inv20228174-4921-105073

Foto: VK Sportphoto

Nieuws

FIFA past vlak voor seizoenstart buitenspelregel aan

Van de redactie

Scheidsrechters in het betaald voetbal krijgen vlak voor de start van het nieuwe Eredivisie seizoen te maken met een nieuwe regel voor buitenspel. Mocht een speler een bal van de tegenstander per ongeluk van richting veranderen, dan heft hij niet zoals het afgelopen seizoen buitenspel op.

Ondanks dat in diverse landen de competities al gestart zijn werd de KNVB pas vorige week woensdag geïnformeerd over de nieuwe regel, meldt NU.nl. De aanleiding voor de nieuwe maatregel is de manier waarop Kylian Mbappé vorig jaar oktober de winnende goal voor Frankrijk maakte in de finale van de Nations League tegen Spanje.

In eerste instantie stond Mbappé buitenspel. Maar doordat de Spaanse verdediger García onderweg de bal raakte, werd buitenspel opgeheven en de goal goedgekeurd. Volgens de oude regels creëerde García een nieuwe spelsituatie en was er geen sprake meer van buitenspel. "Een dergelijk doelpunt wordt met de nieuwe regelgeving dit seizoen afgekeurd", meldt coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond van de KNVB. "García had geen controle over de bal toen hij Mbappé per ongeluk aanspeelde."

Bekijk hieronder de spelsituatie, destijds uitgelegd door Sky Sports:

Van Egmond erkent dat er situaties zullen zijn waarbij er twijfel is of een speler per ongeluk de bal raakt, of er sprake is van onkunde bij een foute pass. "Je hebt een grijs gebied. Je kan dus zaken anders interpreteren. Arbiters, videoscheidsrechters en ook journalisten en commentatoren zullen het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar dat gebeurt vaker. Ik denk dat het gemiddeld om één of anderhalve spelsituatie in een weekeinde gaat."

De buitenspeltechnologie zal komend seizoen nog niet actief zijn in de Eredivisie meldt Van Egmond. "Dat nieuwe systeem is vrij kostbaar. Je hebt het dan al snel over een bedrag van 6 tot 8 miljoen euro. Het kan zeker iets voor de toekomst zijn. Nu nemen we ook nog even de tijd om te kijken hoe het allemaal gaat werken." Op onder meer het WK in Qatar wordt het systeem wél gebruikt.

Delen

Reacties

Die foto: het was gewoon zuiver hands.
Yes dat is wat de buitenspelregel nodig had. Extra discussies over de vraag of spelers het expres deden of niet.
Heb wat beelden gezien van die nieuwe buitenspeltechnologie die ze op het WK gaan gebruiken. Ziet er fantastisch uit. Gaat een hoop gezeik mee voorkomen worden.
Kansloze bende, ook weer bij de KNVB. Hoe moeilijk is het allemaal om te zien of iemand wel of niet buitenspel staat of een bal die wel of niet over de lijn is.....
Lieve help. Nog zo'n regel diener voor zorgt dat de VAR 6 minuten nodig heeft om tot een besluit te komen.
Ga ajb weer terug naar de basis.
Buitenspel is buitenspel, punt.
Blijf het bizar vinden dat ze zoveel tijd mogen nemen.
VAR was bedoeld voor grote fouten.
Dat moet je binnen een halve minuut kunnen zien.
Op de millimeter lijntjes trekken slaat helemaal nergens op.
Ben benieuwd. Betekent dit dat hoe slechter de balcontrole van de speler hoe eerder het buitenspel is?
Omar Campos komt naar Feyenoord zegt ESPN Mexico
En gaat die met deze nieuwe regels dan buitenspel opheffen of is het je niet gelukt om een on-topic bericht te plaatsen?
Ik snap de redenatie, maar het wordt er niet overzichtelijker op als de arbitrage moet gaan bepalen of een bal bewust of onbewust van richting veranderd is.
Buiten spel moet gewoon buiten spel zijn. Zonder al die bullshit er om heen.
Sorry maar dat doelpunt had hoe dan ook afgekeurd moeten worden. Want Garcia moet die sliding maken omdat Mbappe buitenspel staat. Dan is situatie 2 geen buitenspel maar is het toch alsnog buitenspel geweest in situatie 1?
Hoezo kost het 6-8 Mil om te kijken wie de bal het laatst raakt, je hebt de camera’s al, de Var, grensrechters en scheidsrechters