robert-eenhoorn

Nieuws

"Feyenoord krijgt significant minder geld dan Ajax bij CL-plaatsing"

Van de redactie

Naast de eerste landstitel sinds 2017, lonkt voor Feyenoord eveneens Champions League voetbal. De kampioen van de Eredivisie plaatst zich namelijk direct voor de groepsfase van het miljardenbal in het komende seizoen. In financieel opzicht zou het een enorme opsteker zijn voor de Rotterdamse club, waar het geld al jaren allerminst tegen de klippen aan klotst.

Toch zal Feyenoord minder geld uit het toernooi tegemoet kunnen zien dan Ajax de afgelopen jaren, zo vertelt Robert Eenhoorn in Algemeen Dagblad. “De UEFA past bij de verdeling van gelden een principe toe van omgekeerde solidariteit”, zo vertelt de AZ-directeur. “Hoe vaker je al in de Champions League hebt meegedaan, des te méér geld krijg je bij plaatsing.”

Volgens Eenhoorn is die regel bedacht om de grote clubs tegemoet te komen en trekt het de verhoudingen binnen nationale competities scheef. “Het gevolg is simpel: de rijkere clubs worden almaar rijker. De Barcelona’s en Manchester City’s van deze wereld, maar óók op nationaal niveau. Als Feyenoord zich dit jaar plaatst, krijgt het significant minder geld dan Ajax de laatste jaren kreeg.”

Delen

Reacties

Totale onzin wat Eenhoorn vertelt. Ja, Feyenoord krijgt minder omdat Ajax hoger op de 10-jaars Coëfficiëntenlijst staat.
Dat komt toch precies op hetzelfde neer? Dat houdt toch in dat ze vaker in de CL hebben meegedaan en meer hebben bereikt in Europa.
Dat is toch gewoon gebaseerd op prestaties in Europa van afgelopen jaren? Die teams hebben dus ook meer bijdragen aan de exposure wat tv en sponser geld opleverd.
Dat is onzin want ik las gisteren dat feyenoord voordat ze gaan voetballen al 32 miljoen binnen halen
Ajax krijgt dan alsnog 45 miljoen als de ze weer plaatsen..
Als wij ons plaatsen 45 miljoen dan vergeet je nog een ding als wij kokcu verkopen hebben we terminsten 72 miljoen
Eenhoorn heeft gelijk. Het voetbal wordt gegijzeld door een paar steenrijke clubs. Die zetten de UEFA onder druk om via de opzet van de CL een soort kartel te vormen waar de rijkste clubs sowieso het meeste geld opstrijken. Enig doel is om de positie van die paar rijke clubs aan de top van de pyramide zo stevig te maken dat niemand daar meer tussen kan komen. Dat wordt met elke nieuwe opzet alleen maar erger. Als je kijkt naar winnaars, finalisten en halve finalisten van de CL deze eeuw dan weet je genoeg. Het verstoort inderdaad ook nog eens de competities. Kijk maar naar het abonnement op de titel van Bayern, PSG en tot voor kort Juventus. Dat Feyenoord nu waarschijnlijk kampioen wordt is echt een wereldprestatie waarvoor Feyenoord een briljant seizoen moet draaien en Ajax een wanprestatie moet leveren. Beide is gebeurd. De financiële afstand tussen CL deelnemers en de rest van de competitie is natuurlijk al helemaal absurd groot geworden. Dit maakt de spanning in veel competities kapot.
Ik citeer ff een berichtje, mijn vraag eronder. Gebaseerd op dat je per plaats in de competitie een aandeeltje krijgt/zou krijgen.

"020 staat daar 16e, die krijgen dus altijd minimaal rond de €19,3miljosn op die manier. Wij staan momenteel 39e (kunnen natuurlijk nog stijgen, we zijn afgelopen donderdag nog over Valencia heen gegaan), dus met een beetje pech zijn we volgens deze ranglijst het slechtste deelnemende team en krijg je maar 1 aandeel en dus maar €1,137miljoen. "

Ajax staat daar 16e, die krijgen dus altijd minimaal rond de €19,3miljosn op die manier. Wij staan momenteel 39e (kunnen natuurlijk nog stijgen, we zijn afgelopen donderdag nog over Valencia heen gegaan), dus met een beetje pech zijn we volgens deze ranglijst het slechtste deelnemende team en krijg je maar 1 aandeel en dus maar €1,137miljoen.

