Feyenoord.nl
In beeld
Feyenoord in het blauw: een duik in de geschiedenis • Deel 1
Feyenoord en Castore presenteerden vrijdag het nieuwe blauwe uittenue voor het seizoen 2023-2024. Daarmee komt het tricot nu al in een illuster rijtje aan tenues. De Rotterdammers hebben namelijk een rijke historie met blauwe shirts. 1908.nl duikt in deze geschiedenis en werpt een blik op de seizoenen dat Feyenoord in een blauw tenue verscheen.
2022-2023
Het is niet lang geleden dat Feyenoord in een blauw tenue op het veld verscheen. Sterker nog: vorig seizoen was de selectie van Arne Slot regelmatig in dit blauwe uitshirt met rood en witte accenten te zien. Het tricot zal voor altijd herinnerd worden aan het seizoen dat Feyenoord zijn 16e landstitel in de wacht sleepte.
2019-2020
In het jaar 2019 presenteerde Feyenoord een blauw uitshirt met fluorescerende lijnen en opdruk. Het was het eerste seizoen dat ‘Droomparken’ (inmiddels ‘EuroParcs’) op de borst van de Rotterdammers verscheen. Helaas was dit tenue minder vaak in het echt te bewonderen: in het tweede deel van het seizoen werd de competitie vanwege het Corona-virus gestaakt. Dick Advocaat loodste Feyenoord uiteindelijk naar een derde plaats nadat Jaap Stam al vroegtijdig opstapte.
2018-2019
Een jaar eerder heeft Feyenoord ook al een blauw uitshirt, maar dan met accenten in de kleuren van de club: rood en wit. Het is seizoen dat de stadionclub afscheid neemt van twee clubiconen. Giovanni van Bronckhorst vertrekt als trainer na een uiterst succesvolle periode met als hoogtepunt het kampioenschap in 2017. Daarnaast hangt Robin van Persie zijn voetbalschoenen aan de wilgen na een geweldige carrière die begint en eindigt in De Kuip. Ondanks dat Feyenoord dit seizoen een memorabele 6-2 overwinning boekt op rivaal Ajax, eindigt de club als derde.
2016-2017
In een lichtblauw uitshirt beleeft Feyenoord een onvergetelijk seizoen. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst worden de Rotterdammers voor het eerst in 18 jaar weer kampioen van Nederland. Het is niet eens nodig om een Feyenoord-supporter eraan te herinneren, maar het was Dirk Kuyt die de club op de laatste speeldag met een hattrick naar het kampioenschap schoot. Een opvallend duel dat in dit blauwe uittenue gespeeld werd was de openingswedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen, die mede door drie doelpunten van Eljero Elia met 0-5 werd gewonnen. Het is het laatste jaar dat Opel als hoofdsponsor op het shirt te zien is.
2015-2016
Dit felblauwe shirt met oranje als secundaire kleur is geïnspireerd op de stoeltjes in De Kuip, zo wordt verteld bij de presentatie. Het eerste volledige seizoen onder Giovanni van Bronckhorst kent pieken, maar vooral diepe dalen. Ondanks de terugkeer van Dirk Kuyt weet Feyenoord het voor elkaar te krijgen zeven achtereenvolgende wedstrijden te verliezen. Uiteindelijk wordt het seizoen met de winst van de KNVB-beker en de derde plaats alsnog op een prima manier afgesloten.
2012-2013
In het tweede jaar onder Ronald Koeman eindigt Feyenoord in dit door Puma ontworpen tenue op de derde plek. Door het seizoen heen zijn er twee varianten van het effen blauwe tricot: een eerste met ASR (dat na 22 jaar de samenwerking stopt met Feyenoord) als sponsor en een tweede versie met het Rotterdamse Diergaarde Blijdorp op de borst. Het is het shirt waarin een nieuwe Feyenoord-held wordt geboren: Graziano Pellè.
2011-2012
Tijdens het eerste seizoen onder Ronald Koeman draagt Feyenoord ook een (licht)blauw uitshirt. Wie dit tenue ziet kan eigenlijk maar aan een speler denken: John Guidetti, die tot de dag van vandaag wordt gezien als een fenomeen in De Kuip. De Zweedse spits werd mede door een hattrick tegen Ajax topscorer van Feyenoord en schoot de Rotterdammers zo naar een knappe tweede plaats. Een geweldige prestatie van Koeman en zijn selectie nadat Feyenoord het seizoen daarvoor als 10e eindigde in de Eredivisie.
De foto's van de shirts zijn afkomstig van de website van Footbal Kit Archive
Reacties
Kleur van de maas & de stoeltjes. Verkoopt beter 😂
Inmiddels zit hij nog maar 50% rake hits.
Ik geloof er in ieder geen kl*te meer van, wat die Romano allemaal de wereld in slingert.
Alleen een naam is niet bepaald overtuigend.