leroy-fer

Nieuws

Leroy Fer: "We speelden en streden die avond voor hem"

Van de redactie

Komende maandag is het precies drie jaar geleden dat Carlo de Leeuw op 59-jarige leeftijd overleed. De oud-speler en van 2000 tot 2019 materiaalman van Feyenoord stierf aan de gevolgen van kanker.

Oud-Feyenoordspeler Leroy Fer en voormalig teammanager Bas van Noortwijk halen bij RTV Rijnmond herinneringen op aan hun vriend. Fer kan zich nog goed voor de geest halen hoe hij De Leeuw als zeventienjarig talent bij het eerste tegen kwam. “Gini (Wijnaldum, red.) vertelde van tevoren al: 'Als je iets nodig hebt, moet je bij Carlo zijn.' Na mijn eerste training kwam Carlo al naar me toe om iets soortgelijks te zeggen. Ik vond dat fijn als jonge speler en heb me daardoor altijd vertrouwd bij hem gevoeld. Hij was straight to the point, maar hielp me enorm."

Van Noortwijk kende De Leeuw heel lang. Ze hadden een klik samen. “Carlo was no-nonsense en speelde nooit een rol. Hij zat vol met humor en was een beetje cynisch af en toe. Wij pasten wel bij elkaar. Wij hingen dagelijks aan elkaars lip. Carlo zei wat hij dacht, of het nou goed of fout was. Het maakte hem niet uit dat hij tegen iemands schenen schopte. Dat is wat hem bij spelers altijd zo geliefd maakte."

Fer maakte De Leeuw mee bij Feyenoord, maar ook bij het Nederlands elftal tijdens het WK in 2014. De middenvelder zag van dichtbij dat spelers van allerlei niveaus met hem wegliepen. Volgens Fer niet omdat hij iedereen naar de mond praatte, maar juist omdat hij eerlijk zei hoe hij over zaken dacht. Daarbij had hij altijd het beste met spelers voor. "Hij was daarin soms hard, hoor. Een typische Rotterdammer. Maar je kon als vertrouwenspersoon wel altijd bij hem terecht. Als ik bij wijze van spreken de trainer een lul vond, kon ik dat met hem bespreken. Hij zei het dan ook eerlijk als hij het onzin vond. Maar het was wel omdat hij altijd het beste met je voor had." 

Op 13 februari 2020 overleed De Leeuw. De volgende dag speelde Feyenoord een bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen. Uitgerekend Fer scoorde de winnende goal in Heerenveen (01-). “Ik scoorde en heb het doelpunt aan hem opgedragen, natuurlijk. We speelden en streden die avond voor hem. Alle spelers hadden Carlo in hun mind”, aldus Fer.

carlo-de-leeuw

Na afloop van de gewonnen wedstrijd werd spontaan stil gestaan bij de ontvallen De Leeuw. De spelers en staf liepen naar het vak met de Feyenoordsupporters, alwaar door Justin Bijlow het spandoel werd gepakt dat tijdens de wedstrijd voor het uitvak hing. Supporter, spelers en staf zongen daar uit volle borst 'You'll Never Walk Alone'. Fer verliet zocht daarna in tranen de catacomben op. "Het was ontzettend emotioneel. Ik wist niet dat dit uiteindelijk zou gebeuren na de wedstrijd. Ik heb veel materiaalmannen meegemaakt in mijn carrière. Maar met niemand had ik zo'n band als met Carlo. Hij was uniek, echt een topvent."

In memoriam: Rijnmond liep tien jaar geleden een dagje mee met De Leeuw.

Delen

Reacties

Was een heel mooi moment met de spelers, het spandoek en de wedstrijd. Volgens mij zongen we een lied voor Carlo de Leeuw in de minuut dat Fer scoorde. Een hele mooi avond. Hopelijk vandaag weer een mooie dag in Heerenveen.