De Feijenoorder onderzoek uitvak

Nieuws

Feyenoord onderzoekt aanpassingen aan uitvak

Puck

Feyenoord onderzoekt momenteel de mogelijkheden om het uitvak in De Kuip aan te passen. Aanleiding zijn de resultaten van een onderzoek van FSV De Feijenoorder. 

Supportersvereniging De Feijenoorder heeft afgelopen seizoen een onderzoek uitgevoerd naar de wedstrijdbeleving van supporters op de Willem van Hanegem-tribune, met name op de vakken onder het uitvak. Directe aanleiding van het onderzoek waren berichten die binnen waren gekomen bij De Feijenoorder waarin asociaal gedrag van uitsupporters werd aangekaart. Dit heeft De Feijenoorder doen besluiten de proef op de som te nemen.

"Het onderzoek omvat het bijwonen van meerdere wedstrijden op onderliggende vakken en gesprekken met supporters die daar een stoel hebben. De uitkomst van het onderzoek is verontrustend" beschrijft bestuurslid Leo van den End. "Bijna elke wedstrijd worden supporters geconfronteerd met rondvliegende projectielen of erger. Verhalen over spuug, aanstekers, munten, voedsel, dranken, vuurwerk, bekers met urine en zelfs stenen zijn talrijk". Bij sommige wedstrijden is er zelfs sprake van een dusdanige regen aan voorwerpen, dat de wedstrijd op een normale manier volgen onmogelijk is. "We nemen gewoon standaard een paraplu mee voor de zekerheid" grapte een supporter met een seizoenkaart op Vak G.

Voor veel andere supporters op de Willem van Hanegem-tribune is dit echter een voortdurende ergernis, waar tot dusver geen serieuze aandacht aan is besteed. De Feijenoorder heeft de problematiek bij Feyenoord aangekaart. De club gaf aan van de situatie op de hoogte te zijn, maar is zo geschrokken van de schrijnende verhalen dat het gevoel van urgentie wel is aangewakkerd.  

De Feijenoorder vindt dat geen enkele Feyenoordsupporter zich onveilig zou moeten voelen in hun eigen stadion.

De situatie is extra pijnlijk omdat juist onder het uitvak doorgaans de familievakken gesitueerd zijn. Ook tijdens de Sophia-kinderdagen en de kameraadjes-wedstrijden zijn dat precies de vakken waar de meeste overlast is. Naast de risico's die sowieso aan het wangedrag kleven, heeft Feyenoord volgens De Feijenoorder een bijkomend risico dat gezinnen bij een dergelijk incident niet snel opnieuw kaartjes zullen kopen.

De Feijenoorder vindt dat geen enkele Feyenoordsupporter zich onveilig zou moeten voelen tijdens thuiswedstrijden. De club deelt de mening van de supportersvereniging en noemt de situatie rondom het uitvak onacceptabel. Nu het nieuwe stadion definitief niet door gaat zal Feyenoord bovendien nog vele jaren in de Kuip voetballen. Reden voor Feyenoord om in samenspraak met Stadion Feijenoord deze zomer te onderzoeken welke aanpassingen kunnen worden gedaan om de problematiek op korte termijn te verhelpen.  

Een van de oplossingen is het verhogen van de plexiglazen wand tot een hoogte dat voorwerpen er onmogelijk overheen kunnen worden gegooid. Verstevigde netten aan de voorzijde wordt ook genoemd als mogelijke optie. En wellicht een combinatie van beide.

Supportersvereniging De Feijenoorder geeft aan de situatie te blijven volgen en noemt het positief dat de problematiek concreet op de agenda staat bij de club en het stadion. Van den End van FSV De Feijenoorder sluit af: "We vragen natuurlijk supporters die onder het uitvak zitten om ons te helpen deze situatie te verbeteren. Ervaringen van wedstrijden kunnen gewoon nog gedeeld worden via het daarvoor ingerichte mailadres: onderzoek@defeijenoorder.nl. Dit geldt natuurlijk ook voor supporters die melding willen maken over iets anders, of elders in het stadion zitten."

Gegooide steen vanuit het uitvak
Vuurwerk op de grond in De Kuip onder het uitvak

Delen

Reacties

Heel goed dat eindelijk iets aan wordt gedaan, ik heb jaren geleden al een klacht ingediend, ik zat eronder met mijn destijds 10-jarige zoon, inderdaad in het familievak op een kameraadjesdag, er werd een sleutel naar beneden gegooid, die rakelings langs zijn hoofd vloog, je moet er niet aan denken als het raak was geweest.
Prima zaak, maar schenk ook eens aandacht aan het vak voor mindervalide supporters, kleine moeite on deze mensen een goed en droog vak/zitplaats aan te bieden.
Gewoon schermen van boven tot onder bij het uitvak
Beetje zorgwekkende tweets van KuipTalk.
Hopelijk gaan ze een beetje haast maken met het aantrekken van goede spelers want het team zal ook op elkaar ingespeeld moeten raken.
@FTM ziet Feyenoord Zirkzee als een optie deze zomer?
Komt er vandaag transfernieuws ?
Tijdens Europese avonden het meeste naar m’n kop gekregen op Y2. Voordeel was wel dat ik na een avondje een paar euro rijker was.

All joked aside, dat vuurwerk dat naar beneden komt is bizar. En pisbekers net zo bizar smerig.
Vind het wel erg dat de
Beetje laat, maar wel een verstandige keus
Mooi dat er eindelijk actie ondernomen word! Zit zelf op vak E en tegen Marseille voelde ik me voor het eerst in de kuip niet veilig na een stuk vuurwerk wat naar beneden werd gegooid
Goed nieuws! Met mijn zoontje van 5 tegen Twente onder het uitvak gezeten en kan je vertellen dat was geen pretje. Die houden echt geen reken met een familievak.
Wanneer nieuwe spelers duurt te lang.
Kunnen we geen kogels terug Schieten?
Even offtopic;
Zou er 1 deze dagen niet iets bekend gemaakt worden over het uittenue? Dacht 7 of 8 juli gehoord te hebben..
Dit weekend speelt Feyenoord tegen Salzburg en zij spelen ook in het rood/wit. Het is dus aannemelijk dat Feyenoord komend weekend aantreed in het nieuwe uittenue.
Probleem bestaat jaren. Toch knap dat stadiondirecteur, coördinator Veiligheid en coördinator Supporterszaken Van Merwijk dit al jaren op z'n beloop heeft laten gaan. Heeft liefst drie verantwoordelijke petten op, maar ook hier maakt hij er een zooitje van.