jessica-torny

Feyenoord.nl

Vrouwen

"Ik heb niet lang hoeven nadenken over Feyenoord"

Stan

Op 2 januari werd Jessica Torny aangesteld als nieuwe coach van de Feyenoord-vrouwen. De opvolgster van Danny Mulder krijgt de taak de huidige nummer 5 van de Azerion Vrouwen Eredivisie weer aan de praat te krijgen. In het AD ging de hoofdtrainster dieper in op haar nieuwe job in Rotterdam-Zuid.

Torny heeft sinds haar aanstelling een goed beeld kunnen krijgen van de selectie die zij tot haar beschikking heeft. “Het is een positieve groep, waarin nog veel rek zit. Ik kende al veel speelsters van het scouten voor de Nederlandse vertegenwoordigende teams en heb met veel meiden al gewerkt, dus ik weet wat er mogelijk is. Het gevoel om in de tweede seizoenshelft iets recht te zetten leeft enorm.”

De vrouwen van Feyenoord hebben dan ook iets te bewijzen: halverwege seizoen staan ze 5de in de competitie. De eerste twee plekken, die recht geven op Europees voetbal, zijn daarmee uit zicht. “Het is niet reëel om te denken dat we FC Twente en Ajax nu nog achterhalen. Maar dat wil niet zeggen dat het een verloren seizoen is. We spelen om de derde plek en met die eindklassering zouden we het beter doen dan vorig seizoen toen Feyenoord vijfde werd. Bovendien ga ik de komende tijd gebruiken om naar volgend seizoen te kijken als we wél de aansluiting met de top willen maken. Dus wat moet erbij, wie valt er af?”

Op die laatste vraag heeft Torny zelf een duidelijk antwoord: “Er moeten meer creatieve speelsters bij. En meer scorend vermogen. Nee, ik vind niet dat zulke kwaliteiten in de eredivisie schaars zijn. Het is wel zo dat zulke speelsters nu nog voor FC Twente of Ajax kiezen. Dat moet veranderen en daarin is Feyenoord heel ambitieus om de volgende stap te maken. En ik ook, want anders had ik nooit voor deze baan gekozen.”

Speelstijl 

Toch lag het probleem bij Feyenoord niet enkel bij de kwaliteit van de speelsters. Ook de speelstijl onder de ontslagen Danny Mulder wierp zijn vruchten niet af, vertelt Torny: “Er werd te vaak voor de lange bal gekozen, terwijl er ook voetballende oplossingen waren. Waarom je dat doet, zit in heel veel dingen. Hoe sta je gepositioneerd? Hoe snel pas je je aan als de tegenstander iets anders doet dan je verwacht en je het even niet meer weet?”

De nieuwbakken trainster heeft duidelijk voor ogen hoe zij haar ploeg wél wil laten spelen. “Ik wil dat Feyenoord de tweede seizoenshelft leuker en aantrekkelijker gaat voetballen. En dat kan echt wel als je bijvoorbeeld Zoï van de Ven aan de praat krijgt. En Cheyenne van den Goorbergh kan ook echt wel voetballen, maar als je telkens de lange bal speelt dan komt dat er niet uit. Het is niet iets wat vandaag of morgen is gerealiseerd, maar daarmee gaan we wel aan de slag.”

Nieuwe job 

Torny, die voor haar functie in Rotterdam nog actief was bij de Nederlandse vrouwenploeg, is vastberaden wat neer te gaan zetten bij haar nieuwe club. “Ik heb niet lang moeten nadenken toen Feyenoord me benaderde. De club biedt me de kans om op eigen benen te staan. Bovendien was ik over de invulling van mijn werkzaamheden bij de Oranje Leeuwinnen wel teleurgesteld. Ik had gehoopt dat er meer met mijn expertise werd gedaan, maar het is helaas anders gelopen. Andries Jonker heeft als bondscoach een contract tot 2026. Moet ik dan tot zo lang als assistent doorgaan? En hoe is de situatie dan?”  

Haar voorganger werd ontslagen omdat resultaten uitbleven, maar Torny is er van overtuigd dat zij de ploeg naar prijzen kan leiden. “De afgelopen zeven jaar ben ik de enige coach geweest die met vertegenwoordigende elftallen alle eindtoernooien heeft gehaald. "Twee WK’s en zes EK’s. Wie gaat mij dat nadoen? Kwalificeren is in mijn ogen ook een prijs, want het is in het mondiale vrouwenvoetbal niet realistisch om te denken dat Nederlandse teams kampioen worden.”

Evenals Arne Slot komt de trainster van de Feyenoord-vrouwen uit Overijssel. De instelling die deze wijzen uit het oosten met zich mee brengen lijkt goed te passen in Rotterdam. “Nuchter zijn. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg; dat zit in onze aard. Daarom passen wij oosterlingen wel bij een club als Feyenoord. Hier vind je hetzelfde. En dat is prettig.”

Delen

Reacties

Jessica veel succes toegewenst.
Niets is groter dan dat ene woord
FEYENOORD!