uefa-champions-league-3

Nieuws

Financiële klapper lonkt voor Feyenoord in de Eredivisie

Nigel

Over een week begint landskampioen Feyenoord weer aan de Eredivisie. Dit seizoen hebben er nog nooit zoveel miljoenen op het spel gestaan in de competitie als voorheen. Door de behaalde zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenranglijst vliegen de miljoenen om de oren voor alle Nederlandse clubs die Europees voetbal halen aan het eind van dit seizoen. Hoe komt dit en waarom lonkt er een financiële klapper voor Feyenoord? In dit artikel kijken wij vooral naar de inkomsten uit de UEFA Champions League, want daar vallen de meeste miljoenen te behalen.

UEFA-coëfficiëntenranglijst
De belangrijkste reden is de zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Hierdoor gaan de nummer één en nummer twee direct naar de groepsfase van de UEFA Champions League. De nummer drie van komend seizoen kan zich nog via de voorrondes plaatsen voor het ‘miljardenbal’. Dat de Champions League héél lucratief is, is al even bekend. Feyenoord strijkt alleen dit seizoen al meer dan 30 miljoen euro op aan het toernooi.

Nieuwe opzet UEFA-competities
De UEFA heeft bekendgemaakt dat vanaf het seizoen 2024/25 alle Europese competities op de schop gaan, wat directe gevolgen heeft voor het prijzengeld dat er valt te verdienen. Momenteel plaatsen 32 clubs zich voor de groepsfase van de UEFA Champions League; vanaf het seizoen 2024/25 worden dat er 36. Hetzelfde geldt voor de Europa League en Conference League. En zo is de rekensom makkelijk op te maken: meer teams, meer wedstrijden, dus meer geld. Vanaf seizoen 24/25 worden er in de groepsfase acht groepswedstrijden afgewerkt in plaats van zes, wat één extra thuiswedstrijd oplevert.

Stijging van Europese inkomsten
Financieel gaat het prijzengeld voor alle UEFA-competities flink omhoog. In de periode 2021-2024 werd er 3,6 miljard euro per seizoen aan prijzengeld uitgekeerd aan de deelnemende Europese clubs. Vanaf het seizoen 2024 gaat dat bedrag flink omhoog: "Ik zou zeggen tussen de 4,6 en 4,8 miljard euro," aldus Giorgio Marchetti, directeur UEFA-competities, in gesprek met The Athletic. Een enorme stijging zorgt ervoor dat er nog meer prijzengeld naar de clubs gaat.

Wat betekent dit voor Feyenoord?
Dit seizoen ontvangt Feyenoord sowieso al meer dan 30 miljoen euro vanuit de UEFA omdat het gekwalificeerd is voor de Champions League. Dat geld komt nog uit die 3,6 miljard euro. Komend seizoen is dat bedrag aanzienlijk hoger. Er komt gemiddeld zo'n 31% meer prijzengeld beschikbaar. Mocht Feyenoord aan het eind van dit seizoen in de top twee eindigen en dus opnieuw plaatsen voor de Champions League, dan komt er een gigantische zilvervloot richting De Kuip. Omgerekend kunnen de Rotterdammers dan ongeveer meer dan 40(!) miljoen euro bijschrijven zonder één wedstrijd te hebben gespeeld in het 'miljardenbal'. De conclusie: de penningmeesters van de landskampioen en de nummer twee weten in ieder geval eind mei dat zij met een dikke portemonnee naar het nieuwe seizoen kunnen.

De UEFA heeft voor het seizoen 2024/25 nog geen publicatie gedaan over de definitieve miljoenen die worden uitgekeerd aan de deelnemende clubs, maar op basis van de huidige informatie hebben wij een lichte prognose gemaakt

Delen

Reacties

En als psv geen CL speelt? krijgen wij dan meer geld?
“Financieel gaat het prijzengeld flink omhoog…”

No shit Sherlock?!
Hoe werkt dat met 36 teams en 8 poulewedstrijden?
Alle 36 ploegen komen in een grote poule, waarr elk team dan 8 wedstrijden speelt tegen 8 verschillende clubs. Naar die 8wedstrijden de nummers 1t/m8 plaatsen zich voor knockout fase
En de nummers 9t/m24 spelen een tussenronde waaruit dan de overige 8 plaatsingen voor de knockout fase moeten komen
Ik denk eerder dat je net zoveel groepen hebt als nu misschien ook wel minder. Maar dat je ervan uit kan gaan dat het groepen van 5 teams worden. Waarbij je ipv 6 wedstrijden er 8 gaat spelen en je dus ook 1 thuiswedstrijd meer hebt.

