VK Sportphoto
Nieuws
Het verhaal achter Priskes scrum
Zowel na de wedstrijd tegen Willem II, als die tegen PEC Zwolle, vond bij Feyenoord een opmerkelijk moment plaats op het veld. Staf en spelers verzamelden zich te midden van het stadion in een kring, waarna de wedstrijd kort werd nabesproken door trainer Brian Priske. Wat is de gedachte achter deze zogeheten scrum?
‘Scrum’ is een term die vaak wordt geassocieerd met projectmanagement, waarbij teams in korte periodes gericht en effectief aan een eindproduct werken. Officieel komt het begrip echter uit de sportwereld en specifiek uit het rugby. Binnen deze sport wordt de scrum gebruikt om het spel te hervatten nadat er een kleine overtreding is begaan. Beide ploegen steken dan letterlijk de koppen bij elkaar, waarna het team dat de overtreding kreeg te verduren de bal in het midden van de cirkel weer het spel inbrengt.
In het nieuwe seizoen hanteert Feyenoord na duels op het veld een manier van samenkomst die lijkt op de manier waarop rugbyers schouder aan schouder staan en daarom scrum wordt genoemd. Het is een idee van Priske dat hij dit jaar introduceert in De Kuip.
"Het is nieuw voor Feyenoord", antwoordt Antoni Milambo dan ook als hem in de Voetbal International van deze week wordt gevraagd naar de scrum. "De trainer neemt dan kort het woord, dat we, zoals na Willem II, niet in teleurstelling moeten blijven hangen, dat we gewoon hard moeten blijven werken en dat we ook trots kunnen zijn op onszelf."
Samen blijven
Vorige week tijdens de persconferentie werd Priske gevraagd naar het tafereel na afloop van wedstrijden. De Deen legde uit dat het een gevolg is van de gebruikelijke aftocht van spelers na een wedstrijd, die voor hem een doorn in het oog is. "Voetbal is een teamsport. Ik heb verschillende teams, clubs en groepen meegemaakt en een ding wat ik vaak zie na de wedstrijd, is dat spelers verschillende kanten opgaan. Helaas hebben sommigen een interview, sommigen gaan op de bank zitten of juist gelijk naar binnen en sommigen doen nog een rondje langs de tribunes."
Voor spelers kan het moment van samenkomst een positief effect hebben. "Ik denk dat het heel fijn is om direct na afloop van de wedstrijd samen te komen. Hun mindset weer op orde brengen na de wedstrijd en ze vlug een of twee dingen meegeven die ik in mijn hoofd heb. Zo hebben ze een klein beetje het gevoel hoe ik de wedstrijd zie na afloop. Maar het is ook om de binding te houden. Of je nu wint, verliest of gelijkspeelt, blijf of verdrietig bent: blijf samen."
Zo zorgt de trainer ervoor dat zijn selectie niet te lang blijft hangen in een tegenslag. "Het is niet makkelijk, want we zijn allemaal teleurgesteld na de wedstrijd tegen Willem II. We zij boos, willen ergens tegenaan schoppen en dan meteen naar binnen en naar niemand meer kijken. Dat is het gevoel dat je na een wedstrijd als deze hebt. Maar dat is ook waar ik voel dat je als iedereen samen krijgt, ze dezelfde mindset laat hebben en de neuzen dezelfde kant op staan, je makkelijker slechte ervaringen kan overkomen. Dan blijf je bij elkaar en weet je: voetbal is voetbal, de volgende wedstrijd is op dit moment het belangrijkste. Je gaat weer verder."
Milambo is het eens met de redenatie van zijn trainer en merkt dat het het team helpt bij het omzetten van de knop. "Ik vind dat hij gelijk heeft. Die 1-1 tegen Willem II is toch een klein wonder? Normaal win je die wedstrijd als je kijkt naar het balbezit dat we hadden en de kansen die we creëerden. Het is pijnlijk puntverlies, maar tegelijkertijd zijn we net begonnen en is het dan ook wel zaak om door te schakelen."
Poll: Wat vind jij van de scrum die Brian Priske hanteert?
Lijkt me een goed idee!
Mij maak het niet zoveel uit. Als het werkt is het prima.
Ik vind het onzin.
Reacties