pieters-graafland-eddy-pb

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Series

In Memoriam • Eddy Pieters Graafland (1934-2020)

Van de redactie

28 APRIL 2020. Vandaag is de sterfdag van Feyenoordicoon Eddy Laurens Pieters Graafland. De legendarische doelman wordt beschouwd als een van de beste keepers uit de Nederlandse geschiedenis. Twaalf seizoenen lang stond ‘Eddy PG’, zoals zijn bijnaam luidde, onder contract bij de Rotterdammers, waarmee hij vele successen behaalden.

Pieters Graafland wordt op 5 januari 1934 geboren in Amsterdam in een Ajax-familie. Zijn vader is daar bestuurslid en zorgt ervoor dat zijn zoon al op zijn elfde lid kan worden van de club, terwijl de minimumleeftijd toch echt op twaalf jaar staat. Talent heeft Eddy ondubbelzinnig en in 1951, hij is dan zeventiende, maakt hij zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. In 1957 wint hij daar zijn eerste prijs, wanneer het landskampioenschap wordt behaald. In datzelfde jaar maakt hij ook zijn debuut voor het Nederlands Elftal. 

Recordbedrag
Het is Feyenoord dat een seizoen later de topkeeper naar Rotterdam haalt. De Kuipclub bouwt aan een succesformatie en heeft 134.000 gulden over voor Pieters Graafland, een recordbedrag destijds. De doelman is daarmee ook de eerste speler die een directe overstap naar de aartsrivaal maakt.

De gevoelige overgang pakt fantastisch uit voor Pieters Graafland, die in Rotterdam zijn meest succesvolle periode kent. Tussen 1958 en 1970 wordt hij vier keer landskampioen en wint hij tweemaal de KNVB Beker. Bovendien is hij erbij wanneer Feyenoord haar grootste triomf behaalt uit de clubgeschiedenis.   

Afscheid met de Europa Cup I
‘Eddy PG’ beleeft in de nadagen van zijn voetbalcarrière een wereld van uitersten. Aan het begin van het seizoen 1969/1970 wordt de dan 35-jarige keeper door Feyenoordtrainer Ernst Happel gepasseerd en vervangen door de talentvolle en 23-jarige keeper Eddy Treijtel. Die doet het naar behoren, maar gaat richting het einde van het seizoen een aantal wedstrijden achter elkaar opzichtig in de fout. Wanneer Treijtel in april tijdens de Klassieker tegen Ajax wederom weifelend optreedt, is het genoeg geweest voor Happel. De Oostenrijkse trainer neemt een rigoureuze beslissing en doet voor de Europa Cup I finale tegen Celtic plots een beroep op de ervaren Pieters Graafland.

Heel veel zin in een keeperswissel heeft ‘Eddy PG’ alleen niet. “Je hebt me het hele seizoen niet zien staan. Ik doe het niet”, is zijn eerste reactie aan Happel. Uiteindelijk gaat hij toch overstag en staat Pieters Graafland in het San Siro stadion van Milaan onder de lat voor de grootste wedstrijd uit zijn carrière. Mede dankzij zijn keeperswerk wint Feyenoord de finale met 2-1. Het betekent direct zijn laatste officiële wedstrijd in het betaalde voetbal. Op 36-jarige leeftijd zwaait ‘Eddy PG’ af.

Hoogtepunten
Nadat hij zijn handschoenen had opgeborgen, vond Pieters Graafland het lastig om een absoluut hoogtepunt uit zijn carrière te noemen. “Eigenlijk is dat alles vanaf 1958, toen ik naar Feyenoord ging”, zo vertelde hij ooit aan NOS. “Vanaf dat moment is mijn loopbaan in een stroomversnelling geraakt en heb ik alleen maar hoogtepunten meegemaakt. De kampioenschappen, het Nederlands elftal, voetballer van het jaar in 1967, mijn ridderorde en als mooi sluitstuk natuurlijk de Europacup I-finale tegen Celtic.”

Achteraf gezien was hij blij dat hij had ingestemd met het spelen van de finale. “Dat was natuurlijk een mijlpaal”, vertelde hij later. ''Niet alleen in mijn eigen leven, maar ook in de historie van de club. Als ik mijn eigen berichten uit die tijd nu doorlees, besef ik wel dat ik in mijn voetballeven dingen heb meegemaakt die absoluut top waren, of het nu bij Feyenoord of in Oranje was.” Pieters Graafland kwam 47 keer uit voor het Nederlands Elftal.

Na zijn voetbalcarrière bleef Pieters Graafland nauw betrokken bij zijn club. Zo was hij nog vaak op wedstrijddagen in de Kuip aanwezig en ook een graag geziene gast bij bijeenkomsten van Oud-Feyenoord. Totdat er een onverwachts einde kwam aan het leven van ‘Eddy PG’. Pieters Graafland overleed op 28 april 2020 op 86-jarige leeftijd. 

Delen

Reacties

Niet te vergeten: Als lid van de prachtige fanclub voor Eddy PG hem persoonlijk ontmoet. Chapeau voor deze geweldige en vriendelijke keeper. Eddy, Eddy!