Dat is een beetje hoe ik hem lees. Tegelijkertijd bedenk ik ook dat je dan 7 groepen zou moeten hebben 7x 5teams hou je er weer een over....
Nee het wordt 1 grote groep, is al aangekondigd. Is precies zoals wieteler zegt
Heb hem idd gelezen weet nou niet of dat een betere opzet is eerlijk gezegd... Als je dan dus pech hebt en je treft in die 8 wedstrijden bijvoorbeeld:

Manchester City
Real Madrid
Barcelona
Chelsea
Liverpool
Manchester United
PSG

Om maar wat namen te noemen ben je natuurlijk wel gedoemd om er buiten te vallen
Daarom had je ook isaksen moeten halen. Maarja helaas
Dus dat.... Omdat je Isaksen niet hebt kunnen halen nu zou dat onhaalbaar moeten zijn. Idd flinke onzin
Vind maar eens zon goede voor redelijke prijs….
Uiteindelijk maakt het niks uit prijzen steigen overal
Maakt zeker wat uit; als je niet in de top 2 eindigt, doe je niet meer mee.
Zijn we nog concreet voor Lucas bergvall?
Hoe is het eigenlijk rond Lucas Bergvall ?
Ivanusec en een echte vervanger van kokcu dan ga je zeker wel top 2 eindigen
Ik ben benieuwd wat deze maand allemaal gebeuren gaat ik denk een hoop.
Juist niet heel veel. De aankopen zijn grotendeels gedaan. Als iedereen blijft is ivanusec waarschijnlijk de laatste aankoop maar nu geertruida weggaat zal daar ook wel een vervanger voor komen
Er zal en moet een vervanger voor kokcu moeten komen punt uit, dit moet gewoon gebeuren!

@FTM hoe sta jij hierin? Feyenoord zal nu zelf toch ook wel aan het twijfelen zijn neem ik aan?
Waarvan zouden ze dan geschrokken moeten zijn? Gewoon van Benfica gewonnen. Tegen PSV was het niet best, al moet ik eerlijk zeggen dat dat niet aan Zerrouki lag. Wieffer speelde hopeloos. Had-ie als Feyenoorder nog niet gedaan, hopelijk kogelt-ie er gewoon weer eentje binnen tegen Fortuna zoals laatst in Sittard...
Je hebt Slot toch gehoord? Middenveld is prima zo. Blijft gewoon het hele jaar Stengs Wieffer en Zerrouki.
Geloof mij maar dat dat niet zo is anders kun je in de CL beter niet spelen en al uitslag doorgeven
Precies, JC schaal was een echte test. Middenveld ontbreekt gewoon het type kokcu
En voor Geertruida niet te vergeten want die vertrekt gewoon
Daar heb ik wel vertrouwen in gezien enthousiasme van FTM. Die vindt ik ook altijd realistisch wat goed of slecht is, en heeft met zerrouki toch weer z’n gelijk gekregen.
Mogen ook nog wel twee verdedigers bij
Dat zou een flinke stimulans voor de club betekenen. Eerst maar eens goed beginnen volgende week. Dan kunnen we weer lekker gaan discussiéren over, wat er wel en niet goed gaat ;-)
Je verkoopt voor 70m, hoofdzakelijk spelers uit eigen kweek, Dat schiet lekker op, al kun je dan maar voor 40% terugkopen.
Als je er dan vanuit gaat, dat het geld voor Zerrouki nog in kas zat, dan kun je voor een kleine 30
spelers kopen, eventueel geld uit andere inkomsten erbij en dan zou het misschien 40m kunnen worden.

