Pro Shots
Opinie
Nee Priske, zó veel blessures hoort niet 'gewoon bij voetbal'
"It's just a part of football", reageerde hoofdtrainer Brian Priske de afgelopen dagen constant wanneer hij gevraagd werd naar de blessuresituatie bij Feyenoord. Maar de coach zei er ook bij: "Het is niet alleen pech. De meeste blessures komen door de load." Daarmee lijkt Priske het blessureprobleem af te schuiven op de volle kalender. Maar is dat wel terecht?
Het wisselvallige spel van Feyenoord is aan één belangrijke zaak toe te schrijven: fitheid. De belastbaarheid van de selectie van Feyenoord slingert nog meer heen en weer dan het schommelschip in de Efteling. Natuurlijk, Feyenoord zit in een ongekend zware serie aan wedstrijden. Maar speelde Feyenoord vorig seizoen minder wedstrijden? En oogden ze toen net zo uitgeput en afgepeigerd als nu? Op beide vragen kan hetzelfde worden geantwoord: nee.
'Tien tot twaalf minuten trainen'
De uitspraken van Dávid Hancko tijdens de persconferentie na afloop van Feyenoord - Red Bull Salzburg spraken boekdelen. "We zijn niet eens fit genoeg om te trainen. Het grootste deel van de wedstrijdvoorbereiding bestaat uit het bespreken van videobeelden. Op het veld kunnen we tien à twaalf minuten tactisch trainen, heel even verdedigend en aanvallend. Dan zeggen de fysieke coaches dat we al aan onze max zitten, en dat we van het veld af moeten." Een team dat beter gaat voetballen van iets meer dan tien minuten aan trainingsarbeid op het veld? Denk het niet.
Toeval?
Of blessures toeval zijn? Natuurlijk is dat altijd een factor. Een nare botsing, een doodschop: het kan altijd gebeuren. Maar spierblessures komen vaker wel dan niet voort uit overbelasting. Ofwel spelers keren gehaast terug op het veld na een blessure en moeten meer minuten maken dan ze aankunnen, of spelers zitten aan het eind van hun Latijn, maar moeten toch door. Zie Ayase Ueda, die de wedstrijd tegen Ajax nipt wist te halen, maar al na een halfuur geblesseerd uitviel en de rest van dit jaar niet meer in actie komt. Was Ueda wel fit genoeg om te spelen? Of Carranza, die in het begin van het seizoen nooit speelde, en de laatste weken ineens heel veel speelminuten moest maken. Geblesseerd. Lotomba, die woensdag na twee weken afwezigheid weer in de basis startte, maar in de rust weer afhaakte. Geblesseerd.
Timber
Ook de casus Timber is er één om je vraagtekens bij te zetten. De aanvoerder viel in de blessuretijd van de wedstrijd tegen FC Utrecht uit met een enkelblessure. Hij kreeg een vervelende tik. Pech, kun je denken. Maar wat geen pech is, is hoe je vervolgens omgaat met zo'n blessure. De verantwoordelijken bij Feyenoord besloten hem drie dagen later tegen Ajax weer op te stellen, net als de wedstrijden erop, tegen AZ en Salzburg. Maar de Utrechter haakte woensdag geblesseerd af; hij kon écht niet meer verder. De captain erkende dat het nog altijd de nasleep was van de tegen FC Utrecht opgelopen enkelblessure, en sprak de woorden zichtbaar geëmotioneerd uit. Tijdens de eerste helft was al eens te zien dat Timber naar de kant ging om nog wat extra pijnstillers naar binnen te werken.
Gaan Priske, de medical en performance staff wel verantwoord met hun spelers om? Of wordt alleen maar nagedacht over de korte termijn? "Het is een uitdaging. Sommige spelers moeten we meer in bescherming nemen. Tegelijkertijd moeten we ook presteren en wedstrijden winnen", zei de coach na afloop van de wedstrijd van woensdag. De Deen en zijn staf hebben daarin de schijn tegen. De keuzes lijken nu veel gemaakt te worden voor de korte termijn, terwijl het voor het welzijn van spelers beter zou zijn om meer rust te krijgen. Daarnaast zijn er ook de hardnekkige geruchten over de trainingsarbeid van het begin van het seizoen. Feyenoord zou in de eerste fase van het seizoen onder Priske veel harder hebben getraind dan onder Slot, of zelfs te hard. Om nog te zwijgen over het aantal tegendoelpunten in de eindfase van een wedstrijd, wat ook geen toeval kan zijn.
