jim-breeman-sports-photography-feyenoord-fc-emmen-5-0-2

Jim Breeman Sports Photography

Overzicht • De Kuip maakt zich klaar voor haar dertiende grote finale

Nigel

Vanavond spelen Kroatië en Spanje de finale van de UEFA Nations League. De finale wordt gespeeld in De Kuip. Voor het eerst sinds 2002 vindt er weer een grote Europese finale plaats in het stadion van Feyenoord. Eerder vond er de finale van de Wereldbeker plaats, twee finales van de Europacup I, zes finales van de Europacup II, twee finales van de UEFA Cup en de finale van het Europees Kampioenschap van 2000. In geen enkel ander stadion in Europa zijn er zoveel grote finales gespeeld als in De Kuip.

15 mei 1963: Finale Europacup II

Tottenham Hotspur en Atlético Madrid hadden de eer om voor het eerst in De Kuip een grote Europese finale te spelen in het toernooi van de Europacup II. 49.000 toeschouwers zagen Tottenham Hotspur met 5-1 winnen van Atlético.

23 mei 1968: Finale Europacup II

Vijf jaar later vond alweer de volgende finale van de Europacup II plaats in De Kuip. Twee klassieke clubs stonden tegenover elkaar in de finale: AC Milan uit Italië en HSV uit Duitsland. Het was destijds nog toegestaan om staanplaatsen te hebben in de stadions. Hierdoor had de finale in De Kuip 53.276 toeschouwers. AC Milan won met 2-0.

9 september 1970: Finale Wereldbeker

Feyenoord had in het seizoen 1969/1970 voor het eerst als Nederlandse club de Europacup I gewonnen. Hierdoor speelde het met de winnaar van de Copa Libertadores een finale om de wereldtitel. De wereldtitel werd destijds beslist met een uit- en thuiswedstrijd. De beslissingswedstrijd om de wereldbeker vond plaats in De Kuip. Feyenoord nam het op tegen het Argentijnse Estudiantes de la Plata. In Argentinië eindigde de wedstrijd in 2-2. 63.475 toeschouwers zagen Feyenoord wereldkampioen worden. In De Kuip werd het 1-0 voor Feyenoord dankzij het enige doelpunt van Joop van Daele.

31 mei 1972: Finale Europacup I

In 1972 vond voor het eerst een finale van het allergrootste Europese clubtoernooi plaats in De Kuip. De finale van de Europacup I, tegenwoordig bekend als de UEFA Champions League, ging tussen Ajax en Internazionale. De club uit Amsterdam won met 2-0, met 61.354 toeschouwers aanwezig.

8 mei 1974: Finale Europacup II

Voor de derde keer vond de finale van de Europacup II plaats in De Kuip, ditmaal tussen FC Magdeburg en AC Milan. De finale ging niet de geschiedenisboeken in vanwege de geweldige sfeer. Er waren slechts 4641 toeschouwers bij deze finale. FC Magdeburg won de finale met 2-0 en pakte voor het eerst een Europese prijs. FC Magdeburg was destijds nog een club die actief was in Oost-Duitsland. Reizen van Oost-Duitsland naar Nederland was destijds taboe en er was vanuit Italië nauwelijks belangstelling voor de finale, waardoor er heel weinig toeschouwers waren.

29 mei 1974: Finale UEFA Cup

Drie weken later vond in het voetbalseizoen 1973/1974 de tweede grote Europese finale plaats in De Kuip. Feyenoord won in eigen stadion voor het eerst de UEFA Cup door het tweeluik met Tottenham Hotspur te winnen. Tot en met 1997 werd de finale van de UEFA Cup steeds over twee wedstrijden gespeeld, waardoor je als club in de finale sowieso een grote Europese wedstrijd in eigen stadion had. De eerste wedstrijd werd gespeeld in Engeland en eindigde in 2-2. In De Kuip won Feyenoord met 2-0 en won het voor het eerst sinds 1970 weer een Europese prijs. 59.317 toeschouwers zagen Feyenoord voor het eerst in haar geschiedenis de UEFA Cup winnen.

