boetius bron 1908 jim

Jim Breeman Sports photography

Nieuws

"Onderschat Volendam niet. Het is een valkuil waar je niet in mag trappen"

Van de redactie

Jean-Paul Boëtius speelt tegenwoordig in Duitsland. De oud-Feyenoorder vecht met Hertha BSC tegen degradatie en kwam onlangs in het nieuws dat er bij hem teelbalkanker werd gediagnosticeerd.  

“Maar ik heb geen zielig verhaal te vertellen”, vertelt de inmiddels genezen Boëtius in Algemeen Dagblad.  “Er was ook nauwelijks tijd voor verdriet, alles ging snel. Na die diagnose stond ik na 25 dagen alweer op het veld met mijn teamgenoten. Ik heb een paar slechte dagen gehad toen er werd gekeken of ik uitzaaiingen had. Dan wacht je op de uitslag. Maar uitzaaiingen waren er niet, een eenmalige operatieve ingreep bleek voldoende.” 

Met Hertha BSC staat de Rotterdammer een punt boven de degradatiestreep. De prestaties van Hertha staan in schril contrast met die andere Berlijnse club: Union. Boëtius kan wel waardering opbrengen voor de rivaal die onlangs Ajax uitschakelde in de Europa League. “Om te smullen ga je niet naar ze kijken, maar zo effectief als Union is bijna geen enkel elftal in Europa. Ik hoorde ook de jongens van Ajax weer zeggen dat ze veel meer hadden verdiend, dat ze beter waren geweest. Dat denken vrijwel alle clubs die tegen hen hebben gespeeld. Maar Union is strak georganiseerd en gewoon erg effectief. Ze hoeven de bal helemaal niet te hebben om te winnen. En dat andere clubs dan denken dat ze beter waren, vinden ze bij Union alleen maar mooi.”

Afgelopen zomer was Boëtius lange tijd transfervrij. “Er was volop interesse en ik hoopte op een club uit Engeland. Maar niemand pakte echt door. En op een gegeven moment belde Hertha.” Bij Feyenoord mocht de rechteraanvaller zijn conditie op peil houden. Tot zijn eigen verbazing liet Arne Slot hem zelfs minuten maken in oefenwedstrijden. “Dat laatste had ik ook niet verwacht. Arne Slot behandelde mij als een selectiespeler. Dan kwam hij naar me toe en vertelde op welk vlak hij meer van mij verwachtte. Schitterend toch?”

Even leek er sprake van dat Boetius aan een derde termijn in Rotterdam zou beginnen. Volgens de 28-jarige speler was die kans klein en nooit de intentie van beide partijen. “Toen Sebastian Szymański werd gehuurd, was de positie achter de spitsen en aan de linkerkant ook ingevuld. Ik was wel onder de indruk van Slot als trainer. Vrijwel de hele ploeg die de finale van de Conference League had gehaald was verkocht en hij ging zó gemotiveerd aan de slag om een compleet nieuwe ploeg weer aan het voetballen te krijgen.” 

Dat laatste is volgens Boëtius aardig gelukt. “En nu is er een mooie kans op de landstitel. Ja, natuurlijk zou ik dat schitterend vinden. Ik heb nog in een appartement gewoond dat uitkeek op het bordes van het stadhuis. Kon je de huldiging perfect zien. Maar in die jaren dat ik er woonde, viel er niets te vieren.”

De oud-Feyenoorder gelooft in een kampioenschap voor zijn voormalige club. “Nu zou het kunnen, waarom niet? Maar onderschat een wedstrijd tegen Volendam niet. Het is een valkuil waar je niet in mag trappen. Ik zie het hier ook bij Hertha BSC. We staan laag, maar we maken het ook de grote clubs gewoon vaak heel moeilijk en af en toe verslaan we die ploegen ook."

Delen

Reacties

Bandeloze Boëtius die 2x is weggestuurd door Feyenoord komt ineens met zijn inzichten over discipline? Weet nog wel dat hij het niet nodig vond mee te doen aan trainingsessie toen hij op de bank begon, is dat niet ook een vorm van onderschatting?
Hij wordt er toch naar gevraagd mafkees