Ik neem aan dat er een vast bedrag is waarmee het start en de aandelen extra zijn? Anders krijgen de clubs onder ons niks of moeten ze betalen om mee te doen 😂
Iedereen krijgt sowieso €15,64miljoen prijzengeld + geld van de tv rechten. Geld van de tv rechten verschilt per land en hangt ook af van het aantal deelnemers. Als wij als enige Nederlandse club meedoen ontvangen wij 100% van het Nederlandse aandeel, anders moeten we het delen met de andere deelnemer. En uiteindelijk komt daar dan ook nog dat eerder besproken bedrag bovenop.
https://www.football-coefficient.eu/money/#money-revenue
Deze site geeft het duidelijk aan, je krijgt op 4 manieren geld. Een start bedrag die voor iedereen gelijk is, een bedrag per overwinning/gelijk spel, een bonus op basis van je 10 jarige club coefficient ((dat waar jouw geciteerde stuk over gaat) en de marketing poule
Aldus robert eenhoorn, algemeen directeur van az.
Hij vind het nogal belangrijk dit te melden blijkbaar.
Echt geinteresseerd ? Of onder het motto van een sneertje naar rotterdam?
Ik denk eerder richting knvb na zijn open brief over scheve verhoudingen.
Je moet wel erg krom denken om tot die conclusie te komen
Het werkt zo: elke Champions League deelnemer krijgt X aantal aandelen op basis van hoe hoog ze staan op de ranglijst van de afgelopen 10 (niet 5!) jaar. Het hoogste team krijgt 32 aandelen, het tweede team 31 aandelen, het derde team 30 aandelen etc. Elk aandeel is €1.137.000,- waard.
Ajax staat daar 16e, die krijgen dus altijd minimaal rond de €19,3miljosn op die manier. Wij staan momenteel 39e (kunnen natuurlijk nog stijgen, we zijn afgelopen donderdag nog over Valencia heen gegaan), dus met een beetje pech zijn we volgens deze ranglijst het slechtste deelnemende team en krijg je maar 1 aandeel en dus maar €1,137miljoen.
Ik neem aan dat wel een vast bedrag is waar het mee begint? Of moeten teams onder ons betalen om mee te doen? 😂
Sowieso €15,64miljoen prijzengeld + tv geld.
Het verschil met amsterdam is vnl. het bedrag van de coefficient ranking, daar kregen hun 21 miljoen voor, dat is de ranking op basis van de laatste 10 jaar , het startgeld is voor eenieder hetzelfde afgelopen seizoen 15,6 miljoen, in de groepsfase per overwinning bijna 3 miljoen en gelijkspel bijna 1 miljoen.
Dan nog de marketingpool, daar kregen hun ongeveer 20 miljoen voor, dat zal voor Feyenoord niet veel verschillen, aangezien enkel wordt gekeken naar de tv contracten per land en die zijn geheim. Het verschil zit dus m.n. in de coefficient ranking, dat kan zomaar 20 miljoen schelen, aangezien de ploeg met de laatste ranking die mee gaat doen 1 miljoen krijgt. Die amsterdammers kregen ca. 60 miljoen over afgelopen seizoen totaal.
Nou is het onwaarschijnlijk dat Feyenoord het laagste bedrag gaat krijgen van die 10 jaars ranking, Feyenoord staat op plek 39, en daarboven staan wat Russische clubs, Schalke 04,Valencia, Sporting Braga, Ol.Pireaus noem maar.
In de 5 jaars ranking staan we op plek 34 en dit seizoen tot nu op plek 18.
Afgelopen jaar en dit jaar zijn we heel fors gestegen op die lijst, daarvoor stonden we ergens 80e.
Nog even aanvullend over die marketingpool van 21 miljoen, dat is dus als er 1 ploeg meedoet aan de groepsfase. Als het er twee zijn, dus de nummer 2 van Nederland die zich via de voorronde plaats , moet je het delen.
Als Feyenoord in de positie van Real of Bayern zou zitten zou ze hetzelfde afdwingen.
Waarmee ik niet zeg dat het eerlijk is.
Is dit de verdeling op basis van de coefficientenlijst? Daar zit nog een verschil tussen van 36 miljoen voor de hoogst genoteerde tot 1 miljoen voor de laagst genoteerde. Tussen Aiax en Feyenoord zit dan een miljoentje of 20 verschil afhankelijk van wie zich daadwerkelijk kwalificeren.
Feijenoord heeft veel minder geld nodig om een echte club te blijven. Ajax , met al dat geld, is een bedrijfje.
Flappie zorgt goed voor zijn eigen belangen
Is toch gewoon belachelijk man ******!!!