26 mei 1982: Finale Europacup I

In 1982 vond voor de tweede keer de finale van de Europacup I plaats. Aston Villa kroonde zich in deze wedstrijd tot de beste club van Europa door met 1-0 van Bayern München te winnen in De Kuip. Voor de zesde keer op rij won een Engelse club de finale van de Europacup I. Er waren 46.000 toeschouwers aanwezig.

15 mei 1985: Finale Europacup II

De Kuip groeide langzaam uit tot een iconisch finalestadion. Drie jaar na de laatste Europese finale vond alweer de volgende plaats, ditmaal om de Europacup II. Everton won in Rotterdam met 3-1 van het Oostenrijkse Rapid Wien en veroverde zo hun enige behaalde Europese titel. 38.500 toeschouwers waren aanwezig in Rotterdam.

15 mei 1991: Finale Europacup II

In de finale van 1991 stonden er twee gigantische clubs tegenover elkaar. Manchester United en FC Barcelona vochten in De Kuip uit wie de Europese prijs zou winnen. Manchester United, onder leiding van Sir Alex Ferguson, won met 2-1 van het FC Barcelona van Johan Cruijff en Ronald Koeman, die scoorde in de 79e minuut voor de Catalanen. 43.500 toeschouwers zagen Manchester United de Europacup II winnen. De club won voor het eerst in haar geschiedenis het toernooi.

14 mei 1997: Finale Europacup II

Dit was de laatste finale van de Europacup II in De Kuip. Het grote FC Barcelona nam het op tegen het toen nog bescheiden Paris Saint-Germain. In tegenstelling tot de finale van 1991 trokken de Catalanen nu wel aan het langste eind. FC Barcelona won de finale met 1-0. 52.000 toeschouwers waren aanwezig bij deze finale.

2 juli 2000: Finale UEFA EURO 2000

Op papier was dit de grootste wedstrijd ooit georganiseerd in De Kuip. In de zomer van 2000 werd het Europees Kampioenschap voetbal georganiseerd in Nederland en België. De Kuip kreeg de finale toegewezen. Wereldkampioen Frankrijk nam het op tegen Italië. Na 90 minuten stond het 1-1 en volgde er een verlenging in Rotterdam. In die verlenging scoorde Frankrijk de 2-1, waardoor ze meteen Europees kampioen werden. Er werd gespeeld met een 'golden goal' in de verlenging, en de Fransen wisten direct na het doelpunt van Trezeguet dat ze de Europese titel hadden gewonnen. 48.200 toeschouwers zagen Frankrijk in De Kuip Europees kampioen worden.

8 mei 2002: Finale UEFA Cup

In het seizoen waarin Feyenoord begon in de UEFA Champions League, speelde het de finale van de UEFA Cup in de eigen Kuip. Na overwinningen op Freiburg, Rangers, PSV en Internazionale bereikte Feyenoord de finale van de UEFA Cup in Rotterdam. In die finale nam Feyenoord het op tegen de Duitse landskampioen Borussia Dortmund. In een enerverende finale won de ploeg van coach Bert van Marwijk voor de tweede keer in haar geschiedenis de UEFA Cup. 47.000 toeschouwers zagen Feyenoord in eigen stadion de UEFA Cup winnen. De UEFA Cup winst van Feyenoord is vooralsnog de laatste keer dat een Nederlandse club een Europese prijs won.

18 juni 2023: Finale UEFA Nations League

Na 21 jaar vindt er weer een grote finale plaats in De Kuip. De historie bewijst dat De Kuip een indrukwekkende geschiedenis heeft als het gaat om grote finales. Vandaag voegen we nog een finale toe aan die lange lijst, waardoor het totaal aantal grote finales in De Kuip op dertien komt. Geen enkel ander stadion kan tippen aan dit aantal finales dat in De Kuip heeft plaatsgevonden. Het Nederlands elftal heeft de finale niet weten te bereiken. Vanavond nemen Kroatië en Spanje het tegen elkaar op in De Kuip, waarbij ze strijden om de Nations League.