team-feyspa

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord volgens de statistieken huizenhoog titelfavoriet

Stan

Arne Slot en zijn spelers zullen het seizoen 2022-2023 afsluiten als kampioen van de Eredivisie. Tenminste, als we mogen uitgaan van de voorspellende gave van de Euro Club Index, dat op basis van statistieken de kansverhoudingen in de voetbalwereld berekent. 

Via de Euro Club Index, ontwikkeld door adviesbureau Hypercube en databedrijf Gracenote, worden ploegen over de hele wereld gerangschikt op basis van resultaten uit de laatste vier seizoenen. Op deze wijze kan een inschatting gemaakt worden van hoe een competieranglijst er aan het einde van de rit uit gaat zien. 

In het geval van de Eredivisie voorspellen de statistieken dat Feyenoord de absolute topfavoriet is voor de titel. De Rotterdammers krijgen een kans van 59,3 procent toebedeeld om in mei dit jaar op de Coolsingel te eindigen. Volgens de Euro Club Index zal de ploeg van Arne Slot deze prachtige prestatie verrichten met een puntentotaal van 76 (nu 49). De runner-up is Ajax, dat slechts 3 punten achter Feyenoord zal eindigen. Toch worden de kansen van de club uit de hoofdstad met 30,1 procent een stuk lager ingeschat. 

De andere ploegen die op dit moment nog meestrijden om een kampioenschap worden volgens het model zo goed als kansloos geacht. PSV (6,8% kans), AZ (3,6% kans) zullen op de 3e en 4e plaats eindigen en FC Twente (0,1%) complementeert de top 5. 

Ook volgens de analyse van FiveThirtyEight, dat een soortgelijk model gebruikt om de uitslagen in voetbalcompetities te voorspellen, heeft Feyenoord dit seizoen de meeste kans om de schaal in ontvangst te mogen nemen. Zij verwachten dat de club uit Rotterdam-Zuid 75 punten gaat binnenslepen en schatten de kampioenskansen op 58 procent.

Uiteraard zeggen cijfers weinig over wat er uiteindelijk op het veld gaat gebeuren, maar voor Feyenoord is het natuurlijk te hopen dat de voorspellingen van deze statistieken uitkomen. 

 

Delen

Reacties

Hadden 020 allang moeten afsteaffen. Straks krijg je pak slaag daar....
Als Union Berlin daar gelijk kan spelen, kunnen wij er zeker winnen! 👊🏼👊🏼👊🏼
Wel belangrijk dat we de komende periode, naast de volle buit aan punten pakken, ook aan het doelsaldo gaan werken. Het koord waarop we balanceren is nu toch wel een beetje dun.
Inderdaad... Als je die wedstrijd eind maart per ongeluk verliest (gaan we niet vanuit natuurlijk) sta je zomaar niet meer bovenaan juist op dat doelsaldo...