
Opinie
Recensie • 'Een halve eeuw Feyenoord': "Tot in de toppen van mijn tenen heb ik de nabijheid van mijn club gevoeld"
In een prachtig vormgegeven boek verhaalt Feyenoordsupporter Boudewijn Warbroek over zijn ervaringen in een halve eeuw leven met Feyenoord. Daarin weet hij op een voortreffelijke manier het Feyenoordgevoel te vangen, dat voor veel supporters zo herkenbaar is, maar o zo lastig onder woorden valt te brengen.
De schrijver neemt je mee in een Feyenoordleven dat voelt als een achtbaan, waarin de ups en downs elkaar met de regelmaat van de klok opvolgen. Zo rol je van de gewonnen dubbel naar de gitzwarte beginjaren negentig, om aan het einde van dat decennium weer op te krabbelen en zelfs kort daarna bovenop de berg te staan met de UEFA-cup, om er daarna weer heel snel af te kukelen. Warbroek beschrijft het allemaal als ooggetuige, in kleurrijke verhalen vol emotie.
Dronken steward
Wat het boek bijzonder maakt, is dat Warbroek zijn persoonlijke ervaringen rondom wedstrijden optekent. Zo verhaalt hij over de kameraadschap en saamhorigheid die hij bij Feyenoord vond, het oude Vak S, een dronken steward op de middenstip en een bizarre scheidsrechtelijke dwaling die bij hem voor een trauma zorgde. Ook kijkt hij met weemoed terug op de tijd dat supporters op eigen houtje naar uitwedstrijden konden reizen en zet dat af tegen de beproevingen die uitsupporters tegenwoordig moeten doorstaan.
Supportershart
Grappig zijn de passages waarin Warbroek zijn supportershart laat spreken. Zo heeft hij moeite met de komst van Johan Cruijff in 1984. “Feyenoord is Feyenoord en Ajax is Ajax. Die werelden moeten zoveel mogelijk gescheiden blijven”, is zijn duidelijke opvatting. Ook kan hij de club meermalen verafschuwen om het daarna weer liefdevol in de armen te sluiten. “Leven met de club is vaak moeilijk. Maar leven zonder is vast nog vele malen erger”, aldus de schrijver die zijn mening sowieso niet onder stoelen of banken steekt. Zo krijgen Peter Bosz en Gerard Kerkum er genadeloos van langs, en ontsnappen ook Ivo Opstelten en Eric Gudde niet aan de vileine pen.
Liefdesverklaring
In sommige passages leest het boek als een liefdesverklaring van Warbroek aan de club die hem al vijftig jaar boeit en zelfs zijn leven kan beheersen. “Fantastisch huwelijk, drie gezonde kinderen, mooie baan – maar Feyenoord bezorgt mij een pesthumeur”, zo omschrijft hij zijn gevoel na weer een dramatische wedstrijd. Om later in het boek stil te staan bij de complete euforie na een gewonnen prijs in het bijzijn van zijn kinderen. De schrijver verhaalt eveneens over een zware tijd in zijn leven, waarin Feyenoord – en met name Pierre van Hooijdonk – hoogstpersoonlijk voor een lichtpuntje zorgden. Feyenoord is er altijd en zal altijd blijven.
Aanrader
‘Een halve eeuw Feyenoord’ is geschreven vanuit een supportershart en zal voor velen voelen als een trip down memory lane. Daarbij is het uiterst vermakelijk om te lezen hoezeer het supporterschap in vijftig jaar is veranderd, terwijl de liefde voor de club als constante factor altijd aanwezig is. Wie zich wil onderdompelen in het Feyenoordgevoel en de gekmakende pieken en dalen uit een halve eeuw Feyenoord wil herbeleven, moet dit boek absoluut gaan lezen.
De geest van het boek laat zich dan ook samenvatten in de allerlaatste zin op de achterkant: "Tot in de toppen van mijn tenen heb ik de nabijheid van mijn club gevoeld. Kan ik dit verstandelijk beredeneren? Nee, pure emotie is het. Een genot dat ik niet onder woorden kan brengen". Toch is de schrijver daar uitstekend in geslaagd.
WINACTIE: 1908.nl geeft graag het ontvangen recensie-exemplaar weg onder haar lezers. Wat is jouw mooiste herinnering aan Feyenoord? Zet deze in de comments. Vrijdag maken we de winnaar bekend!
- Titel: Een halve eeuw Feyenoord, herinneringen aan vijftig jaar supporterschap
- Auteur: Boudewijn Warbroek
- Pagina's: 244, inclusief schitterende foto's
- Prijs: 23 euro
Bestel het boek hier!