hartman-oranje-soccrates-images

VK Sportphoto

Nieuws

Hartman haalt Wieffer aan in Oranje-discussie: "Dat mis ik dan een beetje"

Stan

Quilindschy Hartman leek af te stevenen op een basisplaats bij Oranje op het EK. Door een zware knieblessure staat de Feyenoorder echter maanden aan de kant en dus moet hij het toernooi thuis vanaf de bank bekijken. Als gast bij de EK-talkshow Matchday van rapformatie Broederliefde praat hij over de nationale ploeg. 

Hartman komt in zijn media-optredens bijna altijd positief en opgetogen over en krijgt dan ook de vraag hoe hij voor de camera’s verschijnt na een frustrerende wedstrijd. "Ik wilde zeggen dat ik niet veel slechte wedstrijden heb gespeeld, haha. Tijdens bijvoorbeeld Ajax-uit werd ik vroeg gewisseld. Maar toen was de euforie zo groot dat ik niet eens geïnterviewd werd. Dus ik heb dat nooit echt meegemaakt."

De afgelopen weken is er ook het nodige te doen rondom de media en het Nederlands Elftal. De 22-jarige Feyenoorder heeft daar ook een mening over. "Wat nu bijvoorbeeld met Joey gebeurt, ik heb hem ook nog even gesproken. Dan denk ik als media zijnde, NOS, zij horen bij ons toch? We willen toch allemaal dat Nederland het zo goed mogelijk doet. Zij helpen ons daar niet bij door zulke vragen te stellen en elke keer de nadruk erop te leggen."

"Ik hoorde Valentijn Driessen zeggen dat hij klaar was. Dat is écht best wel heftig wat je zegt", gaat Hartman verder. "Wij zien hem niet als Veerman, hij is gewoon Joey. Hij is gewoon onze mattie. Ik krijg gewoon een kutgevoel als ik dat zie. Dan probeer je misschien iemand een schouderklopje te geven, maar daardoor komt de nadruk er ook weer op. Maar goed, je wilt iemand gewoon helpen op dat moment."

Nederlands elftal
Als het over Oranje gaat, wordt Hartman ook gevraagd naar welke elf namen hij het veld in zou sturen. Daarbij kiest hij onder andere voor Jeremie Frimpong op de rechterflank. "Ik zeg je eerlijk: hij moet er écht in, dat vind ik wel." Sjaf van Broederliefde vindt dat Dumfries en Frimpong samen niet gaat werken. Daar is Hartman het mee eens. "Daarom ga ik voor Lutsha. Dat is een beetje het ding, het zijn koppeltjes. Dus Geertruida en Frimpong passen goed samen. Dumfries en Frimpong wat minder, want Dumfries heeft die lijn nodig, maar Frimpong staat aan die lijn."

Ondanks het surplus aan kwaliteit dat de selectie van Ronald Koeman herbergt, gaat het bij Oranje niet altijd vanzelf. Een misverstand tussen Bijlow en Geertruida van eerder dit jaar wordt daarbij aangehaald als voorbeeld. Hartman geeft aan dat de switch van de club naar het nationale elftal niet altijd makkelijk is. "Als ik voor mezelf praat, en ik weet in ieder geval dat de jongens van Feyenoord dat ook hebben: je speelt op een automatische piloot. Bijlow bijvoorbeeld, zonder na te denken doet hij dat. Soms matcht het dan niet. Want als een 6 zich niet laat zien, heeft hij gewoon een probleem."

De Feyenoord-back spreekt uit ervaring. "Dat vond ik zelf ook moeilijk toen ik bij het Nederlands elftal kwam. Ik kan me  nog de wedstrijd herinneren tegen Ierland, dat ik echt niet wist wat ik moest doen. Het is heel moeilijk, je moet echt zoeken. We hebben ook niet echt een vast elftal gehad. Volgens mij hebben we van alle landen bijna de meeste spelers gebruikt in de kwalificatie. Veel blessures gehad, ook bij belangrijke spelers."

Hartman betoogt dat Oranje op het middenveld ook goed een type als Mats Wieffer had kunnen gebruiken. "Mats heeft ook wel eens een slow-start, zo noemen we dat dan, gehad. Hij is dan een type speler die denkt: ‘Oké, het gaat niet met die bal, dan ga ik gewoon stieren, rennen, duels spelen." Bij Nederland werd het middenveld de afgelopen duels onder anderen ingevuld door PSV'ers Joey Veerman en Jerdy Schouten. "Zij zijn niet zulke types. Dan is het heel moeilijk om dat om te draaien. Je hebt een speler nodig, die een beetje pit brengt. Dat mis ik dan een beetje. Je hoeft niet goed te spelen om een wedstrijd te winnen."

Blessure 
Het liefst had Hartman nu zelf ook in Duitsland met Oranje op het EK gestaan. Zijn knieblessure gooide echter roet in het eten. "Ik merk dat ik tijdens het EK wel moeite heb, vooral omdat ik ook denk dat ik echt iets had kunnen toevoegen. En ik merk ook gewoon dat bij mij de straat Oranje is, iedereen is er helemaal mee bezig. Dat is dus lastig."

Tijdens het toernooi heeft hij ook geen contact met Ronald Koeman. "Nu niet. Ik heb alleen met hem gesproken na de blessure, maar voor de rest is het ook logisch. Hij heeft nu niks aan mij natuurlijk. Ik heb wel gewoon contact gehad met de medische mensen van de KNVB. Nigel de Jong heeft mij ook gebeld. Als ik daar wilde revalideren, kon ik daar altijd gebruik van maken. Dat is lief van ze."

Delen

Reacties

Het is echt een goed ventje.
Ik ga eerst 12/13 jaar nog van hem als speler genieten, alleen kijk ik erg uit naar hem als jeugdtrainer(als hij dat wil). Hij kan die jonge gastjes goed motiveren en heeft verstand van het spelletje
Eens dat zo'n type een beetje ontbreekt. Maarja, Timber en De Roon hebben dat ook wel. Helaas zijn precies alle spelers die dat wel hebben geblesseerd afgehaakt. Misschien is Gravenberg nog wel een optie voor als er wat meer fysiek nodig is op het middenveld?
Ik hoop over een aantal jaar, na de voetbalcarrière van Q, om hem in talkshows en andere voetbal programma's te zien/horen. Hij heeft een grote gunfactor, zelfs voor spelers van andere clubs en daarnaast praat hij geen onzin. Gun hem een snel herstel.
Eens met Hartman. Wieffer heeft die pittigheid wat ons huidige middenveld niet heeft. Trouwens impopulaire mening: Stengs >> Reijnders