Nieuws
Feyenoord woedend om stadionbesluit
Feyenoord heeft met grote teleurstelling het besluit vernomen van de stadiondirectie om een deal te sluiten met de gemeente Rotterdam. De afspraak omvat onder andere dat Stadion Feijenoord haar geluidsvergunning kwijtraakt en daarvoor een miljoenbedrag aan compensatie krijgt. Dat geld is hard nodig als oplossing voor de schuld bij Goldman Sachs. Het stadion dreigt te verdrinken in de rentelasten die de lening bij de Amerikaanse zakenbank met zich brengt.
Met dit besluit bewandeld het stadion haar eigen weg. Feyenoord was echter in de veronderstelling dat er werd gezocht naar een oplossing, waar de voetbalclub een rol in zou spelen. Zowel Feyenoord als De Kuip spraken eerder van een nauwe samenwerking, waarbij stadiondirecteur Lilian de Leeuw zelfs aanschoof bij directie overleggen van de club. Het eenzijdige besluit valt Feyenoord dan ook rauw op het dak.
“Feyenoord is niet betrokken bij het tot stand komen van de afspraken, maar is hier onlangs door de leiding van het Stadion van op de hoogte gesteld”, zo vertelt een woordvoerder van de club aan Rijnmond. Bronnen melden aan 1908.nl dat Feyenoord enkele maanden geleden is geïnformeerd over de op handen zijnde deal. De club heeft daarna nog pogingen gedaan om de deal tussen gemeente en stadion tegen te houden, onder meer door gemeenteraadsleden en ambtenaren te benaderen om het besluit te herzien. Naar verluidt is met name de fractie van de VVD in de gemeenteraad een grote aanjager geweest om door te zetten.
Inmiddels is de relatie tussen club en stadion afgekoeld tot het nulpunt. Dit staat in schril contrast tot de nieuwjaarsreceptie, toen algemeen directeur Dennis te Kloese nog sprak over de ‘voornaamste goede voornemen’ uit om een stap te zetten richting de eenwording van beide bedrijven. Door de eenmalige miljoeninjectie van de gemeente verdwijnt waarschijnlijk de noodzaak voor Stadion Feijenoord om de mogelijkheden tot eenwording verder te onderzoeken. “De ambitie van de club om op termijn eigenaar te worden van Stadion Feijenoord blijft onverminderd groot”, zo reageert de club op het stadionnieuws. Die kans lijkt na gisteren echter eerder kleiner dan groter geworden.
Legenda
Reacties
Je moet alsnog voor een haalbaar nieuw stadion gaan.
Het bizarre feit is dat met deze overeenkomst het stadion alleen nog de functie heeft als thuisbasis van de club (met af en toe een interland) maar dat het beleid gemaakt wordt zonder afstemming met die zelfde club. Dat is bizar.
Maar de club valt ook het een en ander te verwijten: Veel te lang is vastgehouden aan de verkeerde plannen omdat er hoe dan ook een 'nieuw' stadion moest komen. Als in een (veel) eerder stadium er tijd en ruimte was gemaakt om een 'vernieuwbouwde' Kuip als aanjager van de stadsontwikkeling te kunnen benutten, was er nu mogelijk (!) een heel andere werkelijkheid geweest. Maar toen toenmalig Algemeen Directeur Jan de Jong in ieder geval 'voorwaarden' ging stellen namens de club aan een nieuw te bouwen stadion vertrok hij binnen de kortste keren wegens 'verschillen van inzicht' met de RvC. Het luchtkasteel van Gerald Hoetmer en co moest en zou er komen. Een ieder die daar ook maar kanttekeningen of voorwaarden bij plaatste was ongewenst.
Los van de vraag of je voor een nieuw stadion bent of voor een vernieuwbouwde Kuip (Ik ben zelf voor de oplossing die Feyenoord op de lange termijn het meeste oplevert, welke van de twee dat ook is.) kun je achteraf zeggen dat het plan dat het eerste driemanschap met Gudde en Van Merwijk erin presenteerde nog het dichtstbij een haalbaar project is gekomen. N.B. Het verbeterde plan van Volker-Wessels dat door het tweede driemanschap (met o.a. Bontes erin) is genegeerd is het beste nieuwbouwplan dat er tot nu toe is geweest en wat mij betreft met het laatste vernieuwbouwplan nog steeds een te overwegen optie.
Het eerste vernieuwbouwplan Red de Kuip was bv een slecht plan omdat dat, als ik me goed herinner, capaciteitsuitbreiding wilde realiseren middels een verlengde tweede ring. Maar de laatste versie 'de Moderne Kuip', was in dat opzicht een aanzienlijk betere optie.
Of het effectief zo is dat uitsluitend een nieuw stadion de gewenste inkomstensprong oplevert, is vooralsnog een onbewezen die tot nu toe vooral de belangen van de bouwsector moest dienen.
Hoe dan ook, echte vooruitgang begint met een stadion waarvan de BVO eigenaar is en in dat opzicht is de afgelopen week, ondanks de bekerwinst, geen gunstige geweest,
Genoeg andere plekken waar huizen gebouwd kunnen worden maar daar bouwen ze niet.
Ben bv ook benieuwd of voetbalwedstrijden ook onder dit geluidsniveau gaan vallen.
Normaliter gaat zo'n afspraak nl niet specifiek over concerten maar over geluid. Kijk maar naar zandvoort daar speelt ook zo'n issue. je mag dan x dagen geluid produceren, wat met het groeiend aantal wedstrijden ook een potentieel issue kan worden (denk aan miniaal 4 thuiswedstrijden voor sjampionnenleauge om te beginnen ipv 3)
Daarnaast speelt dit dan ook voor andere zaken als bv monstertruck? die maken ook geluid. Mochten deze zaken ook wegvallen als inkomsten dan wordt het ieg een lastige situatie
In Abcoude Noord zien we dat het ook weer zo om kan slaan; laten we leren van hun (heerlijke) ellende.
Domme idiote opmerking.
Plaats de tekst eerst daar waar spellings- en grammaticacontrole actief is.
Met dit besluit bewandeld het stadion haar eigen weg.
Dan zou onder 'bewandeld' direct een streep worden gezet.
Op deze wijze wordt het land ook geregeerd
Zou dat eerder voor sparta doen.
Is volgens mij een spartaan.
Als ik op de Maasvlakte hing af en opzetten, kon je de ingelijste sparta shirts op het kantoor zien hangen.