Even rekenen: Stengs 6, UEDA 9, Ivanusec 8,5 en dan nog een rb voor pakweg 5.
Helemaal niet erg. Als je het volgende mijloenenbal haalt. Echter, kopen kun je het niet en als je je onverhoopt niet plaatst, dan...

Zijn je salarislasten met, schat ik, zo'n 6m gestegen en... als je voor 40m spelers koopt en ze voor 4 jaar vastlegt, dan stijgen je afschrijvingskosten met 10m per jaar.

Maw, je jaarlijkse lasten stijgen met 16m de komende 4 jaar en als je dan weet uit welke financiële ellende we komen, dan mag je als directie wel risico nemen, maar enge voorzichtigheid blijft toch geboden.
Dat doet te kloese toch alleen denk ik dat er nu mensen bij fyenoord zitten te denken
Zo nu gast het goed nu wil ik mijn geld wel is terug zien en een bank in de usa ook
Want waarom moet geertruida ook ineens verkocht worden zo noodzakelijk dat de rvc
Zich er tegen aan bemoeit en de technische mensen onder druk zet om geertruida te verkopen aan leipzig toch raar vind je niet ??
Die bank is niet het probleem van Feyenoord, maar van Feijenoord, het biedt mogelijk wel de kans om de Kuip voor een symbolisch bedrag te kopen ivm faillissement van t stadion. De vvF daar wil ik ook van af, maar zij niet en het initiatief hiervoor ligt bij Feyenoord. De vvF behoudt liever hun privileges, denk ik. Druk om Geertruidate verkopen is er, maar alleen om verder te kunnen groeien en nu nog een mooi bedrag te pakken. Bovendien wil Geert zelf graag weg en dat verdient hij ook. De RVC doet z'n werk.
Als er een flink bedrag over blijf om goed te herinvesteren is het goed.
En zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud enz . Vraag even aan andere clubs die een stadion in eigenbeheer hebben wat de jaarlijkse kosten zijn . Trouwens de stadion nv is verantwoordelijk voor die bank in de usa maar de bvo fyenoord betaald de twintig miljoen heb je ook een leuke speler voor hoor .
Ehhh kijk even op fr12 en dan met name het stuk feyenoord heeft principe overeenkomst dan zie je dat het daar hetzelfde geschreven wordt als ik doe dus ….. het betweter gedoe maar voor je houden want een schrijf of spelfout is het niet .
Je hebt groot gelijk, jij bent de betweter en fr12 geeft je gelijk, dan weet ik je niveau ook gelijk. Een eigen stadion levert inkomstenstromen op, maar jij weet het beter en ik ga niet kijken wie de grootste heeft. Einde van mijn betweterij, die ik zelf voor feiten hou.
Geertruida heeft zelf misschien ook wel wensen he? Hij is niet voor niets al akkoord over persoonlijke voorwaarden. Misschien wil de RvB wel redelijk en billijk zijn. Allemaal aannames. Ik vertrouw er gewoon op dat DtK en AS hun zaakjes op orde hebben.
Hij heeft toch nog een contract tot 2025 , zomer 2024 kan hij toch ook nog weggaan of zie ik dat verkeerd , eerst met 1jaar verlengen en zeven maanden later weg willen raar maar waar .
Zo'n verlenging kun je om meerdere redenen doen. Ik denk dat Geertruida Feyenoord tegemoet wou komen, zodat Feyenoord een hogere transfersom kon vragen deze zomer, als blijk van dankbaarheid die hij van de club heeft gehad. Als hij zijn contract niet had verlengd, dan was z'n transferwaarde deze zomer eerder iets richting de 10-15M. Nu krijg je het dubbele.
Komt er vandaag nog iets van nieuws TM of een rustige zondag avond ?
Dus stel je wordt 3e maar behaalt alsnog de voorrondes dan pak je dat geld ook nog.
Ja, al wil je die voorrondes het liefst vermijden. Je weet dan pas laatste week of je geplaatst wordt en dan kan je moeilijker voorsorteren in de zomer.
Ja dat is wel zo. Ik knijp hem toch een beetje met het vertrek van Geert en een matig middenveld. Hopelijk weet Slot het roer weer om te gooien en er iets moois van te maken
Komt goed, we hebben verloren en dus overdrijft men heel erg en is alles slecht en matig. Bijvoorbeeld Vorig jaar werden we kapot gespeeld door Lazio en 2 maanden later met nagenoeg dezelfde namen win je van ze.
Eigenlijk is plek 3 dan zo slecht nog niet
alle reden om flink door te selecteren , jahanbaks , dilrosen , kasimierjo en antonucci zo vlug mogelijk lozen en 2 buitenspelers , 1 creatieve middenvelder en 1 rechtsback zijn erg hard nodig , laat afgelopen vrijdag een waarschuwing wezen
Ga jij eerst maar namen goed spellen, dan heb jij recht van spreken.
Je snapt toch wat hij bedoelt of niet dan?
De spelling mag dan niet kloppen, maar dit zijn wel de kandidaten om te verkopen als je wilt doorselecteren. Eventueel mag je hier Timber nog aan toevoegen voor een (tijdelijk) vertrek, want die was niet goed in de voorbereiding
Probleem is: niemand wilt die spelers tegen dat salaris.
Centrale verdediger er ook nog bij
Dit bedrag gaat alleen over plaatsing. Win je een wedstrijd dan krijg je 2,8 miljoen. Gelijkspel 1 miljoen dacht ik.

