
Nieuws
Het kan gekker • Duitse supporters kopen eigen stadion; De Kuip lijkt niet haalbaar
Het had zomaar een verhaal kunnen zijn die bij Feyenoord past, maar het gebeurde in een andere havenstad een paar honderd kilometer verderop bij de Oosterburen. Supporters die in de bres springen voor hun club. Toen Feyenoord in 2010 op het randje van een faillissement bivakkeerde, haalde het Legioen in een mum van tijd een miljoen euro op. In Duitsland gingen de fans van Sankt Pauli onlangs nog wat verder. Zij kochten het eigen stadion.
Voortaan is het Millerntor-Stadion dus in handen van de fans. In totaal kocht de achterban voor 27 miljoen euro aan aandelen, waarmee zij een meerderheidsbelang en zeggenschap over de thuishaven verkregen. Ruim twintigduizend supporters kochten voor 850 euro een deeltje van het gezellige stadion, die zij voortaan aan de eigen club verhuren. In hun zoektocht naar financiële slagkracht, zocht Sankt Pauli nadrukkelijk de steun bij de eigen achterban. Eerder weigerde de Hamburgse cultclub in zee te gaan met gok- of cryptobedrijven of andere investeringsmaatschappijen. De supportersmiljoenen zorgen eveneens voor de gewenste uitkomst voor de Bundesligaclub. Een eigenzinnige keuze die past bij de clubcultuur van de door de punkcultuur-geïnspireerde, linkse arbeidersclub.
Vanaf het eerste moment dat het project ‘Genossenschaft’, wat staat voor ‘coöperatieve’, van start ging, liep het storm. Om de fans aan te moedigen om bij te dragen, waren er prijzen te winnen, zoals een diner met spelers, VIP-kaarten voor wedstrijden en door de selectie gesigneerde wedstrijdshirts. Die aanmoediging was amper nodig. De Hamburgse aanhang liet zien wat er mogelijk is wanneer club en supporters samenwerken. “We staan versteld en zijn ongelooflijk dankbaar voor de betrokkenheid van onze community”, zo reageerde voorzitter Oke Göttlich in Algemeen Dagblad.
De Kuip
Is een dergelijk project ook mogelijk in Rotterdam? Feyenoord kent immers ook een fanatieke aanhang die in het verleden heeft bewezen een initiatief te kunnen omarmen. Daarbij is het bijna overbodig om te zeggen dat zowel de club als het stadion wat extra financiële slagkracht kan gebruiken.
Wat de situatie rondom de Kuip lastig maakt, is dat het stadion niet in eigendom is van Feyenoord. Wanneer er een project zou worden gestart waar supporters aandelen kunnen kopen, dan zouden de opbrengsten naar Stadion Feyenoord vloeien en niet naar de club. Daar komt bij dat de aandelen van het stadion zijn verdeeld over meerdere partijen, met één grootaandeelhouder die 52% beheert. Die grootaandeelhouder heeft de afgelopen decennia geen blijk gegeven om aan macht in de willen boeten. Voor supporters lijkt het dan ook een onbegonnen zaak om de meerderheid van het stadion in handen te krijgen.
Reacties
In Rotterdam zal je in dat geval over aantal jaar worden verketterd door de nieuwe generatie supporters, die vinden dat je dat alleen hebt gedaan voor persoonlijk gewin. Ze vinden dan dat je je aandelen (het stadion) zo maar moet teruggeven en je zeker niet moet bemoeien met het beleid van de club. Jij bent immers niet de (afstammeling) van de echte supporter, maar dat zijn de voor veel geld aangetrokken directieleden uit Mexico of andere verre windstreken. Investeerders en vrienden hebben puur uit eigenbelang hun geld geïnvesteerd.
Hoe leuk dit ook klinkt in theorie, in de praktijk moet je dit niet willen en een professionele en zakelijke structuur optuigen.