yv202242a1c07693

VK Sportphoto

Nieuws

KNVB staakt duels minder snel direct: "Die regel hebben we bijgesteld"

Van de redactie

Afgelopen voorjaar stelde de KNVB een regel in om duels sneller te staken nadat Ajacied Davy Klaassen een hoofdwond had opgelopen door een voorwerp dat iemand vanaf de tribune naar het veld gooide. Wanneer een voorwerp op het veld wordt gegooid, dan wordt er niet meer direct gestaakt door de scheidsrechter. "Die regel hebben we dus een beetje bijgesteld", geeft scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond aan in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Het bijstellen van de regel betekent overigens niet dat de regel verdwenen is. "Maar als er letsel is of de dader niet blijkt gepakt, dan gaan we nog steeds definitief staken. Dat geldt natuurlijk ook als spelers of trainers door supporters worden aangevallen", aldus Van Egmond.

Burgemeesters kunnen de KNVB nog steeds verzoeken om duels niet te staken. "Dat kan gebeuren als zij denken dat het staken van duels grote gevolgen heeft voor de veiligheid in en buiten het stadion. Maar wij zullen nooit verder voetballen als scheidsrechters of grensrechters zich niet veilig meer voelen. Het gooien van voorwerpen op het veld hoort niet thuis in het voetbal. Het is ook belachelijk dat cameramensen en fotografen bekogeld worden."

VAR
Scheidsrechters krijgen komend seizoen bij wedstrijden in de eredivisie ondersteuning van vier camera’s op de achterlijn. De nieuwe camera’s kunnen ook worden ingezet als de apparatuur rond de 16-meterlijn niet kan beoordelen of een speler buitenspel staat. Van Egmond is tevreden met de VAR in de Eredivisie. De videoscheidsrechter heeft afgelopen seizoen 95 keer ingegrepen in 306 duels. "Dat leverde 85 keer een eerlijker resultaat op", geeft Van Egmond aan. "In vijf gevallen twijfelen we daar over en vijf keer zat hij fout. Het blijft helaas mensenwerk. Die cijfers zijn ongeveer hetzelfde als in de vorige seizoenen. Natuurlijk blijven we naar perfectie streven. Maar we hebben ook op het WK in Qatar fouten van de arbitrage gezien terwijl ze daar over betere technologie beschikten dan wij in de Eredivisie."

Zuivere speeltijd
Zuivere speeltijd is iets wat de KNVB ook graag wil verbeteren en dus extra op gaan letten het komende seizoen. "Als we denken dat spelers tijdrekken door een doelpunt te vieren, dan zal dat te zien zijn in de blessuretijd die wordt bijgeteld. Spelers krijgen ook niet meer automatisch een gele kaart als ze met een handsbal een strafschop hebben veroorzaakt. Ze krijgen wel meteen een rode kaart als ze zo een doelpunt hebben voorkomen", aldus Dick van Egmond.

Delen

Reacties

De kranten schrijven van alles over Geertruida, maar wat ze niet vermelden is dat Leipzig een andere verdediger heeft gekocht. Zijn naam is Castello Lukeba. en dat stond bij de nieuw gecontracteerde spelers van RB.L
@FTM Is bekend of Feyenoord overweegt de netten naar beneden te halen nu de regel enigszins versoepelt is?
Nee natuurlijk niet, Te Kloese heeft duidelijk verteld , dat ze geen andere keuze hebben.
Dat de sancties enigszins zijn versoepeld, betekent niet, dat het zonder risico is zonder netten met wat aso's in De Kuip.
Degene die denken dat als je rotzooi naar of op het veld gooit de spelers daardoor beter gaan spelen en gaan winnnen.
Moedig onze club gewoon aan, dat helpt , maar dat asociale gedoe, sorry kom al sinds 1963 in De Kuip en daarbuiten, maar het heeft nog nooit geholpen.
Dat is een duidelijke versoepeling t.o.v. de eerdere mededelingen. Het lijkt mij reëel om zondag geen netten te plaatsen. Tijdens Europese wedstrijden en tegen Ajax en PSV is het wel een noodzaak.
Ik vind het een goede vraag. Tegen Benfica en Villarreal ging het ook uitstekend zonder netten. Dus moet het tegen Fortuna, Almere City en Heerenveen ook probleemloos kunnen.
Jij wil ze weg hebben snap ik maar gaat niet gebeuren. Tijdens CL wedstrijden mogen er geen netten hangen zover ik weet en anders zeker niet overal. Ze hebben het helaas zelf verkloot.
Tijdens CL-wedstrijden zal vak Z vermoedelijk leeg blijven. Netten voor de vakken W, X en Y zijn noodzakelijk.
Voor de Eredivisie moet van tevoren worden bepaald wat de risicowedstrijden zijn. Dan zijn netten ook noodzakelijk. Fortuna thuis lijkt mij geen risicowedstrijd. Met de wat versoepelde regels moet die wedstrijd zonder netten gespeeld kunnen worden. Kans dat een speler dan hard wordt geraakt door een voorwerp, is miniem.