osundina-sebaoui

VK Sportphoto

Nieuws

Het veelbewogen jaar van Osundina: "Van de hoogste toppen tot de diepste dalen"

Twan

De aan FC Dordrecht verhuurde Korede Osundina beleefde een veelbewogen start aan zijn Europese avontuur. Het Amerikaanse talent moest het overlijden van zijn moeder verwerken, maar speelt sindsdien verdienstelijk namens de Schapenkoppen. In gesprek met het Algemeen Dagblad blikt de 19-jarige flankaanvaller terug op de eerste periode.

Met een mooi doelpunt werd Osundina verkozen tot Man of the Match bij de gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen (2-1). Het was de tweede wedstrijd op rij dat de Feyenoord-huurling een basisplaats kreeg van trainer Michele Santoni.  "Als ik ga spelen, hoop ik te scoren en mijn teamgenoten van dienst te kunnen zijn" vertelt het talent dat in 10 wedstrijden namens FC Dordrecht tot twee doelpunten en één assist kwam. 

De vrolijke uitstraling van de Amerikaan die ook een Nigeriaans paspoort heeft, is terug nadat hij een valse start kende met zijn Europese avontuur. "Van de hoogste toppen tot de diepste dalen," omschrijft Osundina het zelf, "Een contract ondertekend bij een Europese club, bij Feyenoord, en daarna verhuurd aan FC Dordrecht met een mooi debuut en inmiddels twee treffers, maar ook met een absoluut dieptepunt door het verlies van iemand die zo ontzettend dicht bij mij heeft gestaan."

Op 14 september heeft Osundina net zijn eerste training achter de rug als hij slecht nieuws krijgt. Mark Ruijl, de spil in de samenwerking tussen Feyenoord en FC Dordrecht, brengt de Amerikaan op de hoogte dat zijn moeder is overleden. "Ik kreeg het slechts denkbare nieuws van mijn leven te horen. Het nieuws dat mijn moeder overleden was," vertelt de aanvaller, "Ze was al geruime tijd ziek, zo’n zes à zeven jaar. Maar het bericht kwam toch als een volslagen verrassing. Ik was van het ene op het andere moment intens verdrietig en had kort daarop mijn vader ook aan de telefoon. Hij vertelde wat er gebeurd was."

"Ik besefte dat er veel geregeld moest worden, want ik zou onmiddellijk terugvliegen naar de Verenigde Staten." De volgende dag staken zijn teamgenoten hem een hart onder de riem door bij de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht het veld te betreden met shirts bedrukt met 'Stay strong Korede'. "Ik heb de foto gezien en hem ook gedeeld op sociale media. Tijdens mijn verblijf in de Verenigde Staten heb ik dagelijks contact gehad met trainer Michele Santoni. De support vanuit Nederland heeft heel veel voor mij betekend."

Het terugdenken maakt Osundina emotioneel, waarop assistent-trainer Pascal Bosschaart zijn arm over de schouders van de tiener slaat en hem vertelt dat hij zijn moeder trots maakt. De Amerikaan vindt het nog lastig om over zijn gevoelens te praten. "Maar ik heb het gevoel dat mijn moeder nog steeds met me meekijkt, dat zij om me heen is. Dat gevoel had ik bij mijn emotionele debuut voor FC Dordrecht tegen SC Cambuur, bij mijn eerste doelpunt tegen Jong PSV. Dat geeft me kracht, net als het geloof.’’

Ondanks een nare start aan zijn Europese avontuur geniet de Amerikaan van het leven als profvoetballer. "Dit is het leven dat ik altijd wilde, vanaf mijn vierde heb ik gezegd dat ik profvoetballer wilde worden." Daarmee koos Osundina niet voor de populairste sporten uit Amerika. "Nee, ik heb niet gekozen voor de typisch Amerikaanse sporten als basketbal, honkbal en American football. Mijn ouders lieten me beelden van het WK voetbal zien en ik wilde niets liever dan ook voetballen.’’

De focus ligt nu volledig op FC Dordrecht, maar Osundina houdt Feyenoord wel in de gaten. De Amerikaan kijkt bijvoorbeeld op naar Stengs, die naast zijn manier van voetballen ook het kapsel van Osundina inspireerde. "Ik heb mijn kapsel veranderd. Ja, Calvin inspireert me. Ik probeer elke wedstrijd van Feyenoord te kijken en ik kijk niet alleen naar het voetbal.’’ Ook mocht hij bij aankomst één van zijn idolen Robin van Persie ontmoeten. "Ik had een Manchester United-shirt van hem. Ik heb hem de hand mogen schudden."

Osundina woont inmiddels al vier maanden in Rotterdam, en geniet met volle teugen van zijn Europese avontuur en de verschillen met Amerika, waar hij actief was voor Orange County. "Ik ben onder de indruk van het openbaar vervoer hier, dat is zo goed geregeld. En dan zijn er ook nog eens overal fietsen. Waar ik me over verbaas, is dat pakjes bij de buren worden afgeleverd als ik er niet ben. Dat vond ik echt gek.’’

Delen

Reacties

Nog geen reacties