Bart-Nieuwkoop

VK Sportphoto

Opinie

POLL • Smaakt de nieuwe positie van Nieuwkoop naar meer?

Stan

In de eerste seizoenshelft viel Bart Nieuwkoop vanwege concurrentie en blessures regelmatig buiten de boot bij Feyenoord. Na de winterstop komt de zomeraanwinst echter steeds vaker in actie. Niet als vleugelverdediger, maar op de rechtsbuiten-positie, waar hij met zijn passie en strijd voorlopig goed voor de dag komt. Is het experiment van Arne Slot een noodoplossing, of smaakt het naar meer?

Aanvankelijk werd Nieuwkoop gehaald als een extra optie op de rechtsback-positie. Lutsharel Geertruida wordt bij afwezigheid van Gernot Trauner namelijk regelmatig naar het centrum van de verdediging geschoven, waardoor de komst van de zelfopgeleide Nieuwkoop niet als een overbodige luxe gold.

In het systeem dat Slot bij Feyenoord hanteert wordt veel van de vleugelverdedigers verwacht. Geertruida en Hartman, de vaste keuzes op back-posities, hoeven niet meer langs de zijlijn de rennen om een naar binnentrekkende buitenspeler te overlappen, zoals het geval was bij bijvoorbeeld Marcus Pedersen. In plaats daarvan trekken ze zelf veelvuldig naar binnen om een extra optie op het middenveld te creëren en te helpen bij de opbouw.

Qua speelstijl is Nieuwkoop meer een type Pedersen, waarbij hij het moet hebben van zijn loopvermogen en werklust. In de positie van rechtsback zoals die bij Feyenoord wordt ingevuld, kwam het teruggehaalde jeugdproduct dan ook niet altijd goed uit de verf. Bij zijn vorige club, Union Sint-Gillis, vervulde Nieuwkoop met succes de rol van wingback in een 3-5-2 systeem. Iets wat hem met zijn kwaliteiten op het lijf lijkt geschreven.

Experiment
Feyenoord speelt onder Slot dan weliswaar in een 4-3-3 formatie, maar dat heeft de trainer er niet van weerhouden Nieuwkoop eens op een aanvallendere positie uit te proberen Die keuze kwam mede voort uit het probleem dat Feyenoord heeft op de flanken, waarbij de buitenspelers elkaar weinig ontlopen, maar geen van allen nog wist te overtuigen. Onder Slot wordt nu eenmaal veel gevraagd van een vleugelspeler: naast aanvallen, moet er vooral ook worden drukgezet en worden meeverdedigd. Daar draait Nieuwkoop zijn hand in ieder geval niet voor om.

Slot kiest in het bekerduel tegen PSV dan ook voor het eerst voor Nieuwkoop. De oefenmeester hoopt daarmee de opbouw van de Eindhovenaren beter onder druk te kunnen zetten en een antwoord te hebben op het aanvallende gevaar van onder andere PSV-back Sergiño Dest. Dat experiment slaagt behoorlijk: Feyenoord wint met 1-0 van de club uit de lichtstad en een moegestreden Nieuwkoop doet precies waarvoor hij werd opgesteld.

Succes?
In de topwedstrijden die daarop volgden werd Nieuwkoop ook steeds als rechtsbuiten geposteerd, met wisselend succes. Tegen FC Twente werd de Zeelander na een helft gewisseld, terwijl hij in het uitduel met AZ pas in de tweede helft werd ingebracht. Slot trok uit het laatste duel de les, dat Nieuwkoop in het bekerduel tegen de Alkmaarders ook wel eens de sleutel naar succes kon zijn.

Zoals zo vaak, bleek de trainer van Feyenoord dat goed gezien te hebben. Met de hardwerkende Nieuwkoop als rechtsbuiten had AZ een stuk minder te vertellen dan een paar dagen eerder. Zo voetbalde de Stadionclub zich redelijk eenvoudig naar een 2-0 overwinning, waarbij Nieuwkoop als kers op de taart ook nog de laatste goal maakte.

De vraag die zich opdringt, is of het experiment met Nieuwkoop als rechtsbuiten een optie voor de lange termijn is. Tegen dominantere en aanvallendere tegenstanders lijkt de variant te werken, maar het opstellen van de rechtsback als vleugelaanvaller betekent ook dat spelers als Luka Ivanušec en Leo Sauer op de bank blijven zitten. "Als ik buitenspeler was bij Feyenoord en ik zag Bart Nieuwkoop als rechtsbuiten staan opgesteld, dan zou ik niet juichend naar huis gaan", zei Slot daar zelf al over. Kortom: Nieuwkoop als rechtsbuiten; een noodoplossing of smaakt het naar meer? Laat het hieronder weten!

