034

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Series

In Memoriam • Cor Veldhoen (1939-2005)

Van de redactie

11 OKTOBER. Vandaag in 2005 overleed oer-Feyenoorder Cor Pleun Veldhoen op 66-jarige leeftijd. De op 6 april 1939 geboren Rotterdammer was een leven lang Feyenoorder en behaalde met de club vele successen. Spelen voor de Kuipploeg was het enige dat hij wilde. “Dat was een vanzelfsprekendheid voor bijna ieder jochie op Rotterdam-Zuid”, zo vertelde hij bij leven.

Cor Veldhoen groeide op aan de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid en werd al op jonge leeftijd lid van de club. De liefde voor Feyenoord werd van generatie op generatie overgebracht, zo vertelde hij eens. “Je liep aan de hand van je vader als jochie al naar de Kuip. Nou ja, dan valt er over een andere club niet eens te discussiëren. Daar had ik ook geen enkele behoefte aan, want ik droomde alleen maar van Feyenoord.” 

Debuut
Veldhoen was van nature rechtsbenig, maar maakte juist grote indruk als linksback. In de jeugd werd hij al geroemd om zijn snelheid, perfect getimede slidings en tactische inzicht. Het zorgde ervoor dat hij in 1956 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut mocht maken in de stadsderby tegen Sparta (4-0 winst). Na zijn eerste minuten in de hoofdmacht zou hij uitgroeien tot een vaste waarde in het team. 

Tandem met Coen Moulijn
De talentvolle en technische zeer begaafde Veldhoen was al snel niet meer uit het basiselftal te denken. Als linksback werd hij bovendien gezien als stuwende kracht achter het succes van linksbuiten Coen Moulijn, niet in de laatste plaats onderschreven door Moulijn zelf. Jarenlang heerste de tandem aan de linkerflank, waarbij zij tegenstanders meer dan eens tot wanhoop dreven. Beide mannen konden het niet alleen op de grasmat goed met elkaar vinden. Buiten het veld waren het boezemvrienden.

Successen
Met een jonge Veldhoen in de gelederen won Feyenoord in het seizoen 1960/1961 het eerste kampioenschap in meer dan twintig jaar. Het bleek achteraf gezien de opmaat naar een uiterst succesvolle periode. De landstitel werd het seizoen daarop geprolongeerd, nog steeds een unicum in de clubgeschiedenis. Veldhoen begon ook Europees met de club een woordje mee te spreken. In 1963 bereikte Feyenoord als eerste Nederlandse ploeg de halve finale van de Europa Cup I, waarin uiteindelijk het Portugese Benfica te sterk was.

De echte successen moesten toen nog komen. In het seizoen 1964/1965 won Veldhoen voor de eerste keer met de club de dubbel. Hij beleefde echter een dubbele primeur, want het betekende dat überhaupt voor het eerst een Nederlandse club in één seizoen de landstitel en de KNVB Beker won. In het seizoen 1968/1969, Veldhoen is dan inmiddels aanvoerder, werd dat huzarenstukje nog eens overgedaan. 

Europa Cup I en het afscheid
Achteraf gezien betekende het winnen van de dubbel het afscheid van Veldhoen als basisspeler. Trainer Ernst Happel besloot de toen 30-jarige verdediger op de bank te plaatsen ten faveure van de jongere Theo van Duivenbode.

Overstappen naar een andere club was voor Veldhoen geen optie, dus schikte hij zich in de rol van reserve. In het seizoen 1969/1970 zou hij tot slechts een handvol optredens komen, maar wel het grootste succes uit de geschiedenis van de club meemaken. Drie keer maakte Veldhoen zijn opwachting in de Europese campagne, die uiteindelijk zou leiden tot het winnen van de Europa Cup I in Milaan tegen Celtic. In zijn laatste seizoen zag Veldhoen, weliswaar vanaf de bank, zijn club het hoogste treetje van het Europese podium opeisen.  

Oer-Feyenoorder
Met Feyenoord club won Veldhoen uiteindelijk vier landstitels, twee KNVB Bekers en de Europa Cup I. Voor het Nederlands Elftal kwam hij 27 keer in actie. Veldhoen zou zijn hele voetbalcarrière voor Feyenoord spelen, waarin hij tot 380 competitieduels kwam. Daarmee staat hij in de top-3 van de eeuwige ranglijst van Feyenoorders met de meeste wedstrijden. Alleen Coen Moulijn en Wim Jansen kwamen vaker uit voor de Rotterdamse club. 

Ook na zijn afscheid bleef Veldhoen bij de club betrokken. Eind jaren tachtig was hij nog enige jaren bestuurslid bij Feyenoord. In het dagelijks leven was hij directeur van een Technische Handelsmaatschappij. Op 15 oktober 2005 maakte een hartstilstand plotseling een einde aan zijn leven. Cor Veldhoen werd 66 jaar.

Delen

Reacties

Hij had eerst nog een dranjenwinkel in de Wandelorrdstraat in Crooswijk. Kwamen de mensen speciaal voor hem hun bier en wijn in dat winkeltje kopen. Altijd in voor een gezellig kletspraatje fijne man heb genoten van de tandem met Moulijn