uefa-champions-league

Bron: UEFA Champions League

Nieuws

'Financiële experts waarschuwen topclubs voor risicovolle investeringen in tweede CL-ticket'

Twan1908

Financiële experts waarschuwen dat de extra rechtstreekse Champions League-ticket tot risicovolle investeringen van kanshebbers kan leiden. Het grote geld dat schuilt in een Champions League-deelname zou verblindend kunnen werken. De experts voorspellen in een interview met Trouw dat de Nederlandse topclubs die uiteindelijk misgrijpen, zichzelf financieel in de problemen kunnen brengen. 

Door goede resultaten van Nederlandse clubs op Europees niveau, verdubbelt vanaf volgend seizoen het aantal rechtstreekse tickets voor de Champions League. Bovendien is het zelfs voor de nummer drie mogelijk om zich via kwalificaties te plaatsen voor het hoogste niveau. Deze ontwikkeling zorgt volgens financiële experts voor een 'ratrace' waarbij de verliezers zichzelf in de problemen kunnen brengen.

Onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Han) verwachten dat de topclubs: (met name) Feyenoord, Ajax, PSV en AZ voor een keuze staan om flink te investeren of af te haken. "Nemen clubs het risico, in de hoop investeringen terug te verdienen met prijzengeld, of niet?" stelt Gulikers, één van de Han-onderzoekers. Hij vreest dat Eredivisieclubs de risico's willen nemen voor de financiële kansen in het miljardenbal, ondanks dat er altijd één of twee verliezers zullen zijn.

Gulikers wijst op een mogelijk gevolg dat een mislukte investering in een seizoen kan hebben buiten de sportieve doeleinden om. "Zij kunnen onder verscherpt toezicht komen van de KNVB, omdat ze niet aan de financiële eisen voldoen. Dan kunnen clubs niet langer eigen beslissingen nemen."

Vooral Feyenoord wordt door de onderzoekers gewaarschuwd om niet in de zogenaamde 'ratrace' te trappen. Dit komt omdat Feyenoord slechts één miljoen euro aan eigen vermogen heeft, waardoor risico's nemen nog gevaarlijker is. Verder moet ook PSV oppassen door een riskant financieel beleid de afgelopen jaren, waardoor het eigen vermogen verdampte tot 18 miljoen. Ajax en AZ hoeven zich vanwege hun grotere eigen vermogen iets minder zorgen te maken over eventuele risico-investeringen. 

Delen

Reacties

Ach dat hoeft de UEFA Feyenoord niet uit te leggen, die hebben het met levende lijve ondergaan toen ze Gio, Makaay, Tomasson en Hofland haalde om de CL in te gaan
1 mil is van seizoen 21/22. Voor de succesvolle transferzomer en CL Finale..
Daarom moeten ze Slot niet laten gaan