bosschaart

Nieuws

Feyenoord O21 gaat vol voor promotie: "Ik hoop dat Sparta en Almere blijven staan waar ze nu staan"

Niels

Feyenoord wil al jaren met zijn tweede elftal in de Keuken Kampioen Divisie spelen, zoals Ajax en PSV. In 2025 lijkt een belangrijke stap mogelijk. Feyenoord Onder 21, onder leiding van Pascal Bosschaart, domineert de beloftencompetitie met de najaarstitel en elf punten voorsprong op sc Cambuur. Deelname aan de play-offs is al zeker. 

Bosschaart is optimistisch in gesprek met RTV Rijnmond. “Hoe hoger het niveau, hoe meer het eerste elftal daarvan profiteert.” Meer dan tien jaar geleden mochten profclubs hun tweede elftal inschrijven voor de eerste en tweede divisie. Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht deden dit, maar Feyenoord niet. Rond 2017 verklaarde Martin van Geel dat dit een financiële keuze was. Het kampioenschap van Feyenoord en de terugkeer van Dirk Kuijt kregen prioriteit boven deelname van Jong Feyenoord aan de voetbalpiramide.

Feyenoord heeft voor het eerst de najaarstitel binnen. Wordt het ook voorjaarskampioen, dan is promotie een stap dichterbij. Bosschaart kan dat beïnvloeden, maar het eindigen van Jong Sparta of Jong Almere City op een lage plek in de Tweede Divisie wat nodig is om te promoveren niet. "Wat niet in je macht ligt, daar kan ik mij ook niet druk om maken. Ik maak mij alleen druk om mijn spelers, hoe wij spelen en dat wij kampioen worden. Wij zijn nu voor het eerst najaarskampioen geworden. Dat is al een mooie prestatie. Natuurlijk hoop ik dat Sparta en Almere blijven staan waar ze nu staan, want dan ziet het er voor ons goed uit."

Feyenoord Onder 21 blijft in dienst van het eerste elftal. De afgelopen seizoenen lukte het steeds niet om te promoveren. Wanneer er blessures zijn bij het eerste dienen spelers nog altijd doorgeschoven te worden. "Dat is natuurlijk nog steeds zo", aldus Bosschaart. "Ik denk dat heel veel trainers daar best moeite mee hebben, maar ik denk dat ik een hele relaxte trainer ben. Uiteindelijk is het doel om kampioen te worden, maar ook om spelers af te leveren voor het eerste elftal. Als je dat doel voor ogen hebt, dan weet je dat je ook veel spelers kwijt kan raken. Een paar jongens hebben hun debuut gemaakt. Ze trainen regelmatig mee met één. Ik denk dat die stap al iets minder groot geworden is."

Spelers als Rais, Redmond en Sliti zijn spelers die regelmatig met het eerste elftal meetrainen. Redmond maakte dit seizoen zijn debuut en wist al zijn eerste twee doelpunten te scoren in Feyenoord 1. "Redmond heeft in het begin heel veel moeite gehad bij ons. Hij was bij ons wel een vaste waarde, trainde en deed alles bij ons. Maar zijn wedstrijden speelde hij bij onder 19, gezien zijn leeftijd. Hij heeft zich de laatste maanden megagoed ontwikkeld. Daar mag je als academie heel erg trots op zijn. Hij heeft dit zelf bewerkstelligd", licht Bosschaart toe.

 

Delen

Reacties

Ik denk dat je deelname aan de pyramide ook breder moet zien. Niet zozeer om het niveau van het Jong Elftal omhoog te krijgen, want inderdaad - de echte toppers redden de stap in 1x vanuit de jeugd. We kunnen hierover over de afgelopen 10 jaar genoeg voorbeelden aandragen (Bijlow, Geertruida, Hartman, Malacia, Kokcu, Castaignos, Wijnaldum, Milambo, Boëtius, Vilhena, De Vrij, Martins Indi, Kongolo, Karsdorp etc.) M.i. ook allemaal namen van spelers die het 'gered' hebben om op niveau in Feyenoord 1 te spelen. Een tussenstap in de KKD is voor hen niet nodig gebleken. Het zit hem meer in het uitdagen van de groep talenten die net onder dit niveau zitten, waarmee je dan net wat aantrekkelijker bent voor deze jongens om ze nog een jaartje te laten rijpen en kijken hoe ze daar op reageren. Nu maken ze dan b.v. de stap naar een andere club, veelal op een beduidend lager niveau (de jeugdspelers die vertrekken naar clubs als Zwolle etc.).
Naja, de bedoeling van een jeugdopleiding is toch om toppers op te leiden die echt wat toevoegen aan het eerste elftal? We leiden niet op voor de Pec Zwolle's en Cambuurs van deze wereld. Als spelers meer tijd nodig lijken te hebben, dan worden ze wel verhuurd en wordt er vanaf daar verder gekeken. Het draait uiteindelijk wel om die toppers die het wel redden.
Helemaal mee eens. We leiden in eerste instantie voor onszelf op. Betekent niet dat het opleiden voor anderen ook enigzins lucratief kan zijn. Daarnaast kunnen de toppers in spé ook altijd een zo hoog mogelijke weerstand gebruiken. In mijn ogen is dat in de Tweede of Eerste Divisie wel hoger dan in de Onder 21 competitie. Maar, ik begrijp wat je bedoelt. Het doel is en blijft toppers in Feyenoord 1 afleveren, zo snel mogelijk.
Het doel moet altijd zijn om spelers af te leveren bij het eerste elftal, de rest is daaraan ondergeschikt. Ik heb ook niet de illusie dat als we Tweede Divisie spelen de doorstroming ineens beter gaat zijn. Dat heeft ook met een kwestie van geluk/pech te maken. Als Stengs niet geblesseerd was geraakt had Milambo waarschijnlijk niet zoveel minuten gemaakt en hetzelfde geldt voor Read (met Nieuwkoop/Lotomba).
Klopt. Bijvoorbeeld Milambo komt van dezelfde generatie als Babadi(PSV) en Silvano Vos(voormalig Ajaxied). Die hadden wel een Jong team, maar Milambo is de enige die doorbreekt, zonder jong team ook nog. FC Utrecht breekt niemand door bijvoorbeeld. Het draait met name om de samenstelling van de eerste team, aantal blessures, een trainer die durft in te zetten op jeugdspelers en wat geluk. Tuurlijk is de stap kleiner vanuit de KKD, maar soms wordt er gedaan alsof je niet kan opleiden zonder jong team, wat volstrekt onzin is.
@RotterdamZuid, dat zijn inderdaad mooie voorbeelden. Sowieso wordt het effect van de KKD schromelijk overschat. De echte toptalenten die hebben dat ook niet nodig. Hato heeft bijvoorbeeld maar 13 wedstrijden in Jong Ajax gespeeld. Ook buiten Feyenoord om zie je genoeg spelers die via andere routes doorbreken (Schouten, Wieffer, Veerman, Dumfries, Steijn, Beelen)