jbr-sports-photography-feyenoord-lazio-roma-1-0-03-11-2022-63

Jim Breeman Sportsphotography

Europees

Feyenoord stijgt naar plaats 34 op de UEFA-coëfficiëntenranglijst

Van de redactie

Ondanks het teleurstellende gelijkspel in Warschau is Feyenoord nog altijd springlevend in Europa. Daarvoor heeft het een kleine beloning gekregen door een stijging op de UEFA Coëfficiëntenranglijst. Feyenoord deelt de 34ste plaats op de internationale stand van de UEFA, samen met FC Basel en AC Milan met een puntenaantal van 46.000.

Feyenoord kruipt daarmee langzaam omhoog richting de top-30 van Europa. Een hogere ranking kan op termijn nog wel eens belangrijk zijn voor Feyenoord. Hiermee verschaf je jezelf voordelen bij de lotingen voor de Europese toernooien. Als Feyenoord voorrondes moet spelen, is de kans groter dat je een geplaatste status krijgt bij de loting en daarmee een relatief zwakkere tegenstander treft. Ook als Feyenoord doorstoot tot de groepsfase van een van de Europese toernooien levert dat een voordeel op. Feyenoord wordt dan in een hogere pot ingedeeld, wat voor een gunstigere loting kan zorgen. 

Bij een gunstig resultaat in De Kuip kan Feyenoord weer een klein sprongetje maken. Zeker wanneer Sporting CP er niet in slaagt van Arsenal te winnen in Londen. Feyenoords hoge ranking komt voornamelijk door het successeizoen 2021/2022, waar de club 2,5 keer meer punten haalde dan de drie seizoenen ervoor. Ook dit seizoen timmert Feyenoord lekker aan de weg met inmiddels 12 punten op zak.

De coëfficiëntenranglijst stelt de UEFA samen op basis van de UEFA-clubpunten in de afgelopen 5 jaar, met een minimum van 20% van de 5-jarige landenranglijst. Deze clubranglijst (vetgedrukt weergegeven met een grijze achtergrond) wordt gebruikt voor het plaatsen van trekkingen. De gele lijnen met landinformatie geven de laagst mogelijke waarde aan voor een club van dat land. Wijzigingen worden aangegeven met betrekking tot de vorige week met wedstrijden. Clubs die nog in competitie zijn, worden aangegeven met een blauwe kleur en clubs uit actieve landen worden aangegeven met een groene kleur.

Omdat deze stand wordt gebaseerd op de prestaties van de afgelopen vijf seizoenen in Europa, is het voordeel voor Feyenoord dat de komende jaren zwakke seizoenen wegvallen. Voorbeeld: Slavia Praag pakte in het seizoen 2018/19, dat volgend seizoen wegvalt, 14 punten. Feyenoord pakte hier slechts 2 punten. Die punten vallen volgend seizoen weg, waardoor Slavia keldert, en Feyenoord de Tsjechische ploeg passeert. Een mooi vooruitzicht dus, in Rotterdam-Zuid.

 

Delen

Reacties

Feyenoord zit duidelijk jn de lift. Zelf voorbij die lampjes. Lekker bezig
Het voordeel is niet alleen een gunstigere loting maar levert ook enkele miljoenen meer op bij verdeling van diverse geldpotjes van de UEFA aan het einde van het seizoen.