dsc00435

1908.nl

Nieuws

Onrust bij Feyenoord: 'VvF tegen herbenoeming Van Bodegom'

Van de redactie

Het rommelt op bestuurlijk vlak bij Feyenoord. President-commissaris Toon van Bodegom gaat voor een tweede termijn van vier jaar, maar niet iedereen staat achter een herbenoeming. Tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders hebben de invloedrijke Vrienden van Feyenoord (VvF) zich uitgesproken tegen Van Bodegom, zo meldt NRC.

De Vrienden van Feyenoord (VvF) is een investeerdersgroep die de club in 2010 van een faillissement redde en 48,7 procent van de aandelen in Feyenoord bezit. De VvF zet vraagtekens bij het functioneren van Van Bodegom en gelooft niet dat de club onder zijn leiding verder komt. 

Desalniettemin is Van Bodegom herbenoemd, zij het met een minimaal mandaat door de steun van meerderheidsaandeelhouder Stichting Continuïteit (StiCo), die 50,1 procent van de aandelen beheert en de clubcultuur bewaakt. 

De VvF maakt zich zorgen over de financiële situatie, de toekomst van het stadion en de bestuurlijke organisatie van de club. De groep is van mening dat de afgelopen vier jaar onvoldoende is bereikt en stuurde op 23 januari een lijst met veertien kritiekpunten aan de Raad van Commissarissen. 

Zo stelt de VvF dat het Van Bodegom niet is gelukt om nieuw kapitaal aan te trekken, ondanks dat dit een speerpunt was. Tegelijkertijd is het eigen vermogen van bijna 26 miljoen euro gedaald naar 1 miljoen. Ook vind de groep dat het Feyenoord City plan te lang is doorgezet, terwijl het project onhaalbaar bleek. Dit heeft er toe geleid dat De Kuip gebukt gaat onder een schuld van 33 miljoen euro en kampt met groot achterstallig onderhoud.   

Ook op organisatorisch vlak heeft Van Bodegom onvoldoende gebracht volgens de VvF. In vier jaar tijd zijn vijf directeuren al dan niet gedwongen vertrokken: technisch directeuren Martin van Geel en Frank Arnesen, algemeen directeuren Jan de Jong en Mark Koevermans en vorige week commercieel directeur Joris van Dijk. Verder is er weinig terechtgekomen om de club, stadion, amateurtak en supporter te verbinden tot één familie.

Van Bodegom heeft zijn herbenoeming te danken aan de krappe meerderheid van de grootste aandeelhouder, Stichting Continuïteit (Stico). In dit orgaan zetelen vijf bestuurders, onder wie twee afgevaardigden van de VvF die tegen de herbenoeming waren. Des te opmerkelijker is de reactie van Stico-voorzitter Ivo Opstelten die stelt dat Van Bodegom met veel overtuiging is herbenoemd.

Van Bodegom lijkt zich weinig aan te trekken van de onvrede bij een groot gedeelte van de aandeelhouders. “Er is een mandaat gegeven, ik ga het gewoon doen.”

Delen

Reacties

Ik heb al jaren meer vertrouwen in de V.v.F. dan in de oliebollen van de Stichting Continuïteit Feyenoord. Doordat de bedenkingen van de V.v.F. op een aantal terreinen nu expliciet wordt bevestigd, worden daarmee ook mijn vermoedens bevestigd waarop dit grotere vertrouwen was gebaseerd.
Interessant is om precies te weten hoe bv de heren Vervat en Blokland in deze discussie staan. Als ik het goed begrepen heb, hebben die dubbele petjes op. In ieder geval wordt eens te meer duidelijk dat er bij de 'machthebbers' geen enkele consequentie wordt verbonden aan het Feyenoord City-debacle. Dat wekt weinig vertrouwen voor de toekomst.
En dan Van Bodegom, in het artikel ter introductie van de man in VI, waarin de zaken die in de NRC zijn geschreven (zie Intp hieronder) niet eens aan de orde kwamen, (Het was meer een soort PR-artikel) kwam de man al over als een omhoog gevallen patjepeeër.
Als hij geloofwaardig zou willen blijven, dan zou hij vanwege het ontbreken van relevante steun, de eer aan zichzelf houden en terug treden. Maar goed Ivo Opstelten en co zitten ook nog steeds in het bestuur van de Stico dus een dergelijk beroep op verantwoordelijkheidsgevoel, zal tevergeefs zijn bij dit soort opportunisten.
Snap sowieso de aversie van supporters tegen de VvF niet zo... Het 'excuus' wat de meeste geven dat van Bodegom er niks van heeft gebakken de laatste jaren met bv. stadionsdossier en aantrekken van investeerders etc. is standaard corona... Daarbij word dan voor het gemak even vergeten dat juist de VvF onlangs wat aandelen terug gekocht hebben waarmee de meeste van de door corona ontstane tekorten zijn gedicht... Dat doen Vrienden van Feyenoord... Even bijspringen als het nodig is...
Vreselijk foute man die Van Bodegom, zie https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/12/uit-het-niets-de-machtigste-man-van-feyenoord-a3986597