Mooie bedragen.

Daarom is het ook belangrijk om het team zoveel mogelijk in tact te houden en nog eventuele versterkingen te halen om te scoren en mogelijk te overwinteren in de CL, maar ook om ons weer te plaatsen voor CL.
Gaat nog niet eens over kaartverkoop van thuiswedstrijden, extra verkoop van shirts en sjaaltjes, etc
Minus de boetes, die door de UEFA aan Feyenoord worden opgelegd wegens wangedrag van supporters.
40 miljoen zou prachtig zijn. Toch regelmatig in de comments gelezen dat het om 70 miljoen zou gaan. Wat een jokkebrokken… 😎
Moet je bij de Knvb zijn. Die hebben het gehad over 70-90m.

https://archive.is/6Nzdo
Heb het artikel niet geopend maar gaat dat niet over het totale geld wat verdeeld word tussen de 2 geplaatste clubs?
Is NRC artikel. Kan je gewoon openen hoor. Archive.is is een website waar je artikelen achter een paywall toch gewoon kunt lezen.
Het is trouwens bewering van Jan de Jong van Eredivisie CV. En gaat over één club.
Zorgen dat je bij 1e 2 plaatsen komt dat is een must. Vandaag is het wel stil.
Met andere woorden: investeren maar, want volgend jaar wil je erbij zijn!
Daarom moet je nu geen spelers meer laten vertrekken. Krijg je nu 30 voor een speler en je komt niet bij de eerste twee ben je er 40 kwijt. Deze slag MAG je NIET missen.
Betekent ook elftal zoveel mogelijk intact laten en eventueel versterken waar nodig
En niet je beste speler verkopen via de rvc , want die ruiken knaken , wat er dan verder gebeurt is verantwoording slot ,
Hartstikke mooi allemaal, maar de concurrentie zit ook niet stil

We worden echt niet zomaar even kampioen of 2e.

Wordt gewoon weer bikkelen.
Maar heb er vertrouwen in
Als PSV de CL niet haalt, wat levert ons dat direct op? Weet iemand dat ?
Normaal ben ik voor pisvee in europa. Nu ff niet.
Op dit moment is plek twee gewoon heel haalbaar. Met een aantal gerichte aankopen, zal je gewoon strijden voor kampioenschap. Bosz begint vaak leuk, maar stort na wedstrijd of 18 vaak helemaal in.
Met deze selectie ga je extreem veel moeite hebben om door handbalverdedigingen te komen. Ik kijk er niet vanop als we net zoals vorig seizoen punten laten liggen tegen Fortuna.
Ongetwijfeld. Maar kijk eens naar je concurrenten voor plek twee op dit moment. Feyenoord is op vrijwel alle posities beter.
Helemaal mee eens je mist creatieve spelers
Inderdaad moet echt wat bij en graag snel.