Kongolo bron lehavre.fr

lehavre.fr

Nieuws

Oud-Feyenoorder Kongolo terug van weggeweest: "Nothing is impossible"

Twan

Terence Kongolo is sinds afgelopen zomer actief bij het Franse AC Le Havre, dat uitkomt op het tweede niveau. Sinds zijn vertrek na het kampioensjaar kreeg de oud-Feyenoorder veel tegenslagen te verwerken. In een interview met het Algemeen Dagblad laat de 29-jarige verdediger weten dat het nu goed met hem gaat.

Terence Kongolo kende na een sterke periode bij Feyenoord, avonturen bij AS Monaco, Huddersfield en Fullham. Waar zijn periode bij Huddersfield nog enigzins succesvol verliep, kende de verdediger veel blessureleed bij Fullham. Bij een invalbeurt van tien minuten brak hij zijn voet, waarna hij tijdens de lockdown moest revalideren. 

Na een herstelperiode van een half jaar voor de voet, stond Kongolo nog langer langs de kant vanwege enkel- en achillespeesklachten. Pas veertien maanden later mocht de linkspoot een nieuwe poging wagen. Hij speelde een goede wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers, maar de lichte pijn in zijn knie na de wedstrijd bleek ernstiger dan verwacht waardoor weer een lange revalidatie nodig was. "Ik ben geen opgever, maar toen was ik er even klaar mee. Ik kon op tv ook geen voetbal zien.’’

Door de opeenvolgende langdurige blessures verloren clubs interesse in de Nederlander. "Ik speelde amper. 80 procent van de clubs gaf aan geen risico met me te willen nemen. Ik vond dat heel moeilijk te accepteren. Ik zag het niet meer zitten en had ook geen vertrouwen meer in mijn toekomst.’’ 

In dezelfde periode verloor Kongolo ook nog eens een goede vriend. "In de dagen erna was ik ontroostbaar. Wanhopig ook." De verdediger vond uiteindelijk zichzelf terug door troost te vinden in het geloof. "Een andere vriend vroeg me eens mee te gaan naar de kerk. Dat heb ik gedaan. Dat werd de ommekeer."

Inmiddels is Kongolo uitgeleend aan Ligue 2 koploper Le Havre, waar hij een vaste basiskracht is geworden. Hier heeft hij in het huidige seizoen al meer wedstrijden gespeeld dan de drie vorige seizoenen bij elkaar. "Ik ben topfit, maar als je zo lang zo weinig hebt gespeeld, heb je even nodig om je toplevel te halen. Het is weer veel ervaren en momenten herkennen. Dat gaat steeds beter en ik voel dat ik weer helemaal de oude word." 

Met zijn 29 jaar heeft Kongolo nog een aantal jaar om zijn voetbalcarrière nieuw leven in te blazen. Dromen over het spelen in de Engelse top en een rentree bij het Nederlands elftal lijken ver weg, maar niet onmogelijk. "Ik ben happy hier. We zullen zien. Ik heb nog wat jaren voor me en ik wil alsnog de Engelse top halen. Maar wel stap voor stap. De eerste is maar eens lang fit blijven. Maar zolang ik het pad van God volg, weet ik: nothing is impossible.”

