram op de terugweg van een afstandje gezien 🤣🤣🤣 Sardientjes in blik hebben nog meer ruimte, als je er al in kan. Hahah
Haha ja. Meer ov op dat punt. Lopen kan ook nog, soms wat te ver.
Misschien is een overdekte horizontale roltrap wat..haha
Wellicht is het mogelijk om contact te leggen tussen RET en Erasmusbrug/scheepvaart. Afgelopen week was de brug open na de wedstrijd wat resulteerde in een opstopping van 10 trams bij Wilhelminaplein. Overal uitstappen mensen wat de veiligheid niet ten goede komt.
Een directe bus naar busstation Zuidplein zou het voor mij al aantrekkelijker maken om het OV te nemen. Dan kan ik daar met de bus verder naar de Hoeksche Waard.
Ik ben wel blij met de bewaakte fietsenstalling onder het viaduct, met mooi weer kom ik soms met de fiets ipv auto.