„Hij kon praten als Brugman. Echt niet te geloven. Hij verzon het waar je bij stond.”
Toch valt de band kort daarna alweer uit elkaar. „Dat kwam ook door Toon. Hij was heel manipulatief, zette mensen tegen elkaar op. Echt ziekelijk gedrag”

Maar in augustus 2016 blijkt de fraude nog ernstiger dan gedacht. Myler heeft in de periode 2012-2015 in totaal ruim 830.000 euro dubbel gefactureerd. Exact het verschil tussen winst en verlies in de periode dat Van Bodegom een overnamekandidaat zocht voor zijn bedrijf.
Hij kan zich weinig feiten meer herinneren. Dit tot ergernis van de rechtbank. De rechter-commissaris tegen Van Bodegom: „Bent u bekend met geheugenproblemen?”
Als hem wordt voorgehouden dat een financiële medewerker heeft verklaard dat Van Bodegom medio 2015 „heel hard zou hebben gelachen” toen duidelijk werd dat Achmea weer dubbel had betaald, ontkent hij dat dit zo is gegaan.

Zijn belangrijkste competenties zijn een grote bek, liegen en bedriegen. Vreselijk dat die man nog 4 jaar mag doorgaan bij Feyenoord. Hopeloos gefaald op alle belangrijke dossiers -nieuwe stadion, kapitaal aantrekken, eigen vermogen versterken, eenwording Feyenoord familie- maar hij heeft die bijna net zo foute Opstelten ingepalmd dus hij mag lekker doorkloten.
Staat ook vandaag weer een helder artikel in NRC waar je als Feyenoordsupporter op zijn zachtst gezegd niet vrolijk van wordt.
heeft het NR ingangen?? Andere kranten hoor je er nooit over
Mogelijk zijn zij idd 'on speaking terms' zijn met bepaalde mensen binnen de VvF. Maar aan de andere kant de rechtszaak namens de Supporters Steunen Feyenoord; mini-aandeelhouder (1,16%) van de BVO, om de verlenging van de aanstelling van Van Bodegom te voorkomen, de jaarcijfers en het feit dat de directie de afgelopen 4 jaar een duiventil is geworden, moet/kan/zal bij iedereen bekend zijn.
Met name het zwijgen van VI (blad + website) is opvallend, In het verleden was Krabbendam er als de kippen bij (in zijn geval vaak zonder kop) om directieleden en andere beleidsbepalers aan her kruis te nagelen. Nu kijkt hij krampachtig de andere kant op.
Een goede bestuurder staat open voor kritiek en gaat daar mee aan de slag. Die wil namelijk beter worden in wat hij doet zodat zowel hijzelf als zijn bedrijf (club) er beter van word.

Dat deze man niets doet met alle kritiek betekend dat hij er alleen maar voor zichzelf zit en niet voor de club... Wat mij betreft ben ik zulke mensen het liefst zo snel mogelijk kwijt... Het is onmogelijk voor de mensen die wel het beste voor hebben met de club om echt beleid te maken en uit te voeren als ze steeds verantwoording af moeten leggen aan mensen die alleen maar aan zichzelf denken en niet aan het belang van de club...
Een ding is zeker bestuurlijk is er veel mis drie ad,s en twee td,s verder .33 miljoen in een idioot stadionplan verbrast ,huidige accommodatie zwaar verwaarloosd ,geen enkele investeerder aangetrokken en hij vind zelf nog dat het oke gaat .samen met troost is hij een doorn in het oog van vele supporters .een man die geen visie heeft en zijn trainer vreselijk in de steek heeft gelaten door geen versterkingen te halen in de winter .kortom niet echt een aanwinst voor Feyenoord een bron van onrust en wanbeleid .
Legioen op staan om deze rotte appels eruit te krijgen! Het legioen zou meer inspraak moeten krijgen daar ze de club door dik en dun steunen. Op het gebied van bestuur is de club een drama
En ze ook een slechte naam brengen en voor boetes zorgen.
Legioen moet lekker helemaal niks doen hiermee. En vooral geen inspraak krijgen op bestuurlijk vlak, waarom denkt elke fan het op bestuurlijk vlak beter te weten dan professionals. Als iemand niet werkt wordt diegene vanzelf ontslagen en komt er iemand anders voor terug.
Oproepen aan het Legioen zijn wellicht niet de beste keuze. Voor je het weet staan er weer een aantal malloten met hoodies in een of andere voortuin, sneuvelen er ruiten of erger. Maar jouw blinde vertrouwen in de deskundigheid van bestuurders omwille van het feit dat ze bestuurder zijn is wel heel erg naïef. Wie het reilen en zeilen van RvC en Stichting Continuïteit Feyenoord maar een beetje volgt heeft voldoende reden om op goede gronden wantrouwend te zijn, zonder zelf enorme bestuurservaring te hebben.