VK Sportphoto
Analyse
Priske onder de loep: ook bij Sparta Praag slowstarter, maar ommekeer in oktober
Brian Priske lijkt de boel sinds de interlandbreak op de rit te hebben in Rotterdam-Zuid. De 47-jarige coach uit Denemarken begon zwak aan zijn periode bij Feyenoord, maar heeft de wind in de zeilen na overwinningen op onder andere FC Twente, Benfica en FC Utrecht. Opvallend: bij Sparta Praag kende Priske een vergelijkbare start.
De eerste drie officiële wedstrijden van het seizoen waren zelfs nog slechter dan bij Feyenoord. Bij Sparta Praag begon zijn periode met een tweeluik tegen de Noorse club Viking, voor een plek in de UEFA Conference League. Over twee wedstrijden werd die ontmoeting met 2-1 verloren, en plaatste Sparta Praag zich zodoende niet voor Europees voetbal.
De eerste competitiewedstrijd dan. Thuis tegen Slovan Liberec verloor Priske met 1-2. Zo leek zijn tijd bij Sparta Praag zelfs al vroeg op zijn einde te lopen. Daarna ging het weliswaar beter lopen qua prestaties met drie overwinningen, maar deze werden daarna opgevolgd door liefst vijf gelijke spelen achter elkaar. Zo stond hij eind september op de zesde plaats in Tsjechië, met veertien punten uit negen duels (vijf minder dan bij Feyenoord) en lag hij uit Europa.
De start van Brian Priske bij Sparta Praag:
De ommekeer
Hoe anders was dat na de eerste interlandbreak in 2022. Vanaf de eerste week van oktober begon Priske te winnen met Sparta Praag, op een kansloze 4-0 uitnederlaag tegen Slavia Praag na. In de rest van het seizoen verloor de Deense coach niet één keer meer, en loodste hij Sparta Praag naar het eerste kampioenschap sinds 2014. Het seizoen erop deed hij het nog eens dunnetjes over; Sparta Praag pakte wederom de landstitel. Zijn naam was daarmee gevestigd.
Voor Feyenoord is te hopen dat de lijn die Priske bij Sparta Praag inzette ook in Rotterdam doorgetrokken gaat worden. Het wijst erop dat de Deen vaak moeite heeft om zijn ploeg aan zijn voetbalvisie te laten wennen, maar wanneer dit eenmaal zover is, hij tot grootse dingen in staat is. Maar of dit ook bij Feyenoord gaat lukken, moet de toekomst uitwijzen.
Reacties
Dat hij sowieso tijd nodig zou hebben was van meet af aan duidelijk dat hij die in aanvang beter had kunnen benutten ook. Je had van een TD die bij het vertrek van Slot nog riep dat de voetbalfilosofie goed verankerd was , mogen (moeten?) verwachten dat hij daarin net iets meer sturend was.
Dat het transferbeleid wel goed was, is ook betrekkelijk. De late komst van spelers is mede de oorzaak van een achterstand van 8 punten op PSV (+ het feit dat die ploeg zijn wedstrijden belachelijk makkelijk wint). Dat late zakendoen kan vermoedelijk niet los gezoen worden van de kostbare inschattingsfouten van een jaar eerder, Zerrouki en Ivanušec. Er leek een tweede grote uitgaande transfer noodzakelijk te zijn, voor er zaken gedaan konden (mochten?) worden. Dat is qua balans en begroting weliswaar begrijpelijk maar sportief een beperking met gevolgen.
Als je dan ook nog bedenkt dat Feyenoord al aan het maximum aantal uitgeleende spelers zit, is de manoeuvreerruimte in de transferwindow van januari héél beperkt. Kortom als je naar het beleid in de breedte kijkt en over een langere periode dan is het beeld niet onverkort positief zoals het natuurlijk ook niet onverkort negatief is.
Met een zelfstandig TD zou Feyenoord zijn zaakjes als het om voetbalbeleid gaat beter voor elkaar hebben dan nu, ook na de cosmetische aanpassingen van 3 weken terug, het geval is. Dat blijft, wat mij betreft, een reden tot normale kritiek. Dus zonder dat deze of gene 'op moet rotten'.
(Al hoop ik natuurlijk het omgekeerde...)
Nog wel punten verspelen misschien komend weekend al.
Eerst vanavond er vol tegenaan.