Verschil met Feyenoord onder Slot
Opvallend is met name het contrast met de voorgaande seizoenen onder Arne Slot, én leden van de performance staff Ruben Peeters en Leigh Egger. Ook die twee vertrokken: Peeters ging mee naar Liverpool en Egger zit inmiddels bij het Australische nationale elftal. Volgens Hancko werkt Feyenoord nog altijd vanuit dezelfde filosofie als onder hen, maar toch is het verschil immens. Slot, die inmiddels heel Engeland alweer om zijn vinger weet te winden, had nauwelijks last van dit soort blessuregolven, ook niet in zware periodes als deze. Maar miste hij eens een handvol basisspelers, ging het nauwelijks ten koste van de manier van spelen. Iedereen wist wat van hem verwacht werd.
In Liverpool is de blessuresituatie sinds de aanstelling van Slot (en Peeters) aanzienlijk verbeterd. De Bergentheimer heeft, ondanks dat vrijwel al zijn spelers laat terug waren vanuit interlandverplichtingen deze zomer, een topfitte selectie op de been. Blessures? Ja, die zijn er zeker. Harvey Elliott brak zijn voet, en Diogo Jota liep een ribblessure op na een vervelende landing. Deze kun je onder het kopje 'pech' scharen. Alleen eerste keeper Alisson heeft een spierblessure aan de hamstring. Dat terwijl de fitheidssituatie onder Jürgen Klopp van de voorgaande seizoenen vergelijkbaar was met die van het Feyenoord van nu.
Financiële gevolgen
De blessuregolf van Feyenoord heeft flinke invloed op de prestaties op het veld. De ploeg oogt vermoeid, kan daardoor nauwelijks trainen en kwalitatief wordt het er door gebrekkige fitheid van belangrijke spelers ook niet beter op. Dat zou ook nog eens verregaande financiële gevolgen kunnen hebben. Want Feyenoord stond er, voor woensdagavond 21:00 uur, uitstekend voor in de Champions League. Maar na de wedstrijd tegen Salzburg hangt de vlag er behoorlijk anders bij. Geen overwintering in het miljoenenbal kan de Rotterdammers een flinke financiële strop opleveren. Zeker als plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen ook niet wordt bewerkstelligd. Ligt dat alleen aan fitheid, en aan Priske en zijn staf? Natuurlijk niet. In de breedte heeft Feyenoord dit seizoen onvoldoende kwaliteit ten opzichte van bijvoorbeeld PSV. Maar zelfs met deze groep moet de tweede plaats in de Eredivisie meer dan haalbaar zijn.
Belletje
Priske zei in zijn eerste persconferentie: "Ik heb van de club begrepen dat ik Arne Slot altijd mag bellen. Dat ga ik ook zeker doen, maar ik wil eerst een eigen indruk krijgen van de mensen binnen de club." Een welgemeend advies aan Brian Priske, voor het geval hij Slot nog niet heeft gesproken: pak de telefoon en pleeg het belletje. Misschien gaat het Feyenoord dan net zo voor de wind als Arne Slot en Liverpool.
Reacties
Nu even over zondag, die wedstrijd is super belangrijk. Daarna 2 weken geen wedstrijden van Feyenoord, paar moeten weer op pad, maar Timber blijft maar lekker thuis en gasten in lappenmand gaan verder met hun herstel.
Laat nu zondag zoveel mogelijk gasten die fit zijn spelen op hun eigen plek, dus niet een Smal als soort rechtshalf, Paixao als soort 10, nokken met die onzin.
Enige die wel zeker op wat verschillende plekken goed kan spelen is Bueno, die deed toch al de hele linkerkant tegen die Oostenrijkers.
Bartje dus geen rechterspits meer, dat kan gewoon niet.
Dus om te beginnen voorin op rechts Hadj Moussa, op links Paixao. Spits Carranza als die fit is en anders gewoon die Redmond.
Maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn vermoed ik, geen probleem mee.
De keuze voor Wellenreuther (fouten tegen o.a. Willem II, Leverkusen, NEC, Girona (veroorzaakte knullig penalty) GAE, Benfica, ajax en Salzburg) als eerste keeper is een absolute mispeer geweest. Tuurlijk ging er meer mis bij de tegengoals, maar Wellenreuther blijkt dit seizoen geen keeper waar je dan op kunt bouwen.
Tactische beslissingen uit tegen Sparta (Zerrouki niet wisselen met geel op zak), Groningen uit (Carranza voor Zechiël, Benfica uit (bijna de wedstrijd weggeven na systeem wissel), ajax thuis (geblesseerde Ueda opstellen en geen antwoord op spel ajax) en Salzburg thuis (merkwaardige opstelling en geblesseerde Timber opstellen) die helemaal nergens op lijken. Ook de irritaties in het veld zijn veelzeggend. Dit was eerdere seizoenen veel minder zichtbaar.
