johan-cruijff

Piet Bouts/ FSV De Feijenoorder

Series

In Memoriam • Johan Cruijff (1947-2016)

Dennis

24 MAART 2016. In 2016 overleed op deze dag Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd. De op 25 april 1947 geboren Amsterdammer speelde één seizoen voor Feyenoord en won met de club zowel het landskampioenschap als de KNVB Beker in 1984.

Cruijff wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. In 1983 zorgde hij voor de meest omstreden transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis door over te stappen van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. Cruijff was pal daarvoor door zijn jeugdliefde aan de kant gezet. De 36-jarige stervoetballer werd door de Amsterdamse club te oud en blessuregevoelig bevonden. Bovendien raakte beide partijen in conflict over het zeer riante salaris van de speler. Cruijff wilde het ongelijk van het bestuur bewijzen en vertrok in de nadagen van zijn carrière naar Feyenoord. 

Komst naar Feyenoord
Cruijff in Rotterdam, het was even wennen. De man die uitgroeide tot hét icoon van het succesvolle Ajax van begin jaren zeventig, speelde ineens in het rood-wit van Feyenoord. In De Kuip werd hij begroet met het spandoek ‘Cruijff rot op’, als teken dat niet alle Feyenoordsupporters op de oer-Ajacied zaten te wachten. Sommige supporters stuurden zelfs hun zojuist aangeschafte seizoenkaart per omgaande retour toen zijn komst wereldkundig werd gemaakt. Zelf vertelde Cruijff destijds over zijn overgang:

  • “Iedereen moet hier nog aan mij wennen”
  • “Iedereen weet dat ik bepaalde revanchegevoelens heb. Dat kan bij mij wel meespelen, maar voor het totaal is het onbelangrijk”
  • “Ik ben uitgegaan van de mogelijkheden van Feyenoord. Het speelt in een van de mooiste stadions ter wereld. Ze hebben, tien, vijftien jaar geleden tegen een gemiddelde van 45.000 toeschouwers gespeeld. Waarom zou dat nooit meer kunnen?”
  • “Ik heb altijd een enorme drempelvrees voor De Kuip gehad, maar het is gelukkig meegevallen.” 

Historische dubbel
De supporters zien dat Cruijff ook op zijn oude dag nog heel goed is. De Rotterdammers rijgen in het seizoen 1983/1984 de overwinningen aaneen. Op 2 mei 1984 wint Feyenoord de KNVB-beker en op 6 mei wordt de club voor het eerst in tien jaar weer kampioen. Naast een getergde Cruijff was dit eveneens de verdiensten van het aanstormende toptalent Ruud Gullit, de sterk spelende Andre Hoekstra, de solide Ben Wijnstekers en de doelpunten van Peter Houtman. Op het bordes van het stadhuis sprak Cruijff tijdens de huldiging tegen zijn ploeggenoten: “Zo, dus dít is nou de Coolsingel.”

Door zijn prestaties bij Feyenoord werd de inmiddels 37-jarige Cruijff in 1984 voor de vijfde maal verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. 

Afscheid als voetballer
Aan het einde van het seizoen kondigde Cruijff zijn definitieve afscheid als profvoetballer aan. Volgens de routinier was het na bijna twintig jaar topvoetbal genoeg geweest. Op de dagen na een wedstrijd kon hij amper normaal lopen. Hij wilde het bij Feyenoord nog één keer laten zien en dat was gelukt. 

Op 13 mei 1984 speelde hij zijn laatste competitiewedstrijd in De Kuip tegen PEC Zwolle. Tien minuten voor tijd werd hij gewisseld en verliet hij op de schouders van ploeggenoten Bennie Wijnstekers en Stanley Brard het veld. Johan Cruijff speelde 33 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 11 keer doel trof.

Delen

Reacties

Johan, deze strateeg, liet ons Feyenoord in 1983/84 opbloeien tot iets weergaloos.
Stanley Brard en Andre Hoekstra maakte hij belangrijk, terwijl spelers als Been en Gullit
straalden als pareltjes.
Een briljant strateeg was Cruijff zeker maar dat stralen van Mario Been is er later bij bedacht. Mario mocht in het Cruijff-seizoen in 8 wedstrijden meedoen. In 1 daarvan; AZ uit, speelde hij de hele wedstrijd en tegen PEC Zwolle en Fortuna Sittard nog 2 x 1 helft. Daarnaast nog 5 wedstrijden met 1 of 2 handen vol minuten.
Mario beleefde zijn doorbraak juist pas na het Cruijff-jaar en ging pas echt stralen nadat een andere Ajax-coryfee de Feyenoordgelederen was komen versterken; Simon Tahamata. Dat was een combinatie vol voetbalplezier die het seizoen 85-86 kleur gaf.
Jammer dat ik te jong ben en dat ik hem nooit echt aan het werk heb kunnen zien. Natuurlijk best wat YouTube filmpjes bekeken, maar krijg je toch niet echt een goed beeld van. Gelukkig wel Messi live in zijn goede tijd aan het werk gezien.
Hij wordt altijd omschreven als Ajacied maar in 1971 wilde hij al naar Feyenoord toe. Die constructie verliep op z’n Feyenoords en mislukte. Uiteindelijk lukte het hem in 1983 alsnog om bij de mooiste club van allemaal te spelen.
Bijzonder dat tot nu toe alleen 1908.nl aandacht besteedt aan de overlijdensdag van Cruijff.
Ik heb het boek over Cruijff’s seizoen bij Feyenoord gelezen. Zeker een aanrader:

https://www.bol.com/nl/p/het-laatste-seizoen/9200000085027140
Net zo belangrijk: zijn 17 assists.
Dat bevestigt hoe belangrijk hij was dat seizoen.
Medesupporters hebben samenvattingen van dat seizoen op YouTube geplaatst.
Dan zie je hoe goed hij dat seizoen was.