Feyenoordtraining
Nieuws
Promotiedroom in zicht: Feyenoord O21 en de weg naar de Tweede Divisie
De interlandperiode kabbelt rustig voort, een mooi moment om een blik te werpen op Jong Feyenoord. Het onder-21 elftal liep promotie naar de Tweede Divisie de afgelopen seizoenen keer op keer mis, maar dit seizoen lijken de kansen gunstig te zijn. Hoe staat het er nu voor en wat is er nog nodig om aan het einde van het seizoen de volgende stap te zetten?
Momenteel staat Feyenoord onder-21 eerste in de najaarscompetitie. Het team van Pascal Bosschaart staat met twee punten los van de nummer twee, ADO Den Haag, en heeft bovendien nog twee wedstrijden te goed. Belangrijk, want om voor promotie mee te doen dient de ploeg sowieso het najaarskampioenschap of het voorjaarskampioenschap binnen te slepen. Aan het einde van het seizoen zal het jeugdelftal zich moeten meten met de andere kampioen.
Tweede Divisie
Met alleen het kampioenschap in de onder-21 competitie is Feyenoord er nog niet. Directe promotie zal alleen plaatsvinden wanneer er een belofte team in de Tweede Divisie op de achttiende of zeventiende plek eindigt. Wanneer een van de jong elftallen tussen de tiende en de zestiende plek eindigt, zal er een play-off plaats vinden tussen het desbetreffende jong-team en Feyenoord onder-21, mits de Rotterdammers de titel pakken.
Momenteel zijn Jong Sparta en Jong Almere City actief in de Tweede Divisie, deze clubs staan nu respectievelijk elfde en tiende. Beide clubs staan op twee punten van de veilige zone. Met nog een hoop wedstrijden te gaan kan er uiteraard nog veel gebeuren, maar het huidige beeld voor Feyenoord is gunstig.
Voorgaande jaren
Dit seizoen lijken de factoren dus weer gunstig, maar ook de voorgaande seizoenen was Feyenoord dichtbij promotie. Vorig seizoen wist Jong Feyenoord de landstitel te veroveren nadat het eerst de voorjaarscompetitie had gewonnen. In de finalewedstrijd tegen najaarskampioen FC Twente/Heracles Acadamie wist het te winnen met 2-0. Echter bleef promotie uit, omdat de beloftenploegen in de Tweede Divisie uit de gevarenzone wisten te blijven.
In het seizoen 2021/22 waren de beloften van Feyenoord ook dichtbij promotie. Het jeugdelftal bereikte destijds de finalewedstrijd, maar wist dit niet te verzilveren. De ploeg verloor met 0-1 van Almere City onder 21.
Er is nog een lange weg te gaan voor Pascal Bosschaart en zijn team, maar de voortekenen zijn gunstig. Feyenoord onder-21 is hard op weg naar de najaarstitel, de eerste grote stap richting de Tweede Divisie. Ondanks dat de regels van de voetbalpiramide niet altijd in het voordeel hebben gewerkt van de Rotterdammers, kan er dit jaar misschien eindelijk een succesvolle poging gedaan worden tot promotie.
Reacties
Sliti en Redmond worden nu doorgeschoven maar dit had natuurlijk het moment van de doorbraak van Slory kunnen zijn.
Ook denk ik dat de Nederlandse competitie veel gezonder en interessanter wordt als die Jong teams verdwijnen. Voor de KKD-clubs komen dan interessantere spelers beschikbaar en de afgelopen tijd hebben we gezien dat het helemaal geen verkeerde springplank is voor veel spelers (Wieffer, Beelen). Het dwingt de topclubs uit de Eredivisie ook om hun jeugdspelers veel meer te betrekken bij het eerste. Ze kunnen die namelijk niet zomaar stallen bij hun Jong elftal (zoals gebeurt met Babadi).
Tegelijk vind ik dat je wel heel gemakkelijk suggereert dat het meer en vaker opstellen van -21 talenten in het eerste een prima optie is. Natuurlijk is Zechiël een serieus talent maar nu al met grote stelligheid te beweren dat zijn potentie "vele malen groter" is dan die van Zerrouki is wel heel overspannen. Tegen FC Groningen raakte Zechiël geen knikker en Zerrouki heeft bij FC Twente laten zien prima te kunnen functioneren. En ja, de speelminuten van Babadi zijn beperkt maar PSV is, ondanks de nederlaag tegen Ajax, met afstand de sterkste club in de Eredivisie omdat het ook voor diens positie spelers heeft die op een hoger niveau presteren dan Babadi. En een eerste elftal is géén opleidingsinstituut maar een 'prestatie-elftal'. De beste spelers, i.c. de sterkste opstelling , speelt/spelen.
Het klopt dat je eerste elftal geen opleidingsinstituut is maar het is wel goed om de jeugd voldoende kansen te geven. Er wordt naar mijn idee te makkelijk geld neergeteld voor een ervaren speler terwijl een jeugdspeler vaak vrij snel hetzelfde niveau kan behalen. Het is altijd een lastige afweging maar voor de lange termijn is het wel noodzakelijk. Je wil voorkomen dat jeugdspelers niet bijtekenen omdat ze geen kansen krijgen in het eerste. Bovendien is het voor deelname aan de Europese toernooien ook wel handig want een aantal plekken in de selectie zijn gereserveerd voor spelers die in de eigen jeugd zijn opgeleid. Stel dat Bijlow en Hartman van de zomer vertrekken dan heb je alleen Milambo, Zechiël en Nieuwkoop als spelers uit de eigen jeugd, verder ook niemand.
Maar ergens heb je wel gelijk. Hij komt beter tot zijn recht op de 8 of 10 positie. Alleen hebben we daar al veel middenvelders rondlopen.