Hoofdscout Mark Ruijl [Twitter] scout

Twitter

Nieuws

Ruijl bepaalt mee over selectie Dordrecht: "Feyenoord wil de club niet beheren"

Stan

Als Head of Global Football van Feyenoord is Mark Ruijl een belangrijke speler in de deze zomer aangekondigde samenwerking met FC Dordrecht. Vanuit zijn nieuwe functie houdt hij zich onder andere bezig met het selectiebeleid van de club uit de Keuken Kampioen Divisie. In gesprek met het Algemeen Dagblad vertelt de 38-jarige Ruijl over zijn takenpakket binnen de alliantie.

"Ik heb plaatsgenomen in het technisch hart van FC Dordrecht, waarbij in goed overleg met Michele Santoni, Pascal Bosschaart en Hans de Zeeuw en samenspraak met scout Bernard Schuiteman de selectie is samengesteld", zegt Ruijl over zijn rol bij Dordrecht. "Invloed hebben op het technisch beleid en gezamenlijk stappen maken. Het werkt dan niet om dat vanachter een bureau in Rotterdam te bepalen. Dat zal nu iets minder worden. We hebben jongens aangetrokken en hier geplaatst. We scouten niet alleen voor Feyenoord, maar ook voor Dordrecht vanuit ons netwerk. Daar komt bijvoorbeeld Adrian Segecic uit. Maar er zijn ook spelers gekomen, die FC Dordrecht zelf heeft ontdekt en vastgelegd."

Dat Ruijl namens Feyenoord redelijk wat in de pap te brokkelen heeft omtrent het beleid van Dordrecht, betekent niet dat de Rotterdammers alles gaan bepalen, zo stelt de Hagenaar het publiek van De Schapekoppen gerust. "Ik snap het sentiment, maar ik ben het er pertinent niet mee eens. Het verhaal is genuanceerder. Natuurlijk hebben we spelers die we hier brengen. Spelers die tussen Onder 21 en het eerste in vallen, die nu een stap moeten maken en die je normaliter ook verhuurt. Maar ik geloof niet in het lukraak verhuren van spelers aan sommige clubs. Ik ga veel liever in gesprek over wat een club wil."

"En daarom is er een samenwerking voor een periode van sowieso drie jaar", gaat Ruil verder over de alliantie met FC Dordrecht. "Het is geen eenrichtingsverkeer. We willen met elkaar stappen maken op technisch gebied, maar we willen geen club beheren. Wel denk ik dat spelers die bij FC Dordrecht lopen meer waarde gaan vertegenwoordigen doordat Feyenoord is ingestapt. Ik geloof echt in het helpen van elkaar en elkaar sterker maken, zonder een volledig Feyenoord-sausje. Ik denk dat ik veel keuzes heb gemaakt ten faveure van Dordrecht en niet van Feyenoord. Op die keuzes mag ik ook afgerekend worden."

Huurlingen Antef Tsoungui en Ilias Sebaoui, die als gevolg van de samenwerking tijdelijk ervaring opdoen aan de Krommedijk, mochten woensdag meedoen in het oefenduel van de Feyenoord tegen Excelsior. "Ook dat is een wisselwerking. Op deze manier kunnen we de jongens de kans bieden om aan te sluiten, zeker in een interlandperiode. Dat gaan we nu verder structureren, zoals we dat op meer vlakken gaan doen. Aandacht schenken aan de opleiding, gesprekken voeren met Hans de Zeeuw en Leon Vlemmings die zich binnen FC Dordrecht op de innovatie richt."

Net als de rest van Feyeoord kijkt Ruijl dit seizoen met bovengemiddelde interesse naar de prestaties van de ploeg van Santoni. "Of ik me al een Dordtenaar voel? Ik ben normaliter erg rationeel, maar merk dat ik bij de wedstrijden van Dordt erg betrokken ben."

Delen

Reacties

Ik wist niet dat onze trainer van het voorjaar van 2009 daar in dienst was: Leon Vlemmings.

De samenwerking biedt FC Dordrecht veel voordelen. Ik vraag mij af of Excelsior ooit nog Eredivisie had gespeeld als er nooit een serieuze samenwerking met Feyenoord was geweest. Dat heeft Excelsior destijds een enorme zet gegeven richting permanent rechterrijtje Eredivisie of linkerrijtje Eerste divisie.

FC Dordrecht kan zomaar jaarlijks mee gaan doen om de plaatsen voor de play-offs om promotie. Anders zou de club met kleine supportersschare zomaar Veendam, Haarlem, Wageningen en SVV achterna kunnen zijn gegaan.
Helemaal gelijk , samen werken oké maatwerk op eigen benen blijven staan!