dsc00388

1908.nl

Nieuws

"Na elk incident woedt even een storm en wijst iedereen naar elkaar"

Van de redactie

De gemeente Rotterdam pleit voor een nieuwe Voetbalwet. Deskundigen menen dat dit niet nodig is. Zij stellen dat de wet volstaat, maar de clubs strenger moeten worden, zo zeggen zij in Algemeen Dagblad

Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde de Nederlandse wetgeving onlangs te zwak. “We hebben echt een van de zwakste wetgevingen die denkbaar is. Die komt bij lange na niet in de buurt van de Engelse. Het is spijtig, maar waar.” Zijn uitspraken waren de opmaat voor de Rotterdamse gemeenteraad om afgelopen donderdag een motie aan te nemen waarin wordt opgeroepen tot een aangepaste voetbalwet. Die zou meer handvatten moeten bieden om het voetbalgeweld aan te pakken.

Hoogleraar Heinrich Winter kan zich niet vinden in die opvatting. “Onzin. De wet biedt prima instrumenten om dit probleem aan te pakken”, zo zegt Winter die in 2021 de Voetbalwet evalueerde in opdracht van het ministerie van Justitie. “Het is lekker makkelijk om te wijzen naar een wet, want die praat niet terug. Het zijn de clubs die veel strenger moeten worden, maar dat lijken ze niet te durven.” Winter krijgt bijval van criminoloog Henk Ferwerda. “Op papier is het prima geregeld. Maar in de praktijk krijgen we het maar niet voor elkaar.”

Grootste punt van kritiek is dat de huidige wetgeving geen mogelijkheid zou bieden om een stadionverbod te combineren met een meldingsplicht. Sinds 2015 is dat echter wel mogelijk. Alleen wordt de meldplicht amper opgelegd, zo concludeerde Winter. “Het is een enorme belasting voor de politie, en ook nog lastig te regelen als iemand niet in dezelfde gemeente woont als waar het stadion staat.”

Vaak wordt naar Engeland gewezen als voorbeeld waar het wel lukt het supportersgeweld in te dammen. Winter stelt dat de clubs daar veel zwaarder straffen. “Je krijgt daar voor het minste of geringste een levenslang stadionverbod. Men is daar echt keihard, mede omdat het daar in het verleden nog erger misging dan hier. Clubs kunnen dat hier ook doen, maar dat gebeurt niet. Ik vermoed vooral vanwege tegenwind uit supporterskringen”. Handhaving is volgens Winter de grootste opgave. “Krijg je systeem en al die beveiligers maar eens zover dat ze echt iedereen zo streng controleren.”

Ferwerda oppert een gezamenlijke aanpak van alle partijen: clubs, KNVB, Rijk, gemeentes en OM. “Misschien kan Aboutaleb hier een rol in spelen. Naar hem wordt geluisterd. En dit is het moment. Er is nu zoveel gebeurd, dat ik denk: als het nu niet gebeurt, gebeurt het nooit meer.”

Winter denkt dat het agendapunt vanzelf weer verdwijnt zodra de aandacht afneemt. “Ik heb deze film vaker gezien. Na elk groot incident woedt even een storm en wijst iedereen naar elkaar, of naar de Voetbalwet. En daarna wordt het weer stil. De clubs moeten keihard gaan optreden, gesteund door de andere betrokken partijen. Maar om eerlijk te zijn: ik zie het niet gebeuren.”

Delen

Reacties

Blijft bijzonder hoe we in Nederland maar blijven vasthouden aan repressie alleen. Alle studies en geleerden in Engeland geven aan dat het succes van hun voetbalwet, juist de combinatie van repressie en normalisatie is. Toen ze in Engeland de voetbalwet invoerden was het idee, we gaan nu weer gewoon normaal doen. Geen hekken meer, geen hordes ME, maar als je je misdraagt, dan wordt je achter het behang geplakt. Dat betekent inmiddels dat je, als je bijvoorbeeld als Feyenoord naar Manchester rijdt, je te maken krijgt met super gezellige bobbies, maar je weet wel, een misstap en ik slaap binnen. Als het ware een godswonder blijkt men zich dan prima te gedragen.
Was het ook niet zo dat als je over de schreef ging, je niet alleen binnen mocht slapen, maar dat je ook meldplicht had tijdens toekomstige wedstrijden?
Ja, als je je daar als Brit misdraagt zeker. Het belangrijkste daar is ook dat het niet uitmaakt of je het binnen of buiten het stadion doet. Als je je als voetbalfan misdraagt in clubkleuren ben je de ***. Een Feyenoorder in Manchester zullen ze alleen niet zo gauw meldplicht geven.