Poll: Moet Slot Nieuwkoop vaker opstellen als rechtsbuiten?

Ja, stel Nieuwkoop voorlopig maar op als rechtsbuiten

Ja, maar dan vooral tegen aanvallende ploegen

Nee, het opstellen van Nieuwkoop was een noodoplossing

Delen

Reacties

Begrijp niet waar de discussie nieuwkoop over gaat bij de zogenaamde allesweters, er word altijd gezegd "de winnaar heeft gelijk"
Met nieuwkoop op rechtsbuiten is er blijkbaar meer balans in het elftal, slot is echt geen domme trainer.
Voor psv kregen we elke wedstrijd domme goals tegen.
Sinds psv met nieuwkoop op rechts vier x op rij de 0 achterin gewonnen van psv en 2 x van az en gelijk tegen twente.
Wat je vaak zag voor de wedstrijd tegen psv dat tegenstanders vaak doorkwamen over onze rechtervleugel omdat onze rechtsbuitens niet thuis gaven en de linksbacks van de tegenstanders daardoor vrij spel hadden en een overtal op het middenveld/aanval creërden.
Doordat nieuwkoop wel diep blijft gaan haal je dat gevaar weg en krijgt feyenoord grip op het middenveld en verdediging.
Kortom cijfers liegen niet
Ik vind het raar dat niemand het over wieffer centraal en gewoon zerrouiki inplaats van hem
Ik vind dat Nieuwkoop goed zijn best doet en vd buitenspelers had ik meer verwacht.
Toch zeg ik dat t een oplossing was voor ff
En Alireza gaat nog belangrijk zijn voor ons.
We zijn weer bijna zover dat we van iedere wedstrijd op z'n minst een uitputtingsslag kunnen maken. Bart is daar een goede voor, maar Ali heeft bewezen dat hij dat ook kan. Ik vind wel dat Bart ook even de kans moet krijgen, om er wat automatisme in te slijpen met z'n medespelers. Misschien valt het tegen. Maar het kan ook zijn dat anderen juist beter of makkelijker gaan spelen door hem, zodra ze elkaar doorhebben. Geertje lijkt er ook weer iets meer zin in te hebben, het kan zijn dat Bart daar ook iets mee te maken heeft. Met hem erbij wordt het allemaal een tikkeltje agressiever op het middenveld, want Bartje zakt goed in, levert strijd, irriteert, en zit overal tussen. Die 2 kennen elkaar al langer dan vandaag ;-)
Toch grappig om te zien hoe Dest in de problemen komt door Bartje🤣
ja prima...alleen met de situatie nu met Trauner geblesseerd heb je een goede vervangende rechtsback nodig. En Nieuwkoop valt daar buiten de boot...
Gewoon Reid de kans geven, waarom wachten wij toch altijd met jeugd voor de leeuwen gooien ??
Die zat nu bij de selectie, dat is al heel wat bij slot, pest is dat we nooit eens 3-0 met rust voorstaan. Ik ben zelf ook fan van hem. Zou volgend jaar vast bij de selectie moeten komen.
JA voor het opstellen van Nieuwkoop! En voor al degenen die niet geïnteresseerd zijn in lange onderbouwde tactische analyses, maar alleen willen narren en grappen, dit is voor jullie de tijd om te stoppen met lezen.

