VK Sportphoto - ME / Politie bewaakt de Feyenoord bus binnen de hekken van Stadion Feijenoord

Nieuws

“Geloof het of niet: in Nederland kun je doorgaans prima met je kinderen naar het voetbalstadion”

Van de redactie

De politie-inzet rondom voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal is geregeld inzet voor discussie. Vaak wordt gezegd dat dit noodzakelijkheid is en dat de maatschappelijk hierdoor wordt opgezadeld met een enorme kostenpost. Geholpen door een politiestaking werd afgelopen weekend duidelijk dat normalisering in het vaderlandse voetbal mogelijk is.

“Bij NAC-Ajax, een wedstrijd tussen twee clubs met een relatief grote en fanatieke aanhang, was zondag geen politie aanwezig. Dat ging uitstekend. Geen rellen, geen gedoe bij het uitvak, geen knokpartijtjes. Niets bijzonders”, zo schrijft Sjoerd Mossou in Algemeen Dagblad. Dat gold ook bij de wedstrijd tussen FC Twente en Sparta, waar eveneens geen blauw op straat was in verband met de stakingen voor een verbetering van het vroegpensioen. “Er waren in Enschede 29.200 toeschouwers, nul wijkagenten, nul speciale politie-eenheden en nul ME’ers. Ook hier: geen centje pijn”, aldus de journalist.

Op zich zijn dit geen opzienbarende constateringen, want bij de meeste Nederlandse voetbalwedstrijden gebeurt zelden iets schokkends. “Ongeveer het tegenovergestelde dus van wat in Nederland decennialang de norm was en is, met onze fetisj voor collectieve straffen, onze uitvakken als dierenkooien, onze overvloed aan combiregelingen en onze voortdurende uitsupportersverboden”, zo duidt Mossou het vaak onnodig inzetten van het politieapparaat. “Geloof het of niet: in Nederland kun je anno 2024 doorgaans prima met je kinderen naar het voetbalstadion”.

Afgelopen zomer werd het contrast en verschil van aanpak duidelijk zichtbaar op het EK, waar honderdduizenden voetbalfans door heel Duitsland reisden. Zonder beperkingen en zonder dat er noemenswaardige incidenten plaatsvonden. Volgens Mossou geeft dat te denken, waarna hij wijst op het gebrek aan visie en organisatorisch vermogen in Nederland. “In Nederland slagen we er godbetert niet eens in om een paar honderd Tilburgers, Friezen of Deventenaren op vrij vervoer naar onze stadions te krijgen, over een handvol kilometers afstand, áls ze überhaupt al mogen komen. Het is lachwekkend en cynisch tegelijk”.

Neemt niet weg dat er serieuze problemen zijn met specifieke groepen, ook rondom het voetbal. Wegkijken past daar niet, zo beaamt Mossou. “Straf de idioten, pak ze aan, isoleer ze, maar laat de overgrote meerderheid met rust. Durf te vertrouwen op de kennis bij clubs, professionals en suppportersorganisaties, die de veiligheidsrisico’s veel beter kunnen inschatten.”

Delen

Reacties

Ik neem als moeder zijnde mijn zoon al mee vanaf een jaar of 8. Ik heb nooit het idee gehad dat mijn zoon iets zou overkomen. (Al een jaar of 20 dus. Je moet ze goed opvoeden). Alleen de beruchte klassieker zaten we in de zwarte rook. Dat vond ik echt vreselijk. Verder is het een feestje voor ons om naar De Kuip te gaan.
Bij Feyenoord Ajax moeten ze enkel de bus begeleiden. Al zou het mij niks verbazen als die tefenwoordig met open armen ontvangen wordt. Het slachten gebeurt tegenwoordig op het veld, waar het thuishoort.
Dat gaat dus prima. Reken maar dat als er tijdens Feyenoord - ajaks wordt gedemonstreerd de wedstrijd meteen afgelast wordt ondanks het ontbreken van uit-supporters. Met groot voordeel voor ajaks dus na hun Europese wedstrijd de donderdag er voor 😏
“Straf de idioten, pak ze aan, isoleer ze, maar laat de overgrote meerderheid met rust. Durf te vertrouwen op de kennis bij clubs, professionals en suppportersorganisaties, die de veiligheidsrisico’s veel beter kunnen inschatten.”

Dit lijkt me super, maar er zijn toch wat (grote) clubs die geen enkele grip hebben op een aantal probleemgevallen. Helaas.
En dus kiezen we maar voor de makkelijke weg? Collectieve straffen? Men wijst in Nederland graag naar het buitenland omdat het zogezegd beter gaat daar. Vervolgens weigert men wel om de maatregelen van daar over te nemen; normaliseren, dadergerichte aanpakken, wel politie inzet in een stadion als dat nodig is etc.
Ik ben ook geen voorstander van collectief straffen.
Zou simpelweg graag zien dat clubs harder durven op te treden tegen bepaalde delen van hun eigen achterban.