Jim Breeman Sportphotography
Nieuws
Hoge CL-ticketprijzen: "Zolang het uitverkocht raakt, kan Feyenoord de prijs opschroeven"
Vanavond speelt Feyenoord in een uitverkochte Kuip tegen RB Salzburg. Wie de Rotterdamse club in Europa in actie wil zien, dient een goed gevulde portemonnee te hebben. Uit Spaans onderzoek blijkt dat Feyenoord van alle deelnemers in het miljoenenbal in de top-3 staat van hoogste ticketprijzen. "Zolang het makkelijk uitverkocht raakt, kan Feyenoord de prijs nog verder opschroeven”, zo valt te lezen bij RTL Nieuws.
Het nieuwsmedium meldt dat de passe-partoutprijzen voor de eerste vier Europese thuiswedstrijden oplopen tot 427 euro. Een forse duit, voor een club die toch bekend staat als van het volk. Wie vanavond de Rotterdamse trots nog in actie wil zien tegen de Oostenrijkse kampioen, dient minimaal 81 euro neer te leggen bij Feyenoord Ticket Exchange.
Klachten
Supportersvereniging De Feijenoorder krijgt regelmatig opmerkingen van mensen over de hoge prijzen. “Een avondje voetbal met het hele gezin, kost bij een passe-partout een maandsalaris”, zo zegt woordvoeder Carli Klijn. "Onze supportersraad praat regelmatig met het Feyenoordbestuur over beleidsthema's. We kaarten dan ook de ticketprijzen aan. Vragen hen bijvoorbeeld hoe die prijzen zijn opgebouwd. Waarom je een seizoenskaart niet in termijnen kan betalen. Mogelijk komt die gespreide betaling er nog, maar pas volgend jaar. Dat is mosterd na de maaltijd voor fans die het nu niet kunnen betalen", aldus Klijn.
Onderzoek
De Rotterdamse club is één van de duurste clubs om een wedstrijd in de Champions League te bezoeken, zo presenteerde het Spaanse Relevo na onderzoek onlangs. Alleen de Schotse club Celtic FC en Aston Villa uit Engeland vragen een hogere toegangsprijs.
Toch vraagt het onderzoek enige nuance, zo zegt Jur van de Graaf, docent bedrijfseconomie bij de opleiding Leisure & Events Management van Breda University of Applied Sciences. "Zo heb je in sommige landen staanplaatsen, dan betaal je minder. Of er zijn stoelen op de derde ring, ver van het veld. Dat soort plekken hebben we in Nederland niet. Idealiter vergelijk je in zo'n onderzoek gelijkwaardige stoelen, maar dat is niet te doen, want ieder stadion is anders."
Einde niet in zicht
Van de Graaf denkt dat het einde van de prijsstijging nog niet in zicht is. “Zolang het makkelijk uitverkocht raakt, kan Feyenoord de prijs van de losse tickets nog verder opschroeven”, denkt hij. "Maar de vraag is wel wat het effect op middellange termijn is."
De docent zegt dat de keerzijde in Europa bij meerdere clubs al zichtbaar is. Clubs als Real Madrid, FC Barcelona en Manchester City zijn in trek bij toeristen, die wel geld hebben maar weinig beleving met zich brengen. Van de Graaf noemt Liverpool als voorbeeld. Ook een club uit een havenstad die bekend stond om haar fanatieke supportersschare. Een volksclub bovendien. "Het stadion stond bekend als het meest sfeervolle stadion in Engeland. De Maar het stadion werd uitgebreid en steeds meer kaarten gingen voor hoge prijzen in de losse verkoop. Die werden onder meer gekocht door toeristen. Die hebben geld, maar het zijn niet de sfeermakers. Dus nu valt het stadion soms stil."
Reacties
โค๏ธ neuk ze hier ๐ ๐๐๐.๐๐๐.๐ ๐๐
Maar wat wel een punt van aandacht is voor Feyenoord is de middellange termijn , als je het nu voor bepaalde groepen, bijv. jongeren, bijna onmogelijk maakt om naar De Kuip te gaan, wie zitten er dan over 10 of 20 jaar en al helemaal als het dan slechter zou gaan sportief gezien.
Regeren is vooruitzien
Een avondje ergernis met te dure kaarten, slechte en dure consumpties, parkeerproblemen en een sfeer die niet goed meer is. Verkeerd publiek, hoodies en yuppen, ik ben er klaar mee.
Jammer allemaal, maar ik kijk wel met de voetjes op tafel.
De vlieger: "het is uitverkocht, dus het kan nog duurder", vind ik ook een rare opmerking. Ik denk dat als je de prijzen maal 1.5 doet, dat het alsnog uitverkocht is. De Feyenoorder betaalt uiteindelijk toch wel. Je moet het veel meer zien in de vorm van: willen wij dit onze supporters "laten" betalen? Wat is er mis met marktconforme prijzen? Ik heb mij laten vertellen dat CL in Eindhoven rond de 40 euro per kaart is. Bij ons ligt het rond de 60 euro per kaart voor de wat gangbare kaarten. Vanwaar dat verschil?
Voor een passe-partout ga je wel 4x een avond uit. Je hoeft niet allemaal een passe-partout te kopen toch?
Als je CL league wilt zien, moet je ook CL betalen. Je kunt nu eenmaal niet voor de prijs van een Daihatsu in een Mercedes rijden. Ticketprijzen en niveau van het voetbal zijn nu eenmaal communicerende vaten.
Rotterdam is de stad van de arbeiders en geen juppen stad.
Nog ff en er staan alleen maar bakfietsen voor de kuip geparkeerd en komen alleen Anton en Roderick de kuip in, zelfde als wat ze met Rotterdam zuid gedaan hebben.