Jens Toornstra

Nieuws

Jens Toornstra · Afscheid van een prijzenpakker

Van de redactie

Jens Toornstra trekt de deur van De Kuip achter zich dicht. De 33-jarige middenvelder keert terug naar FC Utrecht, waar hij meer zicht heeft op speeltijd.

Toornstra speelde liefst acht seizoenen voor de Rotterdammers. In de huidige tijd een unicum. Zelden blijft een speler zo'n lange tijd bij één club. Op de tribune zit inmiddels een generatie die niet eerder een Feyenoordselectie heeft gezien zonder Toornstra. Of de trainer nu Fred Rutten, Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam, Dick Advocaat of Arne Slot heet, hij kwam altijd bovendrijven.

Feyenoord neemt afscheid van een publiekslieveling. Iemand met een tomeloze inzet en een karakter dat van geen ophouden weet. Door altijd de strijd aan te gaan, nooit te zeuren, prestaties te leveren en leiderschap te tonen, kon hij uitgroeien tot de captain die hij tot in zijn laatste wedstrijd was. In zijn tijd bij Feyenoord heeft Toornstra geschiedenis geschreven. Een overzicht:

2014/15
Jens Toornstra tekent in 2014, 6 dagen voor het sluiten van de transfermarkt, zijn eerste contract bij Feyenoord. Feyenoord betaald 3,5 miljoen euro aan FC Utrecht. Een week later maakt Toornstra zijn debuut in Enschede tegen FC Twente. Toornstra vervangt zijn goede vriend Lex Immers. Zijn eerste competitiegoal maakt hij op 27 september 2014. In de Adelaarshorst tegen Go Ahead Eagles maakt hij de tweede goal in een wedstrijd die Feyenoord uiteindelijk met 0-4 zal winnen. In de uitwedstrijd tegen HNK Reijka (3-1) maakt hij zijn eerste Europese goal, al zullen veel supporters vooral zijn goal in de memorabele thuiswedstrijd later dat seizoen tegen Sevilla herinneren (2-0)

2015/16
Zijn eerste prijs met Feyenoord wint Toornstra op 24 april 2016. De KNVB Bekerfinale tegen zijn oude club FC Utrecht wordt gewonnen (2-1) en de Dennenappel kan worden bijgeschreven op zijn palmares. Het begin van een glansrijke carrière vol met prijzen en persoonlijke successen.

2016/17
Toornstra heeft een belangrijk aandeel in het landskampioenschap. Met 9 assists en 14 goals - waarvan meerdere op cruciale momenten - drukt hij een stevige stempel op de titel. Dit seizoen wordt Toornstra gewaardeerd met de Bronzen schoen als beste speler van de competitie. Ook meldt hij zich regelmatig bij het Nederlands Elftal. Van bondscoach Danny Blind ontvangt hij een uitnodiging voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Wit-Rusland.

2017/18
Bij de seizoensopening wint Toornstra de Johan Cruijff Schaal ten koste van Vitesse. Met een goal in de reguliere speeltijd (1-1) en een benutte penalty tijdens de beslissende strafschoppenserie is zijn aandeel groot in het binnenslepen van de prijs. Tegen het einde van 2017 maakt hij zijn debuut in de Champions League in het Etihad Stadium tegen Manchester City (1-0). Toornstra wint ook zijn tweede KNVB Beker. In de eindstrijd wordt AZ verslagen. Toornsta bepaald de eindstrand op 3-0 en mag de Dennenappel - dit jaar een gouden uitgevoering - aan het Legioen tonen.

2018/19
Met Feyenoord verovert Toornstra opnieuw de Johan Cruijff Schaal. Dit keer ten koste van landskampioen PSV. In Eindhoven wordt uiteindelijk na strafschoppen gewonnen.

2019/20

De prijzenregen bij Feyenoord blijft niet onopgemerkt. Veel sterkhouders zijn inmiddels vertrokken naar clubs uit grotere Europese competities. Ondanks de interesse ziet Toornstra geen heil in een transfer. Liever verlengd hij bij Feyenoord. Na een 7-1 thuisoverwinning tegen NAC - met twee goals van Toornstra - haalt Feyenoord de eindstrijd van de KNVB Beker. Door het uitbreken van de Corona-pandemie besluit de KNVB de finale niet te spelen. 

2020/21

Door de Corona-maatregelen wordt dit seizoen overwegend gespeeld in lege stadions. Met veel nieuwelingen in de selectie speelt Feyenoord een matig seizoen, waarin ternauwernood kwalificatie voor de Conference League wordt behaald. 

2021/22

Met Feyenoord beleeft Toornstra een bijna perfect Europees seizoen. Met een team waarin veel nieuwelingen zijn ingepast, behaalt de aanvoerder onverwachts de finale van de Conference League. In de eindstrijd is AS Roma te sterk (1-0). Na afloop laat Toornstra voor de camera's zijn tranen vloeien. De dan 32-jarige speler weet dat dit zijn laatste kans was op een Europese prijs. 

2022/23
Jens Toornstra keert na acht seizoenen terug bij FC Utrecht. In totaal speelde hij 313 wedstrijden voor Feyenoord en maakte daarin 65 goals (alle competities). Zijn laatste officiële goal maakte hij op 10 maart 2022 in de Conference League tegen FK Partizan (2-5). Op zijn palmares prijken een landskampioenschap, twee KNVB Bekers, twee Johan Cruijff Schalen, een Europacup finale en de Bronzen schoen. 

 

Delen

Reacties

Mooi eerbetoon voor een bijzondere speler, een echte clubman geworden
hij heeft meer inzicht in speeltijd, heel goed ........
Het was wel echt een instrument voor de trainer. Maar niet spelen knaagt. 😢
Blij dat er zoveel gebeurt maar ook benauwd dat 't voorlopig nog geen team is en dat wij 't liedje gaan horen ""en koop er nog maar 1""
We zijn u wel klaar met Jens he...
Misschien vergeten we ook nog zijn goal en assist in de met 6-2 gewonnen Klassieker in de Kuip .... Een absolute voorbeeldprof in alle facetten van de sport en ambassadeur van ons Feyenoord. Voor eeuwig Feyenoord Legend!
We zijn nu wel een beetje aan het doorslaan hoor, nondejuh, Jens kon je altijd inzetten, stelde nooit teleur. Dit voelt als een beetje te tof doen, ach laat hem maar gaan we hebben zo'n goede selectie nu. Ik ben bang dat we deze speler veel meer gaan missen dan we denken. Jens Bedankt!
Wel een gemis dat die weg is. Maar snap zijn keuze. Tot over een paar jaar Jens!