Nieuws
Feyenoord toetst rechtsgeldigheid van stadiondeal
Feyenoord laat een jurist kijken naar de rechtsgeldigheid van de overeenkomst tussen Stadion Feijenoord en de gemeente Rotterdam. Dat melden bronnen aan 1908.nl. De club voelt zich als hoofdhuurder door zowel door de stadiondirectie als de gemeente gepasseerd bij het zoeken naar een oplossing voor het financieel noodlijdende stadion.
De overeenkomst voorziet erin dat Stadion Feijenoord in 2026 stopt met het geven van concerten in de voetbaltempel. De gemeente betaald het stadion daarvoor eenmalig een miljoenenbedrag ter compensatie. Daarmee kan op korte termijn een dreigend faillissement worden afgewend. Eerder zette gemeenteraadslid en fractievoorzitter van JOU (voorheen 50Plus) Ellen Verkoelen al haar vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van de constructie.
Onvoldoende onderbouwd
De compensatie van circa 12 miljoen euro voor de geluidsvergunning is in haar ogen onvoldoende onderbouwd. “De nieuwe bewoners van Feyenoord City 2.0 zitten volgens de gemeente niet te wachten op herrie. Wie dat zijn, de nieuwe bewoners, niemand die het nog weet. Maar volgens de kenners moet er hele dure geluidsisolatie aan te pas komen voordat al die woningen opgewassen zijn tegen het geluid van toekomstige stadionconcerten in de oude Kuip, die men rijp vond voor de sloop”, zo zegt zij in Dagblad010. De besparing op de geluidsisolatie zou dan ongeveer precies overeenkomen met de openstaande schuld van Stadion Feijenoord aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.
Verkoelen betwijfeld bovendien of het stadsbestuur wel bevoegd is om in dit stadium dergelijke privaatrechtelijke afspraken te maken. “Die kunnen ook bestuursrechtelijk vastgelegd worden in een omgevingsplan, op basis waarvan nadeelcompensatie betaald zou moeten worden.” Het gemeenteraadslid snapt wel dat de club een naderende toetsing van de overeenkomst wil. “Het wegnemen van de geluidsvergunning aan de N.V. Stadion is vals. De gemeente helpt er alleen een stadionbestuur mee, dat de financiële consequentie van de gestrande nieuwbouwplannen niet kan verhelpen, maar evenmin kan verkroppen. En ook nog eens weigert om zaken te doen met de betaald voetbaltak die De Kuip wil kopen.”
Reacties
Dat gekronkel heeft al lang genoeg geduurd
De toekomstige bewoners van Feyenoord City moeten de muziek en de evenementen bij de Kuip gewoon accepteren: dat hoort 100% bij de wijk. Wil iemand dat niet, dan moet diegene er geen huis kopen of huren.
Dit kan de gemeente trouwens simpelweg regelen in de regels voor het gebied en in de koop-/huurcontracten (dat heet: ārecht om te duldenā).
Wat ik dus in essentie zeg: die afkoopsom is helemaal niet nodig en is een verlies-verlies overeenkomst in plaats van een win-win. Het is een grove denkfout van de stadiondirectie en de gemeentelijke gebiedsontwikkelaars. Zo zonde.
Het is terecht dan Feyenoord zich hiertegen verzet. Juridisch hebben ze het gelijk aan hun zijde.
Maar ik zou niet verbaasd zijn als Feyenoord nu toch gaat kijken om een stadion te bouwen in Barendrecht of zo
Rotterdam dus de gemeente speelt smerige spelletjes
Het word tijd om Rotterdam te laten vallen en zeggen rot maar op met je achterlijke bestuurd
En de stadion directie moet ook op pleuren
Want zonder Feyenoord geen stadion en helemaal geen geld
En Barendrecht is een eigen gemeente
Tijdens dit proces direct alle andere vormen van achterkamertjes politiek van de stadion directie met de gemeente Rotterdam openbaar maken.
Ik krijg steeds meer en meer het idee dat Feyenoord niet meer welkom is in Rotterdam.