champions-league-kuip

Europees

Nederland ondanks mindere coëfficiënten-week nagenoeg zeker van plek zes

Stan

Voor het Nederlandse voetbal was de voorbije Europese week niet een om over naar huis te schrijven. Waar Feyenoord en met name PSV ten onder gingen in de Champions League, moest ook Ajax in de Europa League een nederlaag slikken. Alleen AZ wist met een stunt tegen Tottenham Hotspur de vaderlandse eer hoog te houden, waardoor het gat met Portugal op de UEFA-coëfficiëntenranglijst alsnog is vergroot. Plek zes kan Nederland nu nauwelijks meer ontgaan. 

In de Champions League beleven zowel Feyenoord als PSV dit seizoen een geweldige campagne met memorabele resultaten en een karrenvracht aan coëfficiëntpunten. Deze week werden de twee Nederlandse topclubs echter met beide benen op de grond gezet. Internazionale was in De Kuip met 0-2 simpelweg te sterk voor de ploeg van Robin van Persie, om over de 1-7 die Arsenal één dag eerder neerzette maar niet te spreken. 

Donderdagavond kon ook Ajax in de Europa League geen coëfficiëntpunten in de wacht slepen. De Amsterdammers gaven tegen Eintracht Frankfurt een 1-0 voorsprong weg en verloren uiteindelijk met 1-2. Toch deed zich in datzelfde toernooi ook een behoorlijke meevaller voor: AZ stuntte met een 1-0 overwinning op de Engelse grootmacht Tottenham en bracht zo alsnog 0,333 punten in het laatje van het Nederlandse voetbal.

Nederland heeft de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenranglijst al stevig in handen, maar geniet in race om die klassering nog lichte concurrentie van Portugal. Met SL Benfica en Vitória Guimarães heeft dat land nog twee ijzers in het vuur. Eerstgenoemde club nam het woensdag op tegen FC Barcelona en ging ondanks een man-meer-situatie en een kansenregen met 0-1 onderuit. Guimarães ging in de Conference League op bezoek bij het Spaans Real Betis en sleepte daar uiteindelijk een 2-2 uit het vuur. Zo presteerden de Portugese clubs met 0,200 coëfficiëntpunten nog minder dan Nederland. 

Het lot van de Portugezen hangt in de coëfficiëntenstrijd dus aan een zijden draadje. Mocht Benfica de 0-1 achterstand aanstaande dinsdag op bezoek bij Barcelona niet kunnen omdraaien, dan verzekert Nederlands zich definitief van plaats zes. Lukt het de ploeg met Orkun Kökçu en Fredrik Aursnes in de gelederen alsnog om de Catalanen uit te schakelen, dan is een exit van Guimarães in de Conference League ook genoeg voor plaats zes. 

De definitieve verovering van plek zes op de coëfficiëntenranglijst aan het eind van dit seizoen zou ontzettend goed nieuws betekenen voor Nederland. Deze klassering geeft de Eredivisie namelijk twee directe tickets voor de Champions League. Bovendien stroomt de nummer drie in de derde voorronde van het miljoenenbal in. Door de sterke prestaties van de Nederlandse clubs in de voorbije jaren, plaatsen ook komend seizoen de kampioen en nummer twee zich al meteen voor het hoogste Europese toernooi.  

# Land Coëfficiëntpunten
1 Engeland 107,910
2 Italië 94,293
3 Spanje 94,293
4 Duitsland 84,581
5 Frankrijk 70,450
6 Nederland 66,983
7 Portugal 62,266
8 België 56,450

Delen

Reacties

Ik snap de hosanna stemming van de Nederlandse media niet. Ook dit jaar hebben we gewoon minder punten gehaald dan Portugal. We presteren beter dan Portugal met de clubs die in Europa spelen. Maar KNVB is zo stom om met een Play Off te werken. Waardoor GA Eagles voorronde Confence League speelde en zich niet kwalificeerde. Het aantal behaalde punten in een seizoen wordt gedeeld door het aantal clubs in Europa. Wij hebben dus een deler meer die 0 punten haalt. Dat is een knap nadeel waardoor Portugal met mindere prestaties dit seizoen toch meer punten heeft. Daarbij wordt het aantal behaalde punten over de laatste 5 seizoenen genomen. Seizoen 21/22 was een uitzonderlijk topjaar. Dat seizoen valt bijna weg. En op dat moment heb je gewoon in totaal minder punten dan Portugal en nemen zij plek 6 weer over.
Hi i love sex my contact here http://vipdeit.top/x1.html
Hi i love sex my contact here http://vipdeit.top/x1.html
Dit jaar en volgend jaar komt het wel goed, maar als het sterke jaar van Feyenoord in de Conference league daarna vervalt wordt het heel lastig, dan staan Portugal en ook België er beter voor. Vooral Portugal moet dus de komende twee jaar achter ons gehouden worden.
En waar staat Nederland
1 Engeland 107,910
2 Italië 94,293
3 Spanje 94,293
4 Duitsland 84,581
5 Frankrijk 66,983
6 Portugal 62,266
7 België 56,450
https://kassiesa.net/uefa/data/method5/crank2025.html
Ik krijg steeds meer de indruk dat de Eredivisie een stuk sterker is geworden. Het is eraan te zien dat geen enkel team in de Eredivisie makkelijk zijn wedstrijden wint en dat Eredisieteams in Europa ver komen.
Dat extra geldt vanuit de Champions League en ook vaste plek Europa League sijpelt natuurlijk door de competitie in. Naast de top 3 shoppen clubs als AZ, Twente, Utrecht ook makkelijker in Nederland als ze wat Europese inkomsten binnenharken. Ajax tot nu toe al 20 miljoen met EL, AZ en Twente rond de 15 en 10 miljoen. Zie Mijnans van Sparta naar AZ bijvoorbeeld. Dat Europese geld eindigt indirect dus ook bij de lagere ploegen die daarmee ook hun selectie kunnen versterken.

Blijft natuurlijk eeuwig zonde dat een ploeg als Go Ahead tegen FC Dakduif 3 er uit gaat in Europa in de voorkrochten van de Conference League. Een beetje fatsoenlijke Nederlands team zou ook in de Conference League leuke potjes op de mat moeten kunnen leggen. Door de ongeplaatste status van Go Ahead loot je automatisch ook zwaarder in de voorrondes.