VARIATIE. In mijn optiek moet er veel meer variatie in het spel van Feyenoord komen. Het pressen in de trechter is een prima tactiek, zeker met een speler als Timber, maar relatief makkelijk te verdedigen als het net wat minders swingt. Slot wil graag een extra man op het middenveld creëren en daardoor speel je veelal eigenlijk zonder rechtsback. Met Timber, Stengs een terugzakkende Giménez en twee naar binnen staande buitenspelers is het erg druk in het midden en gebeurt er niets aan de zijkanten. Kunnen de schuld hiervan geven aan het niet functioneren van de buitenspelers, maar mijns inziens gewoon tactische keuzes. Stap over naar een 523 (of hoe je het ook wil noemen) met Nieuwkoop (en Hartman) als winger en Stengs (en Paixão) als naar binnen trekkende buitenspelers en je krijgt een veel groter veld en meer variatie. In fases (afhankelijk van het verloop en de tegenstander) kan Nieuwkoop als buitenspeler en Stengs als 10. Dan kan je opeens optimaal druk zetten.
Als Hartman buitenom komt, Paixão naar binnen en houdt Stengs breed zakt Nieuwkoop terug (afhankelijk van de linksbuiten van tegenstander) enzovoort enzovoort. Variatie en bijna niet te verdedigen voor een tegenstander.
Zou het echt alleen tegen aanvallende tegenstanders proberen, en zelfs dan niet altijd. Prefereer toch een echte aanvaller, mits die genoeg inhoud heeft. Je levert gewoon erg veel creativiteit in en dat merk je tegen ingravende tegenstanders.
Tegen teams met een linksback die flink mee opkomt, werkt het. Bijvoorbeeld Moller Wolfe of Dest. Tegen Smal was het minder een succes, al komt die toch ook veel mee naar voren. Tegen Roma zou ik hem als wingback wel willen zien, maar tegen Sparta liever niet.
Ik ben zeer tevreden over de manier waarop Bart Nieuwkoop de rechtsbuitenpositie invult. Met zijn werklust en loopvermogen hebben we daar nu eindelijk een goede bezetting. Tot bijvoorbeeld Luciano Rodriguez komt, zou ik daar niets meer aan wijzigen!
Hij heeft 2 wedstrijden leuk gespeeld als rechtsbuiten, maar ook heeft hij als RB gigantische klote wedstrijden gespeeld(zoals tegen Twente). Ik zie nog steeds liever Lingr op 10 en Stengs op rechts.
Is er iemand die uit kan leggen waarom Lingr geen vaste waarde is ?
Ik hoor in mijn 020 werkomgeving door mijn voorkeur voor Feyenoord dagelijks dat ik geen verstand heb van voetbal maar ik vind Lingr geweldige speler. Zie ik dat dan echt zo verkeerd ?
Ik zou me van die 020 omgeving er maar niets van aantrekken wat ze zeggen.
Volgens mij verlangt Slot meer tactisch/technisch vernuft dan Lingr tot nog toe kan brengen. Ijver, jagen en terugverdedigen hoef je hem niet bij te brengen maar dat hebben we allemaal wel gezien. Slot wil combinaties en driehoekjes zien.

Over je werkomgeving kan ik uit ervaring alleen maar zeggen. Eerlijk en objectief over voetbal praten en vooral geen lange neus trekken als Feyenoord wint. Niks zeggen is 10x krachtiger! 💪🏻

Je zult merken dat ze je dan uit je tent lokken om zich ergens tegen af te kunnen zetten om hun frustratie op te botvieren.
Middenveld Zerrouki, Wieffer, Timber heeft te weinig aanvallende creativiteit.
Stengs moet dan eigenlijk op 10 ook om de lijnen uit te zetten. Tegen AZ thuis viel me op dat hij continu aan het coachen was.

Heeft dus niets met aanvallende ploegen te maken maar vooral een aanvallende back zoals Dest of Wolfe.

Ik denk dat Jahanbaksch dat ook kan brengen maar die is aanvallend wat sterker en verdedigend weer wat zwakker
Kortom denk Nieuwkoop en Jahanbaksch afwisselen.

Minteh alsjeblieft nooit meer opstellen
Het probleem is niet Nieuwkoop, die deed het fantastisch. Maar wat de laatste tijd ontbrak waren buitenspelers die de bal ook een beetje vasthouden. Paixoa deed het thuis tegen AZ stukken beter dan in de afgelopen weken. Feller, en veel effectiever met zowel zijn aanvallende als verdedigende acties. Dat mist bij Minteh die aanvallend te vaak zichzelf voorbij loopt en verdedigend niet altijd thuisgeeft. Zonder vleugels die de bal vasthouden is alle aanvoer naar Gimenez afhankelijk van het centrum of lange ballen. Dat is te voorspelbaar. Ik hoop dat Ivanusec, Sauer, Lingr en Minteh snel hun vorm vinden. Want zoals Nieuwkoop zelf ook al stelt: "Ik kan er niet drie voorbij". Dan komt ook Alireza weer terug en hoewel passeren niet zijn grootste kracht is laat hij de ploeg verdedigend nooit in de steek.
Een betere oplossing is er op dit moment niet