dessers

VK Sportphoto

Nieuws

"Het stadion ontplofte op zo'n manier, ik krijg er nog steeds kippenvel van"

Van de redactie

Cyriel Dessers beleefde in 2022 zijn mooiste periode als profvoetballer. De spits groeide uit tot publiekslieveling bij Feyenoord en bracht de club met zijn goals tot de finale van de Conference League. Dessers speelt inmiddels bij Cremonese in de Italiaanse Serie-A. Een topcompetitie. Maar Feyenoord is hij niet vergeten, zo vertelt hij in gesprek met NU.nl.

Vooral de halve finale tegen Olympique Marseille is hem bijgebleven. De spits voelt het al tijdens de warming-up. De hardstyle klanken van DJ Panic beuken uit de speakers. De Kuip hunkert naar Europees succes. "Ik krijg er nog steeds kippenvel van", aldus Dessers. De spits haalt zijn eerste goal zo voor de geest, evenals de massale gekte die daarna in het stadion uitbrak. "Het stadion ontplofte op zo'n manier... De mooiste wedstrijd uit mijn carrière? Absoluut, geen twijfel over mogelijk. Alles klopte."

Even later maakt Luis Sinistera 2-0, maar Marseille toont veerkracht en komt nog voor de rust op gelijke hoogte. Bij de aftrap voor de tweede helft gaan de Fransen direct de mist in. Dessers jaagt ze op en maakt 3-2 na een verkeerde terugspeelbal. Uiteindelijk zou dit doelpunt beslissend zijn in het tweeluik. Feyenoord gaat naar Tirana. "Het is zonder twijfel het mooiste jaar uit mijn carrière geweest."

Dessers vertelt dat er totaal geen ontzag was voor het grote Olympique Marseille. Dat kwam door het hechte collectief. "Het is een van de beste kleedkamers die ik ooit heb gehad. Iedereen was gefocust en niemand klaagde." Trainer Arne Slot maakte indruk op hem. "Hij wist hoe de tegenstander speelde en counterde dat helemaal uit. Hij dacht twee, drie stappen vooruit. Hij is met Erik ten Hag de beste trainer die ik heb gehad." En dat terwijl Dessers door de trainer voornamelijk als invaller werd gebruikt. “Hij is altijd eerlijk geweest. Daaraan zie je dat hij een heel grote trainer is. Ik heb andere trainers gehad die een lulverhaal ophingen, me aan het lijntje hielden of valse beloftes gaven. Dan krijg je frustraties."

Dessers wordt topscorer van de Conference League en verdient daarmee een transfer naar Italië. Feyenoord deed nog een poging om hem te behouden, maar de afkoopsom van 4 miljoen euro bleek teveel. Dat een supporter een inzamelingsactie begon tekende de populariteit van de spits. "Ik werd er een beetje verlegen van. Het gaf mij een ongemakkelijk gevoel dat de fans me zo graag wilden houden. Het was veel te veel eer, het was niet nodig. Het maakte me ook emotioneel. Er sprak zo veel liefde van de fans uit."

Toch had het allemaal heel anders kunnen lopen. Het had weinig gescheeld of Dessers had nooit voor de Rotterdammers gespeeld. Op de laatste dag van de transfermarkt in de zomer van 2021 ketste een overgang naar zowel FC Antwerp als het Spaanse CD Leganes af. Met nog een paar uur te gaan dreigde een nieuw seizoen op de bank bij KRC Genk, totdat Feyenoord belde. "Mijn zaakwaarnemer was met iedereen aan het bellen. Ik was vrij nerveus. Als Antwerp de transfer toen had doorgezet, was ik nooit in Rotterdam terechtgekomen. En misschien nu ook niet in Italië. Het zit allemaal in zulke kleine dingen."

Zijn overstap naar Rotterdam heeft Dessers veel gebracht. "Er zijn heel veel goede voetballers die geen of maar één persoonlijk hoogtepunt meemaken in hun carrière. Maar ik heb er zo veel gehad. AZ, Berlijn, Praag, Marseille, de finale, ze staan allemaal in mijn geheugen gegrift. En dan ben ik ook nog onderdeel van de rijke geschiedenis van een club als Feyenoord. Dat is voor mij niet te bevatten. Het is echt iets om te koesteren."

Delen

Reacties

Nog geen reacties