paixao

Opinie

Rotterdam vreest in aanloop naar Inter • Met Paixão verlaten de laatste doelpunten het veld

Dennis

Feyenoord moet vanavond in de cruciale wedstrijd tegen Internazionale aantreden zonder Igor Paixão. De 24-jarige Braziliaan raakte geblesseerd op de training en is de zoveelste speler die zich moest melden in de ziekenboeg. Een forse aderlating, want de aanvaller is nagenoeg de enige constante factor in de ploeg als het gaat om scorend vermogen. 

Doelpunten maken, uiteindelijk draait het spelletje daarom. Maar Feyenoord is verworden tot een tandeloos monster, zo berichte deze site onlangs. Nu ook Paixão in de lappenmand zit, is in vergelijking met vorig seizoen maar liefst 74% van de doelpunten uit het elftal verdwenen. Wat rest zijn de toevalstreffers, eendagsvliegen en eigen doelpunten van de tegenstander. Met die wetenschap zal Feyenoord vanavond aftrappen in de achtste finale van de Champions League, waarin het een 2-0 achterstand moet zien goed te maken. Hoe heeft het zover kunnen komen? 1908.nl onderzocht het schrijnende tekort aan scorende vermogen en analyseerde van wie er nog wel doelpunten zijn te verwachten.

Als vertrekpunt kijken we allereerst naar het vorige competitieseizoen. Daarin scoorde Feyenoord 92 keer, terwijl de ploeg dit seizoen koerst op ongeveer 60 goals (momenteel staat de teller op 44). Vorig seizoen waren zeven spelers goed voor 68 doelpunten en 43 assists en daarmee betrokken bij nagenoeg de gehele productie. Santiago Gimenez (23 goals, 6 assists), Yankuba Minteh (10, 5), Igor Paixao (9, 3) Lutsharel Geertruida (8, 5), Quinten Timber (7, 9), Calvin Stengs (6, 12) en Mats Wieffer (5, 3) waren daarvoor verantwoordelijk.

Doelpunten verkocht
Wie naar dit lijstje kijkt, valt direct op dat het merendeel niet meer bij Feyenoord speelt. Geertruida en Wieffer vertrokken afgelopen zomer voor miljoenenbedragen naar respectievelijk RB Leipzig en Brighton & Hove Albion, terwijl de gehuurde Minteh terugkeerde naar zijn rechthebbende club. Daar kwam afgelopen winter Gimenez nog bij, toen AC Milan bereid was om een recordbedrag voor de meest doeltreffende Feyenoorder neer te tellen. Feyenoord cashte weliswaar flink, maar het zorgde ook voor een regelrechte sportieve kaalslag. Circa 50% van de competitiedoelpunten speelt inmiddels ergens anders. Conclusie: meer geld in de kluis, minder ballen in het net.

Motorblok verdwenen
Nieuw is dat natuurlijk niet. Dat spelers van club wisselen is inherent aan het voetbal. Zeker wanneer zich grote buitenlandse clubs melden, die uitkomen in jaloersmakende competities en salarisstrookjes kennen waarbij de nullen van het papiertje rollen. En Feyenoord heeft ook baat bij grote uitgaande transfers, want het geld klotst niet bepaald tegen de plinten op in de Kuip. Bovendien plakten een paar sterkhouders er nog een jaartje aan vast en werd er geïnvesteerd in nieuwe spelers om de verloren doelpunten aan te vullen. Over dat laatste straks meer.

Eerst de doelpunten die bleven. Dat waren vooral Timber, Paixão en Stengs, toch goed voor een betrokkenheid bij circa 40 doelpunten. Wie alleen de laatste aflevering van Medisch Centrum Zuid heeft gezien, zal concluderen dat zij dit seizoen veelal niet inzetbaar zijn geweest. Conclusie: nagenoeg het complete motorblok aan scorende vermogen is verkocht of geblesseerd.

Strijders zonder goals
Er zullen dus andere spelers moeten opstaan om de doelpuntenproductie op peil te houden. Wie naar de statistieken van de middenvelders kijkt, zakt de moed alleen razendsnel in de schoenen. Ramiz Zerrouki, die anderhalf jaar geleden als grote aankoop werd binnengehaald, wist bij FC Twente in 95 competitiewedstrijden tot 3 goals te komen. Bovendien is hij geblesseerd. Maar ja, wie niet?

Nieuwkomer Jakub Moder kwam naar Rotterdam met 61 Premier League-wedstrijden in de benen, waarin hij geen enkele keer het net wist te vinden. Ook Hwang in-Beom is geen goalketter. Een blik op zijn carrière zegt dat de 26-jarige Zuid-Koreaan gemiddeld één keer in de tien wedstrijden betrokken is bij een doelpunt. Wat dat betreft, valt nog het meeste te verwachten van Antoni Milambo, met een gemiddelde betrokkenheid van één goal per zes wedstrijden. Conclusie: het middenveld kent een chronisch tekort aan scorende vermogen.

