yv-06-03-2021-20582021

Nieuws

Gedenkteken voor Leo Beenhakker: “Hij is dé gewone man. De man van het voetbal, de man van ons allemaal”

Teun

De Rotterdamse gemeenteraad is het zelden zo roerend met elkaar eens als nu: er komt een gedenkteken voor de onlangs overleden Leo Beenhakker. De legendarische oud-trainer van Feyenoord, die vorige maand op 82-jarige leeftijd overleed, wordt geëerd in de wijk waar hij opgroeide: Carnisse, aan de Urkersingel. Dat meldt RTV Rijnmond.

Raadslid Ellen Verkoelen (JOU), die Beenhakker persoonlijk kende, nam het initiatief voor het eerbetoon. “Hij is voor mij de grote man die de jongens van Feyenoord in 1999 kampioen heeft gemaakt. De man van het voetbal, de man van ons allemaal”, zegt ze. Beenhakker was in 2022 nog lijstduwer van haar partij 50PLUS, al trok hij zich om gezondheidsredenen terug. “Na zijn overlijden dacht ik: hij verdient een blijvende plek in onze stad.”

De keuze voor de Urkersingel is volgens Verkoelen vanzelfsprekend. Beenhakker groeide er op, voetbalde er op straat en droomde er van een carrière in het profvoetbal. “Hij ging daar de hoek om naar Feyenoord. Hij was dol op die club. Hij heeft laten zien dat je vanuit Zuid de wereldtop kunt bereiken.” Over de vorm van het gedenkteken – een standbeeld, plaquette of muurschildering – is nog niets beslist. Verkoelen benadrukt dat de bewoners van Zuid het laatste woord krijgen. “Ik ga me daar niet in mengen. Het moet van de mensen van Zuid zijn.”

De gemeente Rotterdam heeft geen budget voor dit soort initiatieven in de openbare ruimte. Daarom wordt er een crowdfundingcampagne opgestart. De beoogde opbrengst ligt tussen de 75.000 en 150.000 euro. “Dat hebben we in een zucht en een scheet bij elkaar”, zegt Verkoelen optimistisch. De pagina voor donaties staat al klaar en gaat kort na de stemming in de gemeenteraad live. Die stemming, over een motie die het eerbetoon formeel mogelijk maakt, is een formaliteit: alle partijen in de raad hebben hun handtekening eronder gezet. Een unicum, maar passend voor een icoon als Leo Beenhakker.

Delen