Delen

Reacties

Jullie laten een belangrijk deel uit zijn verhaal weg. Jammer. Dit moet je wel lezen:
Zo gleed Kongolo steeds verder af. Hij vond zich zelfs even terug bij de Onder 18-lichting van Fulham. Tijdens de transferperiodes ontdekte hij bovendien dat clubs elkaar niet langer verdrongen om zijn handtekening. ,,Ik speelde amper. 80 procent van de clubs gaf aan geen risico met me te willen nemen. Ik vond dat heel moeilijk te accepteren. Ik zag het niet meer zitten en had ook geen vertrouwen meer in mijn toekomst.’’
En dan moest de grootste moker¬slag dus nog komen. Hoe bruut ook, de dood van zijn vriend – waarvan hij de oorzaak niet kwijt wil – werd zijn redding, weet Kongolo inmiddels. ,,In de dagen erna was ik ontroostbaar. Wanhopig ook. Een andere vriend vroeg me eens mee te gaan naar de kerk. Dat heb ik gedaan. En nog een keer. En nog een keer. Zo ontving ik Jezus Christus in mijn leven. Dat werd de ommekeer.’’
Bijbel
Kongolo ging meer leven als prof. Dure aankopen ruilde hij in voor de bijbel, de discotheek voor de kerk in Londen. ,,Ik ging beseffen: het is de duivel die ons in de maling neemt’’, legt hij uit, met zo nu en dan met een Engelse term ertussendoor. ,,Dat flashy leven van dure auto’s, horloges en flessen alcohol waarmee je stoer denkt te zijn: het verblindde ons. De verleiding is enorm. Iedereen wil erbij horen. Zelfs degenen die geen geld hebben. Dat maakt het ook een nepwereld. En ik verdiende veel geld. Dan is het nog lastiger offers brengen. Ik was jong en ik heb fouten gemaakt. Daar heb ik flink van geleerd.’’
Wat hij vooral leerde? ,,Dat als je het pad van God volgt, de rest vanzelf komt. Ik voelde me veel gelukkiger toen ik écht leefde voor mijn beroep. Ik voelde eindelijk joy en peace, vreugde en rust. Natuurlijk denk je ook weleens: waar was ik als voetballer als ik Hem eerder had gevonden? Dat zal ik niet weten. Dat hoeft ook niet. Ik was bijna kapotgegaan aan de roem, maar ik ben dankbaar dat ik dit inzie nu ik nog voetbal. Het is nooit te laat om te leren. Je moet het meemaken om het te beseffen. Daardoor ga ik eindelijk écht goed om met het talent dat Hij me heeft gegeven.’’
Toeval is het voor Kongolo niet dat vanaf de dag dat hij God omarmde, hij uit het donkere gat begon te kruipen en als voetballer steeds meer licht ging zien. Hij is al een jaar blessurevrij. Le Havre huurde hem in de zomer van Fulham. Van de afgelopen negen competitieduels miste hij geen minuut. Met de club uit de Franse havenstad is hij bovendien hard op weg naar de Ligue 1.
Stap voor stap
,,Ik ben topfit, maar als je zo lang zo weinig hebt gespeeld, heb je even nodig om je toplevel te halen. Het is weer veel ervaren en momenten herkennen. Dat gaat steeds beter en ik voel dat ik weer helemaal de oude word’’, stelt Kongolo, die al weet dat hij bij Le Havre kan blijven. ,,Ik ben happy hier. We zullen zien. Ik heb nog wat jaren voor me en ik wil alsnog de Engelse top halen. Maar wel stap voor stap. De eerste is maar eens lang fit blijven. Maar zolang ik het pad van God volg, weet ik: nothing is impossible.” Niets is meer onmogelijk.
Juiste woorden kongolo zolang je het pad van God volgt is er niks onmogelijk 🔥
Was goede speler, maar gaat nu echt de Engelse top niet meer halen. Hoop dat hij nu langere tijd fit zal zijn.
Met Kongolo als linksback, hoefde we ons ook zelden zorgen te maken. Ik denk, dat ik hem zelfs beter vond dan Malacia of Hartman, terwijl het eigenlijk niet eens zijn favoriete positie was. Wat ik ook altijd sterk aan hem vond, was dat hij er gelijk stond, alsof hij er al jaren speelde.
@ftm is castellanos optie bij vertrek gimenez
@FeyenoordTM is Feyenoord eigenlijk bezig met een verlenging van de contracten van Slory en Kleijn aangezien deze in 2024 aflopen?
Ik gun hem het allerbeste. Ik word alleen misselijk van dat slappe gelul over het geloof.
Kongolo mag toch zeggen waar hij steun van krijgt? Als hij had gezegd dat zijn vriendin hem er door heen had gesleept had dat wel gemogen? Blijkbaar zit je iets dwars.
Ongelooflijk wat een fysieke tegenslagen deze jongen heeft gehad. Was bij ons ook al sprake van. Kan me de herhaaldelijke hamstringklachten ook nog goed voor de geest halen. Zonde, aan zijn talent heeft het niet gelegen.