Onherkenbare aankopen
Is er dan helemaal niet geïnvesteerd in doelpunten? Zeker wel! Zo was Ayase Ueda bij Kashima Antlers en Cercle Brugge een ware doelpuntenmachine. Wie de Japanner nu in Rotterdam ziet ploeteren kan zich amper voorstellen dat de hij goed was voor één goal per twee wedstrijden. Datzelfde geldt voor Luka Ivanusec, die in vier seizoenen bij Dinamo Zagreb zeker eenmaal per twee wedstrijden een beslissende actie had. Voor beide spelers trok Feyenoord in totaal ruim 15 miljoen euro uit, maar zij lijken hun doelpunten bij hun vorige werkgevers te hebben achtergelaten. Igor Paixao is eigenlijk de enige aanvaller die regelmatig zijn voeten laat spreken. Zes doelpunten en zeven assists staan tot dusver achter zijn naam.

Wie hebben we dan nog meer? Anis Hadj Moussa kwam voor een bescheiden bedrag van Patro Eisden en kende dit seizoen een uitstekende periode met goals en assists. Feyenoord wreef zich al in de handen met het groeibriljantje, die alleen steeds minder begon te schitteren. In de laatste zestien wedstrijden kende hij slechts één beslissende actie, waardoor zijn statistieken nu angstvallig dichtbij zijn bescheiden carrière gemiddelde komen.

Julian Carranza dan? De 24-jarige spits bleek bij Banfield en Inter Miami geen topschutter, totdat hij één waanzinnig seizoen kende bij Philadelphia Union waarin hij om de wedstrijd raak schoot. Voor Dennis te Kloese reden genoeg om de Argentijn naar Rotterdam te halen. En dan is er nog de recente komst van Stéphano Carrillo. De hoop op doelpunten rust nu op de schouders van een Braziliaanse tiener. Conclusie: de miljoenen zijn gegaan naar spelers die (vooralsnog) niet uit de verf komen.

Reparatiewerkzaamheden
Hebben we er nog vertrouwen in kameraden? Laten we voorop stellen dat veel aankopen het label ‘degelijk’ verdienen. Hwang, Moder en Hadj Moussa kan je er bijvoorbeeld goed bij hebben in je selectie. Toch oogt een woestijn vruchtbaarder in vergelijking tot de creativiteit en doelgerichtheid van dit elftal. Aan Te Kloese – of wellicht eindelijk een technisch directeur – de taak om die balans komende zomer te herstellen.

Voor dit seizoen is het zoals het is. Het is duimen draaien dat Stengs voor een impuls kan zorgen en dat Paixão er weer snel bij is. En wellicht vinden Ueda en Ivanusec ergens tussen de oude was hun oude ik terug. Verder is het hopen op een verdwaalde bal of zondagsschot van wie dan ook. Wat dat betreft, is het treffend dat Gimenez en Timber nog steeds de clubtopscorerslijst aanvoeren. Eentje is inmiddels al twee maanden vertrokken en de andere ligt er de rest van het seizoen uit met blessureleed. Wie laat het net bollen? Prettige wedstrijd!

Delen

Reacties

Braziliaanse tiener? Heb ik iets gemist afgelopen window?
Pogba is vandaag weer speelgerechtigd, kunnen we hem niet halen tot het einde van het seizoen? Mits hij niet teveel salaris vraagt
We staan in de competitie waar we staan niet door een gebrek aan doelpunten maar omdat we in een systeem speelde waarin er in minimaal 5 a 6 wedstrijden onnodig punten werden verspeeld door defensieve blunders. Kijk naar de koploper die maar 5x vaker scoorden dan ons met een spits die amper scoort. Bij hun is een middenvelder topscorer met 8 waarvan 2 strafschoppen .... Het defensieve gedeelte lijkt vPersie inmiddels op orde te hebben dus waar nu vooral op getraind moet worden zijn in mijn ogen de corners en vrije trappen want daar valt het makkelijkst de winst te behalen. Als je zag hoeveel corners we bijv tegen Inter kregen dan is het doodzonde dat we daar niet meer uit hebben gehaald.
Met een andere trainer had je gewoon kampioen kunnen worden. In het land der blinden...koning DtK.
Leuk vorig seizoen als vertrekpunt, maar de omstandigheden zijn zo anders dat dat niet zo makkelijk te vergelijken valt. Als je het vergelijkt met de concurrentie valt het best mee namelijk. Dan is de vraag natuurlijk: Is iedereen gewoon zwak? Of is dit de standaard? Was vorig seizoen ook niet gewoon overpresteren? Etc.
Ben ik ook vrij zeker van, daarom is het een oneerlijke vergelijking. Er zijn meer factoren waarin hier nauwelijks rekening mee wordt gehouden.
Of is de Eredivisie een heel stuk sterker geworden?
Kan best, maar dan blijft het nog steeds zo dat met uitzondering van PSV, de rest ongeveer gelijk staat qua goals.