Varkenoord ballen

Opinie

Op voetbal gokken was nog nooit zo populair!

Van de redactie

Het mag geen verrassing zijn dat er veel verschillende manieren zijn om op voetbal te wedden. Met de recente legalisering van online gokken in Nederland kunnen fans nu nog meer dan ooit genieten van weddenschappen.

Voetbal en gokken hebben de laatste decennia nauwe relaties met ontwikkeld. Sinds de opkomst van online gokken begin jaren negentig hebben clubs in heel Engeland en Spanje (en andere landen) weddenschappen omarmd als een miljardenindustrie. Waarom is dit gebeurd? Er zijn een aantal redenen dat dit een dergelijk goede combinatie is.

Voetbal is een simpel spel om te begrijpen
We zullen het niet hebben over het feit dat sommige mensen de basisbegrippen van voetbal, zoals buitenspel, laatste man of hands, nog steeds niet begrijpen. Het concept achter voetbal is relatief eenvoudig en moeilijk te begrijpen regels zijn niet nodig voor zo'n eenvoudig spel. Als je dat vergelijkt met de wiskundige berekeningen met poker bijvoorbeeld dan is het al snel duidelijk waarom zoveel meer mensen de voorkeur geven aan het inzetten op voetbal.

Het is spannend en willekeurig
Natuurlijk de legendarische quote van Gary Lineker niet meegerekend (‘Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers’), het feit is wel dat voetbal altijd onvoorspelbaar is. Hoewel een ploeg die aan het einde van de rit leidt nog steeds een voordeel heeft in het voetbal, is dat geen garantie voor de overwinning. Daarvoor is voetbal te onvoorspelbaar. Dit voegt spanning toe aan het wedden op voetbalwedstrijden.

Meestal online
Meestal gebeurt al het gokken online, maar dit is niet per se altijd het geval. In sommige steden of dorpjes kan je nog een ouderwetse bookmaker vinden. Maar meer dan 85% gokken gebeurt online. Dat is een goede zaak voor de spelers die dan vaak meer bonussen krijgen. Want als online goksite bespaar je veel op operatie kosten en hoef je geen gebouw te leasen bijvoorbeeld.

Online gokken kan ook makkelijk gelijk waar en wanneer. Als je naar een bookmaker gaat moet je vaak al uitplannen hoe je naar die locatie gaat ipv dan je telefoon er even bij te nemen. Om online en mobiel te gokken kan je naar kaartspellen gaan.

Gelijk waar, gelijk wanneer
Vroeger keken we de Eredivisie en misschien hier en daar een wedstrijd uit de Bundesliga. Dankzij de proliferatie van uitzendingen en online-verslaggeving kan zelfs de meest toevallige voetbalfan nu competities over de hele wereld volgen, ook in landen met heel andere tradities dan zijn eigen land.

Natuurlijk weet je dat de meeste wedstrijden en competities worden gespeeld van augustus tot mei. Dat betekent echter niet dat er geen sportevenementen plaatsvinden in andere maanden dan juli of augustus - er zijn heel wat competities waarvan het schema niet het gebruikelijke schema volgt.

We hebben het over competities als Zweden, Noorwegen, IJsland, Kazachstan, en Finland. Deze worden om voor de hand liggende redenen tijdens de zomermaanden gespeeld. In feite kun je, ongeacht de tijd van het jaar, kiezen uit een groot aantal wedstrijden om op te wedden - voetbal is de duidelijke uitzondering. De meeste andere sporten bieden dergelijke mogelijkheden alleen in bepaalde periodes van het seizoen.

Het maakt het spel spannender en interessant
Misschien zit je een wedstrijd te kijken die een bloedeloze 0-0 lijkt te gaan worden. Dat is op zich vrij saai en misschien zelfs het kijken niet waard.
Maar als je een paar euro inzet op het feit dat het 1-0 voor de thuisploeg zou worden, dan zit je het grootste deel van de wedstrijd met samengeknepen billen. Voetbalweddenschappen maken zelfs minder spannende wedstrijden veel spannender om naar te kijken.

Delen

Reacties

Nog geen reacties