En dan de fitheid van de selectie. Alles wordt afgedaan met 'that's football', echt om moedeloos van te worden. Het is echt ongekend hoe uitgeblust Feyenoord oogt en we zitten pas begin november. Hij heeft de selectie fysiek helemaal gesloopt met als gevolg dat ze maximaal kwartier kunnen trainen. Ook de vele tegengoals in de slotfase van wedstrijden zijn veelzeggend. Hij levert samen met de medische en performance staf een totale wanprestatie. Het is ook erg naïef dat ze bij Feyenoord denken alles maar intern te kunnen oplossen (vertrek Peeters/Egger en geen TD aanstellen).
Op de persconferentie kreeg Priske ook nog de vraag van 'waarom worden er niet zoals onder Slot oefenwedstrijden gespeeld? Zijn antwoord was 'we hebben tegen de onder 21 gespeeld'. Een wedstrijdje begin september (!). Dit werd in de vorige jaren gedaan om alle spelers belastbaar te maken voor meerdere wedstrijden per week. Hij lijkt totaal niet het idee erachter te begrijpen. Nu moeten spelers vanaf 0 minuten ineens veel minuten maken met alle gevolgen van dien.
Priske eruit gooien heeft voor nu geen zin, want vooral op fysiek vlak is het kwaad al geschied en dit kun je een opvolger ook niet aandoen. Maar het allerliefste zie ik aan begin seizoen 25/26 een andere trainer (icm reorganisatie medische en performance staf) die er niet vanaf het begin een teringzooi van maken.
Monaco thuis. Je seizoensopening, je connectie met het thuispubliek.
Dan een B en zelfs C ploeg opstellen want ze kunnen geen 3 wedstrijden in de week aan.
Terwijl je van Slot komt die om de haverklap wedstrijden op topniveau inplande.
Ik zat daar met mijn kids. Echt volkomen belachelijk.
Naar de eerste 2 (directe CL plaatsing) kijk ik op dit moment niet eens en bij de eerste 3 eindigen (voorronde CL) zal ook een hele zware opgave worden gezien de fysieke gesteldheid van de selectie. En bij voorronde CL zul je de selectie vanaf het begin op orde moeten hebben en dat is Feyenoord überhaupt niet gelukt de laatste 3 jaar.
En ik zou zo graag zien dat ze intern nu al aan het zoeken zijn naar de ontbrekende pionnen?
Wat me woensdag ook hogelijk verbaasde is dat Priske het halve elftal (en daarmee de patronen die bleken te werken) overhoop gooide om de blessures op te vangen. Waarom Osman niet gewoon op rechts, een echte middenvelder (Nadje of Zechiel) i.p.v. de dolende Ivanusec en Redmond voor de leeuwen gegooid. We waren favoriet, toon dan eens lef i.p.v. laf afwachtend voetballen.
Ook als we dan na de blunder van Wellenreuter verloren hadden, had ik een betere avond gehad dan nu.
Ik ben erg benieuwd hoe ze hier uit gaan komen. Want het verschil met onder Slot is wel schrijnend qua belastingblessures. Dat is niet alleen meer domme pech. Voor nu is het enorm frustrerend, want van het voetbal in die spetterende wedstrijden tegen Eagles en Benfica is echt helemaal niets meer over. Waar Feyenoord vorig jaar aan het einde van de wedstrijd juist energie over had ten opzichte van de tegenstander en zo vaak nog wedstrijden besliste, lijkt het er nu op dat de puf er na een goed kwartiertje wel uit is. Zoals het nu gaat, en zeker met een Ajax met de wind in de zeilen, ga je van zijn levensdagen die tweede plek niet halen.
mijn eerste wedstrijd in de kuip was die van tegen MVV in 1977 met de bekende namen .
Geen gezeur geen gezeik inzet werd er verwacht van Kraay SR. en ze bleven maar gaan vechten om elke bal tegenstanders kwamen niet in de 16 maar werden op het middenveld opgevangen of eronderuit geschop .
de trainingen bestonden toen alleen maar buiten in weer en wind lopen tot je er bij neer viel geen balletje naar elkaar spelen dat deden ze in de jeugd .
een krachthonk hadden ze niet waar het lekker warm was nee boslopen in het kralingse bos heuveltje op en af voor je bovenbeen spieren en hamstrings.
Als je nu kijkt lopen ze al in de tweede helft te klagen over pijntjes in de bovenbenen.
nog een ding pilletjes tegen vallende ziekte die zijn er nog steeds niet.
BESTUUR GA EENS PRATEN MET WILLEM EN LUISTER EENS NAAR DIE MAN HOE DAT ZE VROEGER WERDEN AANGEPAKT.
EN LAAT DIE JONGENS VAN F1 IS KARAKTER TONEN WANT HET ZIJN VOETBALLERS EN GEEN CIRCUSARTIESTEN