yv2024331yv2024331a1c01991

VK Sportphoto

Nieuws

Hartman heeft het mentaal niet makkelijk: "Dat moet je accepteren en daar moet je doorheen"

Stan

Quilindschy Hartman, die momenteel herstelt van een zware knieblessure, was zondagochtend te gast bij Goedemorgen Eredivisie van ESPN. De sympathieke linksback vertelt er onder andere over de mentale impact van zijn kwetsuur en het EK met Oranje dat hij zal missen. 

"Naar omstandigheden wel goed", begint Hartman als hem wordt gevraagd hoe hij zich voelt na de eerste weken van zijn revalidatie. "Ik ben altijd wel een positieve jongen, dus dat kon ik wel gebruiken in dit geval. De eerste week was wel pittig, moet ik zeggen, had ik wel meer pijn dan ik eigenlijk had gehoopt. Maar nu de laatste twee, drie weken gaat het heel snel weer vooruit, dat is positief."

De altijd enthousiaste Feyenoorder had wel even nodig om de knop om te zetten. "Wel iets meer dan een week dat ik wel echt baalde en bewust was van wat ik ging missen. Daar had ik wel even voor nodig om daar overheen te komen, maar nu heb ik het geaccepteerd en een plek gegeven, en ga ik gewoon weer door."

Oranje
Door de zware knieblessure die Hartman opliep, miste hij een aantal mooie wedstrijden met Feyenoord en zal ook het Europees kampioenschap in Duitsland aan zijn neus voorbijgaan. "Ik moet zeggen dat ik het voornamelijk moeilijk heb op wedstrijddagen. Ik denk zeker ook dadelijk met het EK, dan zal het wel even slikken zijn."

De linksback sprak richting het toernooi met bondscoach Ronald Koeman. "Ik had denk ik een goede kans om daar te staan. Ik had sowieso meegegaan, ik had hem natuurlijk gesproken. Of ik had gespeeld weet ik niet, maar ik denk stiekem wel dat ik gespeeld had."

Ondanks de teleurstelling van het missen van wat zijn eerste eindronde met Oranje zou zijn, zal Hartman niet wegzappen als het Nederlands Elftal in actie komt. "Ik ga wel kijken. Het is natuurlijk gewoon mijn team en ik heb natuurlijk ook bijgedragen aan dat we het EK gehaald hebben. Ik hoop dat ze het goed gaan doen en ga zeker even kijken."

Steun
De komende maanden gaat Hartman zich vol richten op zijn herstel en daarbij haalt hij veel steun uit de berichten die hij kreeg. "Heel veel. Mensen om mij heen, maar ook de hoeveelheid kaartjes die ik ontvangen heb die ze dan naar de club sturen, echt stapels. Dat doet me ook wel heel goed en geeft me ook weer het gevoel dat ik heel graag terug wil komen en die mensen wil laten zien dat ik er weer bovenop kan komen. Dus ik heb wel heel veel steun gehad van allerlei verschillende mensen. Ook natuurlijk het team en alle mensen die op 1908 werken."

Toch is de kennis dat alles al snel gewoon weer doorgaat niet gemakkelijk om mee om te gaan. "Het is natuurlijk lastig, want uiteindelijk gaat alles gewoon door. Dat besef ik ook wel. Kijk, de eerste weken voelt iedereen heel erg mee. Uiteindelijk heb je dan nog een paar jongens met wie je veel contact hebt van hoe het dan echt gaat per dag. Maar uiteindelijk gaat het team gewoon verder en dat is dan ook wel soms lastig om te zien. De Feyenoord-fans gaan ook gewoon door. Dus als wij dan 6-0 winnen van Ajax, dan is er niemand die op die dag denkt: ‘Jammer dat Hartman er niet was’. Dat is mentaal wel af en toe zwaar, dat moet je ook accepteren en daar moet je doorheen."

Nog voordat Hartman doorbrak in het eerste van Feyenoord, had hij te dealen met een bijna identieke blessure. Toch is de situatie nu totaal anders, zegt hij. "Het is eigenlijk niet te vergelijken, want toentertijd speelde ik in de jeugd, liep ik uit mijn contract, had ik mezelf nog niet op de kaart gezet. Nu heb ik mentaal veel meer rust, omdat het publiek me nu al een beetje kent en ik heb mezelf al op een bepaalde manier bewezen. Wat dat betreft, heb ik minder stress, maar is het aan de andere kant mentaal ook weer zwaar, omdat er zoveel mooie dingen zijn die eraan kwamen. Dus het is niet echt te vergelijken, maar mentaal heb ik meer rust dan toen."

Delen

Reacties

Ik snap hem wel. Als je zó jong ben en zó goed kan voetballen en je moet 'n jaar toekijken.... Begrijpelijk dat dat iets met zo'n jongen doet. Hoop écht dat ie er doorheen komt